Protest in Wenen tegen regeringsdeelname van de FPÖ
NOS Nieuws

Israël boycot rechts-populisten in Oostenrijkse regering

Israël wil niet rechtstreeks praten met de ministers van de rechts-populistische FPÖ in de nieuwe Oostenrijkse regering, heeft premier Netanyahu verklaard. De Israëlische ministers moeten voortaan zaken doen met hoge ambtenaren van de departementen die geleid worden door een FPÖ-minister, luidt de voorlopige instructie van de premier, die tevens minister van Buitenlandse Zaken is.

Gisteren is in Wenen de nieuwe regeringscoalitie van de christendemocratische ÖVP en de rechts-populistische FPÖ aangetreden. De FPÖ heeft een verleden van xenofobie, antisemitisme en neonazistische sympathieën. De voorman Christian Strache, nu vicekanselier, was in zijn jeugd lid van een extreemrechtse beweging die ernaar streefde dat Oostenrijk weer onderdeel van Duitsland wordt. Ook nam hij met neonazi's deel aan paramilitaire trainingen en als twintiger verkeerde hij in kringen van de extremistische Vikingjeugd.

Strache heeft in de afgelopen jaren afstand genomen van de rechtervleugel van zijn partij en het antisemitisme veroordeeld. Ook bracht hij drie bezoeken aan Israël en sprak daar met politici.

Verantwoordelijkheid

Toen de FPÖ in 2000 toetrad tot de Oostenrijkse regering, riep Israël zijn ambassadeur terug en minimaliseerde de onderlinge relatie. Ook de lidstaten van de Europese Unie kondigden destijds sancties af tegen Oostenrijk.

Gisteren liet Netanyahu weten dat Israël met de boycot van de FPÖ de Oostenrijkse regering wil wijzen op haar verantwoordelijkheid om antisemitisme te bestrijden en de herinnering aan de Holocaust te respecteren.

Verder verklaarde de premier dat hij in direct contact staat met de nieuwe ÖVP-kanselier Kurz, en dat Buitenlandse Zaken nog werkt aan een officiële visie op de relatie met de Oostenrijkse regering. Vicekanselier Strache zei in een reactie dat hij werkt aan een goede relatie met Israël, en dat hij zich in Oostenrijk en daarbuiten zal inspannen om antisemitisme uit te bannen.

Kurz liet weten Netanyahu's beslissing te respecteren, maar tegelijkertijd optimistisch te zijn over een goede toekomstige relatie met Israël.

Pragmatisch

Politieke bronnen voorspellen in de Israëlische krant Haaretz dat de Israëlische premier uiteindelijk zijn reserves zal laten varen omdat hij hecht aan een pro-Israëlische houding in Europa. Netanyahu werkt ook samen met de Poolse rechts-populistische regering en de eveneens populistische Hongaarse premier Orbán.

Overigens is een van de eerste beslissingen van de regering-Kurz om op het terrein van een voormalig nazivernietigingskamp een monument op te richten voor de vermoorde Oostenrijkse Joden. Kanselier Kurz spreekt van een "eenduidige erkenning van de historische verantwoordelijkheid en de gedeelde schuld van Oostenrijk" aan de nazimisdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl