Turkije blokkeert Facebook, Twitter, YouTube en WhatsApp

Turkije knijpt Facebook, Twitter, YouTube en WhatsApp af waarmee de diensten feitelijk geblokkeerd worden. Turkije blokkeert regelmatig internetdiensten maar het is de eerste keer in jaren dat Turkije de toegang tot de populaire chatdienst WhatsApp onmogelijk maakt in het hele land.

Turkije maakt toegang tot de sociale media nagenoeg onmogelijk door het afknijpen van de verbinding bij Turkse providers. Onder andere via de grote isp's TTNet en Turkcell wordt throttling ingezet om toegang tot de diensten te blokkeren. Via kleinere internetaanbieders zouden Facebook, Twitter, YouTube en WhatsApp nog wel toegankelijk zijn. Turkey Blocks bericht over de huidige blokkade.

De blokkade volgt op het oppakken van verscheidene leiders van de pro-Koerdische partij HDP en invallen bij het partijkantoor in Ankara. Eerder deze week blokkeerde Turkije de volledige toegang tot internet voor miljoenen Turken in het zuidoosten van het land. De Turkse overheid gelast regelmatig blokkades van internetdiensten, meestal na incidenten en calamiteiten of de publicatie van content die de autoriteiten als lasterlijk beschouwen.

Update, 09.55: Volgens een bron van Tweakers en Turkse media lag ook mobiel internet er tijdelijk uit, al kan dit komen omdat veel gebruikers van sociale media hun toevlucht tot mobiele verbindingen zochten, waardoor deze overbelast raakten. Via vpn zijn de diensten wel te bereiken. Vpn-diensten zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen in Turkije.

Turkey Blocks

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-11-2016 • 09:05

451 Linkedin Whatsapp

Reacties (451)

451
310
93
7
0
9
Wijzig sortering
En daar gaan we weer, landen als Turkije moeten eens heel streng aangepakt worden. Naast het feit dat ze dit doen is vrije meningsuiting al lang niet meer toegestaan. De vrije pers, media iedereen wordt de mond gesnoerd.

Het wordt tijd dat Europa strenge maatregelen neemt tegen Turkije, mensen rechten worden op alle mogelijke manieren geschonden, politiek gezien is het gewoon een Dictatorschap. En iedereen in Europa kijkt maar toe. Of we schaffen die complete Europese Unie af of er moet eens met de vuist op tafel geslagen worden. Sancties, sancties en nog meer sancties. Verbied of laat mensen weten beter niet op vakantie te gaan naar Turkije, Erdogan is alleen maar zo populair omdat het zogenaamd goed gaat in Turkije. Eens kijken of dat zo blijft als iedereen het in de portemonnee voelt. Het probleem is dat hij al zoveel macht heeft dat elke oppositiepartij hard aangepakt wordt en dat er bijna geen tegenspraak meer is.

Kan mij gewoon niet voorstellen dat de bevolking zo stellig voor iemand kan zijn die alle vormen van vrije meningsuiting aanpakt. Een tweede Rusland is in ieder geval geboren. Al doet Poetin het vele malen slimmer.
Kan mij gewoon niet voorstellen dat de bevolking zo stellig voor iemand kan zijn die alle vormen van vrije meningsuiting aanpakt.
Het probleem is dat de gemiddelde stemmer helemaal geen behoefte heeft aan die vrijheid van meningsuiting. De gemiddelde stemmer heeft geen behoefte aan twitter/facebook/whatsapp. De gemiddelde stemmer houdt geen blog bij dat eventueel geblokkeerd kan worden. De gemiddelde stemmer had behoefte aan geasfalteerde wegen naar het dorp, bruggen, elektriciteit, schoon water, scholen, geen wachtrijen in ziekenhuizen, vrijheid van het uiten van geloof (lees: vrijheid om een hoofddoek te dragen op universiteiten/ziekenhuizen/overheidsgebouwen).

Tot nu toe heeft Erdoğan dit geleverd. Je kunt hoog springen, laag springen, je kunt aangeven dat de overheidsschuld is geëxplodeerd, dit heeft hij wel geleverd en de stemmers zien dat direct terug. En hij blijft ook leveren met megalomane projecten zoals tunnels onder de Bosporus en qua opp. de grootste vliegveld van Europa. En daarmee zal hij stemmen blijven winnen.

Persoonlijk ben ik hem ook liever kwijt dan rijk. Ik heb nooit gestemd op hem, zal dat ook nooit doen. Zeker nu ik geen contact kan leggen met familie via social media.

Maar het is denk ik een kwestie van tijd voordat hij 'valt'. Ik ken steeds meer mensen uit mijn omgeving en in Turkije die het niet meer pikken. Vooral na 15 juli.
Dat econonmische succes zal snel afgelopen zijn nu Turkije geen vrienden in de regio meer overhoud. Europese en Amerikaanse bedrijven denken wel tweemaal na voordat ze investeren in Turkije. Sterker, Westerse banken hebben hun risico criteria al sterk opgeschroefd voor projecten in Turkije, waardoor investeringen daar aan het afnemen zijn. Dat effect zie je over enige tijd zeker. Rusland heeft, ondanks de zogenaamde hoopvolle staatsbezoeken, al eeuwenlang een beroerde relatie met Turken en al helemaal met de Islam, door de Tsjetsjenen en hun aanslagen. Zelfde geldt voor China, dat naar eigen zeggen veel last heeft van islamitische Turkmenen, broeders van de Turken.

Daarom kondige Turkije ook een paar jaar geleden aan, minder naar de EU toe te trekken en meer zaken te gaan doen met landen als Syrie. Sinds de economie in Aleppo al een tijdje in het slop zit is dat ook geen optie meer.

En ja, de AKP investeerde in voedselprogramma's voor armen, maar dan wel in regio's waar de bevolking veel AKP stemde, zeker niet in de Koerdische regio's. De afgelopen jaren is de armoede juist gestegen nu 22,4% van de bevolking onder de armoedegrens leeft en bijna 50% er tegenaan zit.

Die tunnel is leuk, maar die is grotendeels betaald door de Japanse JBIC en de Europese Investeringsbank. Die willen hun geld ook terug op termijn.

Daarnaast dat paleis van Erdogan, wat volgens Turkse schattingen ongeveer €1,5 miljard heeft gekost, gaat echt geen bijdrage aan de armoede van de gemiddelde Turkse burger leveren.

Ik lees al langere tijd regelmatig diverse Turkse (engelstalige) media en wat mij opvalt is de opnieuw toegenomen afkeer tegen Israël, wat lijkt op vrijewel openlijk antisemitisme. Dat verbaasd mij niet, wat Israël met haar minderheden doet lijkt sterk op wat Turkije met haar eigen minderheden nog veel erger doet en deed (onder grote leider Atatürk). En zoals het alle landen in de regio betaamd (Egypte, Syrië, Jordanië) doet de regering daar al tientallen jaren hun best om de bevolking en media vooral bezig te houden met de enge Joden (lees: Israël/Mossad stuurt haaien naar Egyptische toeristische stranden om economie te raken volgens minister van Toerisme) zodat de interne, nog veel ergere toestanden, minder opvallen. Uiteindelijk zal Erdogan, net als zijn tegenhangers Morsi en Assad vallen, wellicht door een burgeroorlog. Die val (niet de eventuele oorlog) is een fijn vooruitzicht voor de nastrevers van een vrije democratie.

Wat mij minder aanstaat, als Nederlander en hier woonachtig, is dat ik nu al weet dat de blanke man de schuld ervan krijgt als het land instort van de hier woonachtige Erdogan volgers. Wij (en natuurlijk de Joden), hebben het weer gedaan.

Terwijl, deze Turken zelf gestemd hebben op een leider die openlijk heeft gezegd een Islamitische dictatuur (2004) na te streven, geleesd op het model van Adolf Hitler (2015).

[Reactie gewijzigd door Malarky op 4 november 2016 11:19]

Dat econonmische succes zal...
Wie zegt dat ik dat als economisch succes zie? De gemiddelde stemmer ziet dat als economisch succes. Maar ondertussen moeten ze nieuwe schulden aangaan om oude schulden af te lossen. Dat zal maar tot een bepaald punt kunnen. Tot die tijd stemmen ze op Erdoğan.
Rusland heeft, ondanks de zogenaamde hoopvolle staatsbezoeken, al eeuwenlang een beroerde relatie met Turken en al helemaal met de Islam, door de Tsjetsjenen en hun aanslagen.
Rusland wil zijn gas kwijt en probeert een nieuwe gasleiding aan te leggen naar Europa toe. De leiding over Oekraïne zal op den duur steeds minder gebruikt worden ten eerste vanwege het gedoe met de Krim en ten tweede omdat Oekraïne wel eens nalaat rekeningen te betalen. Aan de andere kant wil Turkije zijn groenten en fruit blijven afzetten in Rusland en wil het bouwprojecten blijven doen in dat land. Ik denk zelf ook niet dat ze 'vriendjes' zijn omdat ze elkaar zo graag mogen. Het gaat om geld.
Die tunnel is leuk, maar die is grotendeels betaald door de Japanse JBIC en de Europese Investeringsbank. Die willen hun geld ook terug op termijn.
De gemiddelde stemmer kijkt niet naar wie die tunnel financieert. De gemiddelde stemmer hoort Erdoğan roepen dat de bevolking in minder tijd van Oost-Istanbul naar West-Istanbul en vice versa zal kunnen reizen en vraagt zich af waarom de CHP dat al járen geleden niet heeft gedaan. En stemt daarom weer op Erdoğan.

[Reactie gewijzigd door mustisen op 4 november 2016 11:52]

Volgens jouw logica zou er geen handel zijn tussen Israel en Duitsland.
Ik weet niet of je ervan op de hoogte bent, maar Israël en Duitsland zijn al ruim 50 jaar dikke diplomatieke vrienden. Zoals het 2 volwassen landen betaamd, ook al ben je zoveel personen verloren, erken je je eigen misdaden en tekortkomingen en ga je op goede voet verder.

ik weet dat dat vanuit Turks oogpunt heel vreemd klinkt. Die spreken niet over de grootste onderukking van Atatürk tegen zijn eigen minderheden. En natuurlijk oneindig gejammer of iets een genoicde genoemd moet worden of niet, wel erkenend dat er meer dan een miljoen Armenen uit het bevolkingsregister zijn verdwenen.

Trots, trots, trots dat is het grote voordeel wat Erdogan vind bij zijn volk. Daardoor is het volk veel makkelijker in te palmen en te manipuleren met praatjes als 'iedereen is tegen ons maar ik ben met jullie' en 'niemand gunt ons een sterk en groot Ottomaans Rijk'. Alsof er iemand er uberhaupt vanuit gaat dat die lachwekkende rechtstaat en dictatuur die Turkije heet zo groot en machtig wordt. Niet zolang de bevolking in de handjes klapt als er weer een media wordt afgesloten of het hele Internet dicht gaat.

Nuchterheid, dat is de eigenschap die Turken goed zou doen en hun natie ook.
Ik kan nu al verschillende links geven waarin je kunt lezen dat de Europese bedrijven blijven investeren in TR.
"Foreign investment in Turkey reached $3.5 billion in the first five months of this year, down 41.5 percent compared with the same period last year, the Turkish Economy Ministry said in a statement Tuesday."

Dat was nog voor de coup en uit de Turkse media zelf, ik durf niet te hopen wat ze einde van dit jaar hun bevolking wijs gaan maken. Want het zal natuurlijk nog veel belabberder zijn.
Ik volg je niet, waarom kondigde Turkije dat ze meer richting Syrie zouden handelen? Omdat geloof? Waarom zouden ze alleen richting 1 land gaan handelen. NOgmaals geld, niet geloof.
Omdat Turkije beweerde van het Westen onafhankelijk te kunnen zijn, want hier wilde vrijwel niemand hen in de EU, op wat fanatieke idealisten in Brussel na. Maar Turkije blijkt niet onafhankelijk te kunnen zijn, want de directe omgeving blijkt uit landen met barbaarse leiders te bestaan waar je niet op kunt bouwen.
Tot Erdogan werden de Koerden in het Zudi-Oosten inderdaad genegeerd ( en dan druk ik het voorzichtig uit) niemand die dat zal ontkennen. Na Erdogan kregen ze alles wat ze maar wilden, totdat HDP, de politieke tak van de PKK stemmen ronselde voor HDP met de wapens in handen.
Achjah, AKP retoriek. 2 jaar geleden waar Gulen aanhangers nog bestje luitjes volgens Erdogan, nu is de bakker op de hoek met een chocoladeletter met een 'G' in de etalage al een terrorist. Dat klinkt grappig, maar zo is het niet. In Turkije waren de overbekende GTA IV cheatcodes volgens de Turke Staatstv voorbereiding op de coup en dat is een van de vele voorbeelden. In menig Afrikaans land ligt het niveau hoger.

Maargoed, zo vergaat het nu opeens HDP en zo zal het de rest van de oppositie vergaan. De media is al opgeruimd van oppositie terroristen, want de 3 grote landelijke media die nog bestaan zijn allen op de hand van de AKP.
Duhh, investeren heeft een doel voor de investerende partij en dat is plezier.
Het gaat om het teken aan de hand, Turkije kan haar eigen tunnel niet betalen. Buiten dat een Russisch consortium het grootste deel heeft gebouwd, die knowhow is er niet in Turkije zelf.
Stop met lezen van ZAMAN, niet in het ENgles, niet in Turks, niet in het Nederlands en ook niet in een ander taal. Tenzij jezelf voor hun werkt, dan is het ander koek natuurlijk.
Deze reactie verraad dat je een Turk bent en misschien wel een AKP-aanhanger. In een fatsoenlijk land, waaronder Nederland, lezen mensen op 1 dag zowel de Volkskrant als de Telegraaf en kijken ze zowel op Joop.nl als Geenstijl.nl. Dat is voor Turkse begrippen ondenkbaar, je laten informeren van meerdere kanten en zo je eigen mening te vormen. Wat Erdogan vind, denkt en doet is toch al voldoende.

En ja ik kijk wel eens op Zaman, en op CNN Türk en op Hürriyet. Ik ben toevalig wel ontwikkeld en laat mij graag van meerdere zeiden informeren.
Antisemitisme, wat was het toen de Israël, 10 man op een boot vermoordde? Maar jij zal ook de toespraak van Erdogan over Joden in Turkije niet gehoord hebben. Probeer het vooral op geloof te gooien, zoals je dat bewust doet in je overige reacties hieronder.
Oh zeker wel, ik weet heel goed dat Erdogan graag Necip Fazıl aanhaalt. Al sinds zijn jonge jaren. Fazıl, die misschien wel bekend stond als de grootste antisemiet in Turkije. Hij wilde niets liever dan alle Joden (alle ook de kinderen) de zee in drijven tot de dood erop volgde.

En ik denk zeker dat geloof hier een rol speelt. Geloof belemmert namelijk voor veel mensen ontwikkeling en het vormen van een eigen mening, bestaande uit meerdere bronnen. Daarbij wordt specifiek Islam als sommige kenners als een voornamelijk emotionele Godsdienst gezien en minder als een analytische (dat is dus geen goed/fout argument voor een godsdienst). Dat zijn beiden twee aspecten die je in de Turkse samenleving terugziet. Een zeer emotionele bevolking die zijn eigen geschiedenis of die van andere nauwelijks kent (ja, de leuke dingetjes) en niet de lijn door kan trekken wat er binnenkort op stapel staat met Erdogan aan de macht.
Daarnaast de Franse blokkade verdedigen onder mom van 'Frankrijk heeft nooit een goede relatie met internet gehad' en vervolgens hier je gal spuwen over Turkije die een zelfde handeling doet als Frankrijk komt nogal hypocriet over.
Ik verdedig Frankrijk in het geheel niet, ik zou er niet willen wonen zelfs. Juist, omdat ze nooit een goede relatie met het Internet hebben gehad. Ik constateer echter dat er daar niet direct sprake is van een opkomende dictatuur met 1 persoon die voor vele jaren alle macht naar zich toetrekt. In Turkije daarentegen....

[Reactie gewijzigd door Malarky op 4 november 2016 20:43]

Wow, wat een bericht. Een bezetter van andere landen die last heeft van de oorspronkelijke bewoners. Gek he? Verder slaat je vergelijking met Tjetjenen nergens op, dus omdat 1 groep dat slechte dingen doet islamitisch is, willen ze betrekkingen met alle islamitische landen verminderen? Gelukkig werkt het in de echte wereld niet zo.
Er bestaan natuurlijk meer social media dan Whats-app en facebook.
Zijn dingen als Viber en Telegram ook geblokkeerd?
En dan zijn er natuurlijk ook VPN's.
Nu nog een volkswagen voor iedere burger en de AOW invoeren......
Ik proef wat tegenstrijdigheid in je reactie. Enerzijds: geen behoefte aan vrijheid van meningsuiting ...... ....... en de stemmers zien dat direct terug, anderzijds: steeds meer mensen uit je omgeving en in Turkije die het niet meer pikken. Mijn conclusie zou eerder zijn dat men juist wel vrijheid van meningsuiting wenst en ondanks de repressie in verzet komt.
Anoniem: 819243
@mustisen4 november 2016 12:15
Het probleem is als je eenmaal de pluraliteit uit een samenleving haalt dan krijg je of een dynastie, zoals je ziet in Noord Korea of Cuba, of een partij-centrisch systeem waar bepaalde partijen de macht in handen houden door nieuwe kandidaten op te stellen, zonder dat er echt vernieuwing is.

In Nazi Duitsland in de jaren '30 stond ook iedereen achter Hitler en zijn partij. Controle van de media, pogroms om de regering en het scholensysteem op te schonen, het verwijderen van onpartijdige rechters, het wijst allemaal naar het ontstaan van een media-dictatuur.

Niet dat het in America zoveel beter is, de media word gecontroleerd door zes enorme bedrijven, en je zou kunnen zeggen dat de Democraten en Republikeinen samen het democratische systeem hebben gekaapt. Alhoewel dat iemand zoals Trump de Republikeinse nominatie kan overnemen tegen de wil van veel hoogliggende personen in is een goed teken, het feit dat het een onbetrouwbare bullebak is die het heeft gedaan is weer een minpunt.

Maar hoe het verder moet met Turkije is wel de vraag. Ik denk dat toegang tot de EU nu wel niet door zal gaan, zeker niet als ze de doodstraf terugbrengen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 819243 op 4 november 2016 12:23]

Dat de gemiddelde burgen geen interesse heeft in social media dat begrijp ik. Maar vrije meningsuiting is veel meer dan dat. Hij zorgt ervoor dat er geen vrije pers, of media meer aanwezig is.

Je mag niet tonen dat je het niet eens bent met zijn bewind. Als je dit op straat zal roepen dan zul je vast door zijn aanhangers aangegeven worden en in de bak gesmeten worden. Dus mensen zullen altijd behoefte hebben aan vrijheid van meningsuiting op wat voor manier dan ook.
97% van de Turkse bevolking (die in aanraking komt met het Internet) heeft een Facebook account. 30 miljoen daarvan loggen dagelijks in. (http://www.hurriyetdailyn...&nID=104518&NewsCatID=374)

Het inmiddels doodverklaarde Vine werd een tijd overspoeld door Turken, nu is dat het geval met onder andere Periscope.

Dus geloof me. De gemiddelde bevolking heeft heeel veel interesse in social media ;)
Hoewel ik jouw punt begrijp, vind ik dat jij vele malen overdrijft. Wat zijn je bronnen? Hoe weet je hoe het allemaal te werk gaat in de straten van Turkije?
Bronnen? kijk je wel eens het nieuws?

Alle journalisten die tegen het bewind zijn worden opgepakt, vandaag werden parlement leden van de Pro Koerdische partij opgepakt. Er is alleen nog pers en media die onder invloed van de staat zelf staan. Dus wil je met alle plezier alle kranten artikels of media in een linkje zetten hoor, maar gebruik Google eens.

http://www.trouw.nl/tr/nl...r-oppositiekrant-op.dhtml

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 4 november 2016 11:51]

"Je mag niet tonen dat je het niet eens bent met zijn bewind. Als je dit op straat zal roepen dan zul je vast door zijn aanhangers aangegeven worden en in de bak gesmeten worden."

Het ging me meer om dit stukje. Je hoeft mij echt niet aan te vallen, ben geen erdogan en al helemaal geen aanhanger. Waar ik wel een aanhanger van ben is eerlijkheid en juiste informatie. Misinformatie en haat berichten leiden alleen maar tot meer chaos.
Ik val je toch niet aan? Het is toch een gewone reactie, ik vraag of je het nieuws wel kijkt..

Vindt het gewoon raar dat dit soort berichten elke dag op het nieuws zijn en dat het hele internet vol staat met berichten waarbij mensen hun mening niet mogen uiten als ze tegen Erdogan zijn en dan zeg je dat ik vele malen overdrijf.
Rond de 50% heeft niet gestemd op AKP, geloof je zelf dat deze 50% elke dag problemen krijgt op straat? Ik ben zelf vaak in Istanbul en Izmir en tot nu niet in elkaar gemept noch in de bak gesmeten.
En uit jij openlijk dat je tegen Erdogan en zijn bewind bent?
Als je reageert heb ik ook graag dat je mijn reacties leest.
Wanneer er over politiek wordt gepraat en dat komt heel vaak voor in Turkije, natuurlijk, hoewel ik zelf niet vaak over politiek praat heb ik tientallen kennissen die maar al te graag laten weten wat ze van erdogan vinden. Wat ik vaak meemaak in Turkije is dat mensen die voor erdogan hebben gestemd niet eens extreem pro erdogan zijn. Zij weten dat het veel beter kan, maar komen gehaast altijd met het argument dat politici vroeger extreem corrupt waren en dat ze eindelijk weer een leider hebben die veel verbeteringen in het dagelijkse leven brengt, want hier gaat het deze mensen juist vaak om en de gemiddelde stemmer weet niet veel over buitenlandse zaken, zelfs politiek in het algemeen.
Ja zo begin het ook met de tweede wereld oorlog, één leider die er wel voor zorgt dat Duitsland weer groots werd. Die er wel voor zorgt dan iedereen werk heeft, dat de economie weer goed draait.

We weten allemaal hoe dat afgelopen is, maar laten we daar maar niet verder op in gaan. Blijkbaar zijn er mensen die graag geregeerd worden door een enkel persoon en als makke schaapjes achter zo'n persoon aanlopen. Zolang ze er zelf allemaal blij zijn geen probleem, maar waarom komen dan al die domme nieuwsberichten elke dag maar weer dat mensen opgepakt zijn, ontslagen zijn, corrupt zijn en in de gevangenis worden gegooid. Maar die 10 duizenden mensen hebben het natuurlijk ook allemaal verdiend om zo behandelt te worden.
Het is inderdaad zo dat mensen die bij overheidsinstellingen werken vaak onterecht worden ontslagen of opgepakt worden omdat zij geen aanhangers van AKP zijn. Helaas altijd zo geweest in Turkije. Mijn vader vertelde mij ooit dat wanneer het regerende politieke partij werd veranderd, iedereen werd ontslagen om zo plek te maken voor mensen die wel aanhangers zijn van de nieuwe partij. Wel is het zo dat dit veel minder nu is dan vroeger.
Probeer aub mijn woorden niet verder te verdraaien. We hadden het over normale burgers op straat en niet over mensen die bij overheidsinstellingen werken.
Het feit dat na die coup meer dan 20.000 leraren en professoren werden opgepakt zegt genoeg, toch?
Je gaat mij niet wijs maken dat al die mensen terroristische aanslagen beraamden....
Waar wijs je nu op? Ik kan me niet herinneren dat ik hier ook maar iets over heb gezegd.
Jij vraagt om bronnen, omdat je het overdreven vindt. Daarom stel ik dat de bronnen die we allemaal hebben kunnen lezen, spraken van een grote schoonmaak, een hele grote schoonmaak van de universiteiten.

Dat schept een cultuur van verklikkers op straat. Dus is het niet meer dan redelijk om te veronderstellen dat openlijk "kwaad spreken" over Erdogan wel eens tot serieuze repressailles kan leiden. De buurman hoeft maar een belletje te geven, en de volgende dag staan ze op de stoep, om eens te "controleren" hoe diep de haat zit.

Ook daarvan heb ik in elk geval een aantal verslagen gelezen; mensen die bang zijn om hun mening te uiten, simpelweg omdat ze er niet zeker van zijn dat ze hun buren wel kunnen vertrouwen...
Het komt zelden tot nooit voor dat een 'gewone" burger iemand op de stoep krijgt omdat hij of zij haatvolle dingen over een bestuurder heeft uitgesproken. Dat mensen zoals activisten en gulenisten dit wel meemaken is zeker waar.
Sorry bedoelde de parlement leden van de pro-Koerdische partij.
Dat is toch logisch of mogen leden van een IS-partij hier vrij rondlopen?
Ja, ook aanhangers van IS mogen hier vrij rondlopen. Ze worden wellicht extra in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten, maar zolang ze geen strafbare feiten hebben gepleegd kunnen ze zich vrij bewegen. Dat is namelijk hoe een rechtsstaat werkt.
Aanhanger en lid zijn van een verboden organisatie zijn twee verschillende dingen.
Uiteraard, alleen kennen we hier voorzover ik weet geen IS-partij. Zou je zo'n partij oprichten, dan zul je toch eerst als partij strafbare feiten moeten plegen of faciliteren, voordat je verboden wordt.
Echter wordt je wel opgepakt als je kenbaar maakt je aan te sluiten bij IS of een andere terreurorganisatie.
Echter wordt je wel opgepakt als je kenbaar maakt je aan te sluiten bij IS of een andere terreurorganisatie.
We gaan inmiddels wel erg off-topic...

De enige bij mij bekende veroordeling van iemand die bezig was met voorbereidingen voor een reis naar het kalifaat is Mohammed G. De rechter heeft met deze veroordeling zelfs het OM verrast, door een fors hogere straf op te leggen dan de eis. De grote vraag is natuurlijk wat er van deze veroordeling over blijft in hoger beroep.

Overigens was Mohammed G inderdaad zeer open over zijn intentie zich aan te sluiten bij IS in de gewapende strijd en de martelaarsdood te sterven. Hij maakte zijn intenties dus inderdaad erg duidelijk. Hij heeft dan ook naast een gevangenisstraf TBS opgelegd gekregen.

Volgens mij krijg je tegen iemand met een paar hersencellen meer dan Mohammed G geen veroordeling op basis van een (niet uitgesproken) intentie rond. Nu kun je je afvragen of iemand met een paar hersencellen meer zo'n intentie zou hebben ;)
En bepaalde leden van de HDP hebben bepaalde dingen gedaan die gezien worden als verraad. Zelfs in Nederland zou je dan als landverrader opgepakt worden. Ze hebben niet de hele partij opgedoekt.

Sterker nog in Turkije geld een wet dat je parlementariërs niet kan vervolgen. Waarom ze nu zijn opgepakt is ook voor mij onbekend omdat ze niet aangeklaagd kunnen worden.
Sorry dat ik dit vermeld, maar zo deed Hitler het toch ook..? Dat zijn dingnetjes om het mooi te maken voor het volk, daarachter hangt een groot toneelstuk.
Hoe vaak heeft het streng aanpakken c.q. opleggen van westerse ideologieën op de (middel) lange termijn gewerkt? And if so, voor wie heeft het dan vooral gewerkt? In ieder geval niet voor de lokale bevolking.

Natuurlijk is het afknijpen van de vrijheid van meningsuiting een slechte ontwikkeling, voor elk land, maar ik denk dat het tijd wordt dat we eens in gaan zien dat het niet aan ons is om onze normen en waarden op te leggen aan landen als Turkije. Druk uitoefenen kan prima, maar streng aanpakken heeft nog nooit gewerkt.
Waarom moeten wij onze normen en waarden mensen opleggen? Waarom zijn het onze normen en waarden? hoezo zijn bepaalde normen en waarden zogenaamd westerse ideologieën?

Waarom wordt altijd deze onzin aangehaald, westerse samenleving, westerse Ideologieën. Waarom is dit allemaal westers? Ik vind vrijheid van meningsuiting een gemeenschappelijk goed die over de hele wereld normaal moet zijn. Dat dit vooral bij de westerse samenleving normaal is komt omdat deze samenleving verder ontwikkeld is en niet enkel en alleen stilstaat bij het geloof en wat men honderden jaren gelden in een boek heeft geschreven.

Ja ik ben zelf niet gelovig, mensen mogen geloven wat ze willen. Maar waarom vinden mensen het blijkbaar heel normaal dat een geloof bepaalde 'slechte' normen, waarden vertegenwoordigt. Waaronder discriminatie van volkeren, geloofsovertuigingen, man en vrouw en ga zo maar door. Mensen vinden dit blijkbaar de normaalste zaak.

En dan maar zeggen dat "Het Westen" mensen bepaalde normen en waarden wil opleggen. De meeste oorlogen en problemen in de wereld wordt veroorzaak door 'Geloof". Dit was vroeger al zo en dit zal altijd zo blijven zolang mensen zich blijven vasthouden aan normen en waarden die ooit in een boek geschreven zijn honderden jaren geleden... 8)7
[..] Ik vind vrijheid van meningsuiting een gemeenschappelijk goed die over de hele wereld normaal moet zijn. Dat dit vooral bij de westerse samenleving normaal is komt omdat deze samenleving verder ontwikkeld is en niet enkel en alleen stilstaat bij het geloof en wat men honderden jaren gelden in een boek heeft geschreven.
Verder ontwikkeld? Serieus? Vind je jezelf nu ook niet een beetje arrogant? Ik zou onze individualistische, met kapitalisme doordrenkte samenleving nou niet bepaald het toppunt van beschaving willen noemen. Wat betekent dat überhaupt, "verder ontwikkeld"? Bedoel je onze brievenbusbedrijven op de zuidas? Of wellicht bedoel je dingen als dit: http://www.ted.com/talks/...of_beauty_and_devastation die via ISDS in stand worden gehouden? Of dichter bij huis, de rol die Nederland speelt met ISDS handelsverdragen http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/04-10-2015/VPWON_1232892 ? Vertel het me eens?

Ik zou niet zomaar durven zeggen dat we "beschaafder" of "verder ontwikkeld" zijn dan bijvoorbeeld China. Of de meeste andere landen for that matter.
En dan maar zeggen dat "Het Westen" mensen bepaalde normen en waarden wil opleggen. De meeste oorlogen en problemen in de wereld wordt veroorzaak door 'Geloof".
Ik vind mezelf niet echt gelovig, maar ben wel gelovig opgevoed, heb wel de bijbel, de koran en nog wat andere van dit soort boeken gelezen. Centraal in vrijwel alle geloven staat de gulden leefregel: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_regel_(leefregel) . Ik begrijp echt niet hoe het fabeltje telkens weer de wereld in komt dat geloven "slecht" zijn...

Dat neemt niet weg dat mensen wel slecht kunnen worden in groepsverband en onder bepaalde omstandigheden. Ook de Katholieke Kerk heeft vele oorlogen gevoerd onder die noemer; serieus, dat heeft echt niets met de bijbel te maken. Net zoals extremisten, de harde kern van feyenoord of andere groepen die zich afzetten tegen "de slechte groepen". WO2 was het perfecte voorbeeld van zo'n situatie tegen de Joden. Racisme, o.a. zoals in de USA, volgt hetzelfde patroon. Emancipatie? Slaven? En ja, bepaalde geloofsgroepen.

Zie je het patroon al?

Je gaat je bijna afvragen of je dat groepsgedrag niet kan onderzoeken, toch? Nou, guess what, dat gedrag is allang onderzocht en bewezen in de sociale psychologie. Het meest bekende voorbeeld is het Stanford Prison Experiment, https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment . Tegenwoordig zijn overigens dergelijke experimenten verboden, omdat ze zo gruwelijk uit de hand lopen.

Het recept is telkens hetzelfde. Als je net zoals ik psychologie hebt gestudeerd ga je op den duur gewoon deze patronen zien... En ja, ook op dit moment zie ik het patroon ook terug bij Trump en Wilders. En ja, ook bij Erdogan.
Waarom heb je überhaupt een computer, je weet dat die stroom nodig heeft en dat deze nog steeds met fossiele brandstoffen wordt vergaard? Wie zegt dat wij het toppunt van beschaving zijn? Blijkbaar ben je zelf een heel negatief persoon, want jij ziet een land waar ze elkaar uitmoorden dus als een betere samenleving dan de onze? Wat doe je dan in "godsnaam" nog hier?

Dat je China durft aan te halen, het land die nooit mee gaat met de milieu eisen die ze proberen op te stellen voor de toekomst. Die de meest vervuilende industrie op dit moment heeft. Sorry maar je verhalen worden steeds ongeloofwaardiger op deze manier.

Toch raar dat er alleen maar vriendelijke leuzen zitten in de geloofsboekjes. Toch geef je zelf al aan dat de Katholieke kerk zich vroeger ook schuldig heeft gemaakt aan wreedheden. Ik heb genoeg boeken gelezen over de kruistochten en die geven alleen maar aan dat mensen zich achter het geloof schuilen om zo mensen te verzamelen voor hun eigen gewin. Dit is al van het begin van tijd. Dus ook al is het oorspronkelijk niet bedoelt, geloofsovertuigingen worden gebruikt om mensen te onderdrukken en in een bepaald hoekje te drukken.

Welk patroon moet ik zien? Dat mensen allemaal slecht zijn, dat ze zich in hun leven allemaal willen verrijken? Dat ze misbruik maken van anderen, de wereld en alles er om heen? Sorry maar als ik zo ga denken dan bestaat er niets meer op deze wereld wat het waard is om voor te leven, geen wonder dat je psychologie hebt gestudeerd. Misschien wordt het tijd dat je gewoon lekker de straat op gaat en met interactie hebt met mensen en ziet hoe leuk en gezellig onze samenleving kan zijn en hoe goed wij het hier hebben in Nederland.

Mensen als Wilders en Trump krijgen alleen steun omdat mensen er klaar mee zijn met al dat politieke correcte geneuzel. Ze willen horen wat ze denken en met een normaal taalgebruik, zodat iedereen het begrijpt.
Waarom heb je überhaupt een computer, je weet dat die stroom nodig heeft en dat deze nog steeds met fossiele brandstoffen wordt vergaard? [bla]
Mijn dak ligt vol zonnepanelen.
Dat je China durft aan te halen, het land die nooit mee gaat met de milieu eisen die ze proberen op te stellen voor de toekomst.
Het merendeel van de zonnepanelen wordt gefabriceerd in China, dankzij China. Een van de grootste break-through op het gebied van kernfusie van de afgelopen jaren zijn gemaakt is gemaakt in China.

De grootste impact op het klimaat dan? Laten we de statistiekjes er maar weer eens bij pakken... China staat absoluut niet bovenaan, kijk zelf maar: http://www.economicshelp....co2-emissions-per-capita/ .
Dus ook al is het oorspronkelijk niet bedoelt, geloofsovertuigingen worden gebruikt om mensen te onderdrukken en in een bepaald hoekje te drukken.
Ik ga het maar gewoon voor je uitspellen: Als je mensen uit de ene groep opgezet tegen een andere groep, krijg je gevaarlijk gedrag.

Je persoonlijke sneren ga ik verder niet op in.
Goed dat je dak vol zonnepanelen liggen, ben ik alleen maar voor.

Je statistieken zijn erg leuk, maar de getallen uit 2012 zeggen mij niets. De Industrie van China is vele malen groter op dit moment dan de cijfers uit 2012. Durf zelfs te wedden dat ze in de top 3 staan op dit moment. Als je dan cijfers wilt gaan gebruiken dan zie ik ook graag actuele cijfers.

Erg veel producten worden in China gefabriceerd door de lage kosten, dit komt doordat ze geen tal van milieu regels hebben en het niet zo nauw nemen met de rechten van medewerkers. Je antwoorden worden steeds meer onsamenhangend om eerlijk te zijn. China waar kinderarbeid nog de normaalste zaak van de wereld is en jij bent daar positief over. Zoals ik al eerder vermelde begin ik je opmerkingen steeds meer onzin te vinden. Maar kinderarbeid getuigt in ieder geval van goede normen en waarden, waarom moeten ze ook leren dat is toch nergens voor nodig (sarcasme)

Kernfusie vind jij dus een duurzame oplossing?

Groepen en groepen, wie verzint de groepen dan? Voor mij zijn alle mensen gelijk, waarom voor mensen uit die samenlevingen niet?Misschien moet je daar wat verder over gaan filosoferen. Psychologen zijn over het algemeen heel goed om mensen te groeperen en in een hoekje te drukken en bestempelen als een bepaald individu.
Zeker, ik ben er ook van overtuigd dat de vrijheid die wij hier hebben een groot goed is, welke ik stellig zal verdedigen wanneer nodig, alleen je moet niet vergeten dat één van de redenen waarom wij hier heilig in geloven (see what I did there?) voortkomt uit het feit dat wij onderdeel maken en/of zijn opgegroeid met dit systeem. Ik denk wel dat een volk meer uit zichzelf kan halen als vrijheid voor iedereen even toegankelijk is, maar het opleggen van vrijheid (mooie contradictie in terminus, als je het mij vraagt) gaat dat eindpunt niet bewerkstelligen.

Ik vind het eerlijk gezegd ronduit arrogant om te zeggen dat onze samenleving verder is ontwikkeld, enkel omdat jij geïndoctrineerd bent met de overtuiging dat onze maatschappij "beter" is dan de andere. Sterker nog, je oogkleppen staan zo ver over je ogen heen dat je echt denkt dat oorlogen voortkomen uit religie. By far wordt het meeste geld aan defensie uitgegeven door Westerse landen, welke het fanatiekst bombarderen op allerlei plekken behalve op hun eigen turf. Oorlog is tegenwoordig gedreven door geld en grondstoffen, niet door religie. En die sancties die je graag ziet, zullen dus alleen worden opgelegd als het ons baat.
Ja leuk woord grapje heb je hoor. ;)

Het is absoluut niet arrogant om te zeggen dat onze samenleving verder ontwikkeld is, hier kun je honderden onderzoeken tegenover stellen. Daarnaast is het een tekortkoming van jou om meteen persoonlijk te reageren. Ik ben helemaal niet van mening dat onze maatschappij beter is dan een andere. Wel ben ik van mening dat wij betere normen en waarden hebben in onze samenleving. Voor mij zijn alle mensen gelijk, wat voor geloof, kleur of overtuiging ze ook hebben. Mensen mogen geloven wat ze willen, als ze zich daardoor beter en gelukkiger voelen.

Probeer jij eens een Katholieke kerk te beginnen in Turkije. Ik wens je veel succes. Hier mogen mensen van alle geloven en overtuigingen zichzelf uiten en dat vind ik heel belangrijk.

Dat de westerse landen alleen nog maar oorlog voering hebben om economische redenen is toch niets bijzonders. Dit doet de mensheid al zo lang, het gaat altijd om het eigen gewin. Wij moorden elkaar in ieder geval niet uit omdat ze een ander huidskleur hebben of een ander geloof. Als jij van mening bent dat landen waar ze dat doen een verder ontwikkelde samenleving hebben dan ons dan spoor je daadwerkelijk niet.
Ik vind het eerlijk gezegd ronduit arrogant om te zeggen dat onze samenleving verder is ontwikkeld, enkel omdat jij geïndoctrineerd bent met de overtuiging dat onze maatschappij "beter" is dan de andere.
Als je kijkt naar waar mensen zelf aangeven het gelukkigst te zijn, zijn dat steevast westerse landen.
Als je kijkt naar de mate waarin voorzien kan worden in basisbehoeften als eten, drinken, kleding, wonen, zijn dat steevast de westerse landen.
Als je kijkt naar de mate waarin mensenrechten (onderwijs, gezondheidszorg, rechtszekerheid) worden nageleefd zijn dat steevast de westerse landen.
Als je kijkt naar de mate waarin daarnaast in luxebehoeften voorzien kan worden zijn dat steevast de westerse landen.

Nu kun je best aanvoeren dat dat 'westerse' criteria zijn, maar je gaat mij niet wijsmaken dat mensen beter af zijn als ze elke dag het risico lopen zomaar te worden opgepakt om zonder ergens van beschuldigd te zijn in een gevangenis zonder welke voorziening dan ook te gaan liggen wegrotten terwijl zijn kinderen op straat worden geschopt en daar omkomen van de honger en de rest van zijn familie is gedecimeerd door één of andere gore ziekte, terwijl er ook nog eens geen enkel zicht op is dat daar de komende tig generaties iets in gaat veranderen.

Nu heb je helemaal gelijk als je beweert dat het hier ook niet perfect gaat. Er gaan hier ook zeker dingen mis, en er kunnen hier ook best dingen verbeterd worden. Maar dat betekent helemaal niet dat 'het westen' dan ook helemaal geen recht van spreken heeft. Vooralsnog heeft 'het westen' de zaakjes - ook objectief gezien - beduidend beter op orde dan de rest van de wereld.
één van de redenen waarom wij hier heilig in geloven (see what I did there?) voortkomt uit het feit dat wij onderdeel maken en/of zijn opgegroeid met dit systeem.
Waarom geven mensen in landen die volgens 'onze' waarden slechter af zijn dan desondanks zelf ook aan dat ze slechter af zijn? Als ze het zo naar hun zin hebben in Iran en Yemen en Zimbabwe, hoe komt het dan dat ze zelf zeggen van niet? Ik geloof 'heilig' in dit systeem omdat gewoon objectief is aangetoond dat mensen zelf vinden dat ze beter af zijn, en een andere maatstaf om te meten of mensen beter af zijn dan hun eigen mening daarover kan ik eigenlijk niet bedenken. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd welk criterium jij wilt gaan hanteren om te kijken wanneer mensen beter af zijn?

[Reactie gewijzigd door Iknik op 4 november 2016 13:35]

Dan zou ik toch eerst even serieus polsen WAT de bevolking dan precies wil voor we vanuit de EU of Nederland (weer eens) politieagentje gaan spelen. Naar onze maatstaven zijn deze maatregelen wellicht nogal doorgeschoten, maar wie zijn wij om te bepalen wat daar de norm is?
Wij hoeven geen regels op te leggen of de bevolking op een directe manier te helpen, we hoeven alleen maar te laten blijken dat we het niet eens zijn met de normen en waarden waarmee Erdogan zijn land bestuurd, Daarvoor kun je sancties opleggen, zoals een negatief reis advies. Handels verdragen bevriezen en ga zo maar door. Hij maakt er een dictatuur van en zodra mensen weer zeggenschap hebben en oppositie partijen mogelijk zijn dan doet de politiek zijn werk wel.

Dat Europa Turkije nodig heeft voor tegen de vluchtelingen is hun troef en de ligging t.o.v. het middel oosten. Maar dit weet Rusland ook maar al te goed vandaar dat ze weer vriendjes zijn met elkaar. Daarnaast zijn 90% van de vluchtelingen allemaal economische vluchtelingen die je zo snel mogelijk weer terug moet sturen. De echte vluchtelingen die gek zijn op hun land gaan echt niet naar de andere kant van de wereld.
Turkije vindt wel van alles over mensen, organisaties e.d. in de EU zelf. Mogen wij dan niets vinden van wat er in Turkije gebeurt? Wie is Turkije om te bepalen wat onze normen en waarden zijn?
Anoniem: 291692
@Andyk1254 november 2016 10:16
Hoezo aangepakt worden? Wat hebben wij daar over te vertellen, dat ze het daar lekker uitzoeken muur bij de grens en toedeledokie. Zolang Erdogan daar zit zal er toch niks veranderen, het zou zo de holmaat van Poetin kunnen zijn die is net zo gek. Wij kunnen wel van alles willen, maar voorlopig is 80% van de Turken pro Erdogan. Dus laat ze het lekker uitzoeken draaien ze vanzelf wel een keer bij als ze het zat zijn.
Belachelijk dat de onderhandelingen voor het toetreden in de EU gewoon nog door gaan. Echt belachelijk.
Is dat echt belachelijk? Of de enige manier waarop de EU invloed kan uitoefenen op een souvereine staat?
Veel helpt het blijkbaar niet. Ze willen ook al de doodstraf terugbrengen.
Verbied of laat mensen weten beter niet op vakantie te gaan naar Turkije
er geld al een negatief reis advies.
Erdogan is alleen maar zo populair omdat het zogenaamd goed gaat in Turkije
de boom periode met gratis 'stimules money' vanuit het westen is al lang voorbij voor de brick BRICET landen. daarom gebeurt dit alles nu, voordat de gewone man het gaat voelen en moeilijk zou kunnen gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 4 november 2016 11:03]

Waar staat dat er een negatief reisadvies is dan?

https://www.rijksoverheid...isadviezen/inhoud/turkije

"Let op veiligheidsrisico's"? Dat betekent niet dat je er niet naar toe mag reizen.
Alleen bij de grens naar Syrië staat er niet reizen en bij het zuidoosten alleen noodzakelijke reizen. Dit betekend dat je nog steeds vanuit de Europese landen met een gemak naar Turkije kunt reizen.
Er geld geen negatief reisadvies. Alleen voor de streken waarin de PKK actief is en de grensstreek met Syrië.

Zie: https://www.rijksoverheid...isadviezen/inhoud/turkije
Er geldt niet echt een negatief reisadvies (voor heel turkije), er wordt vooral gewaarschuwd.

De BRIC landen zijn Brazilië, Rusland, India en China. Bij BRICS zit Zuid-Afrika er ook bij.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 4 november 2016 10:04]

Met respect voor de boodschap en de inhoud... weet je hoe groot het leger van Turkije is?

Bovendien is Turkije een mooie sink-hole voor alle vluchtelingen. Principes gaan bij ons kabinet snel de deur uit als de mensen in het eigen land roepen dat ze daar een oplossing voor willen.

De bevolking dan? Ik heb het er eens over met de Turken die ik ken. Behoorlijk verdeeld. De ene zegt "je moet niet alles in de media geloven", de andere zegt "kommer en kwel". Is ook wel logisch, als je iedereen eenzijdig informatie voedt. Omgekeerd denk ik eerlijk gezegd dat onze media ook wel biased is de andere kant op... ondanks dat ik het absoluut niet eens ben met dergelijke praktijken die voor zichzelf spreken.

Rusland dan? Terwijl we onze gaskraan in Groningen dichtdraaien, draaien we met de andere hand de gaskraan naar Rusland open. Ook hier gaan sancties en eenzijdige afhankelijkheid echt niet samen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut huiverig tegen dit soort ontwikkelingen, in zowel Rusland als Turkije. Zeker als ze elkaar weten te vinden. Maar omgekeerd vind ik ook dat we onszelf wel het een en ander mogen verwijten, door Turkije op de huidige manier te gebruiken voor de vluchtelingen. Je weet wel, die mensen die jij en je straatgenoten niet het licht in de ogen gunnen.

We kunnen natuurlijk wel eens beginnen met de *mogelijkheid* creeren, dat is nooit een slechte eerste stap. Hoe? Nou, als we nu eens beginnen met toleranter te worden tegen vluchtelingen en ze netjes gaan opvangen. En misschien eens vanaf morgen stoppen met het verkopen van CV ketels... dan wordt onze afhankelijkheid in rap tempo kleiner en kunnen we over een jaar weleens met de hand op tafel meppen. Sancties hebben immers weinig zin als je ze keihard weer terug krijgt!

En zijn sancties wel zo'n goed idee? Vergis je niet, de ellende in Syrie is oorspronkelijk begonnen, omdat *wij* sancties hebben opgelegd. De ellende die daaruit is voortgevloeid, krijgen we via de achterdeur weer terug. Oorlog dan? Recente voorbeelden in Irak en Afghanistan lieten zien dat ook dat niet zo'n succes is; IS is direct terug te herleiden van de westerse interventies daar.
Wat maakt het uit hoe groot het leger van Turkije is? De massa wint altijd op lang termijn, de tweede wereld oorlog is hier een goed voorbeeld van. Met de wapens die er tegenwoordig zijn kunnen we honderd keer deze planeet opblazen, dus wat zegt een leger nu?

Rusland is altijd zo geweest en zal ook zo blijven zolang Poetin nog leeft. Turkije heeft andere tijden gekend waar vrije pers, media en meningsuiting wel gewoon mogelijk was. Dit wordt nu allemaal aan banden gelegd. En daar mag de rest van de wereled maar al te goed een mening over hebben.

Vluchtelingen, laten we daar helemaal niet over beginnen. Echte vluchtelingen gaan uit hun land voor de veiligheid en keren weer terug als het "veilig' is. 99% van de vluchtelingen waar wij mee te maken krijgen zijn allemaal economische vluchtelingen die allemaal een beter leven willen. Als jij terug naar je land wilt, zoek je de eerst veiligste plek dit is dus een buurland of het land daar naast. Dan reis je niet helemaal naar Europa om na 1 a 2 jaar weer terug te keren. Als het te veel vluchtelingen zijn dan wordt er echt wel geholpen door Europese landen.

Tolerante zijn tegen vluchtelingen? Het probleem wordt hier zelf gecreëerd. Waarom vluchten mensen helemaal naar Nederland als er genoeg andere landen zijn in de buurt? Ja omdat wij het hier zo goed hebben en daar willen ze een graantje van mee pikken. Als je ook maar het idee hebt om terug te gaan naar je eigen land dan reis je niet zo ver. En vluchtelingen moet je altijd een onderdak bieden, maar het moet niet zo zijn dat ze hier ook nog eens eisen gaan stellen dat ze allemaal een woning willen hebben omdat ze het niet leuk vinden in een gezamenlijk gebouw. Als ik vluchteling was geweest was ik overal tevreden mee omdat je veilig bent, maar omdat de mensen een beter leven wordt belooft zien ze dat heel anders.

Dus de problemen in Syrie komen voort omdat wij sancties hebben opgelegd? Je bent de grootste grapjas hier geloof ik. Dat de landen in die buurt al jaren lang burger oorlogen hebben, volkeren buitensluiten, geloofsovertuigingen hebben met bepaalde normen en waarden hebben er dus niets mee te maken? Je kunt je ook gaan afvragen waarom dit soort landen en mensen blijkbaar meer tijd, geld en energie steken in het vermoorden van elkaar dan naast elkaar leven in harmonie.
Wat maakt het uit hoe groot het leger van Turkije is? De massa wint altijd op lang termijn, de tweede wereld oorlog is hier een goed voorbeeld van [...]
Het is maar wat je "winnen" noemt. WO2 is een slecht voorbeeld; sinds de WO2 is er enorm veel veranderd in globalisering. De oorlog in Irak is het perfecte voorbeeld. Want wat gebeurde er? Even een geschiedenislesje: Het bewind van Irak werd vervangen toen Saddam dood was. Een mooie acties hierbij was om ongeveer iedereen in het leger te ontslaan die voor Saddam werkte. Deze mensen werden werkloos en zochten een uitvlucht. Met de wapens in de hand. En zie hier, dit is hoe ISIS geboren is.

Er zijn werkelijk talloze interviews te vinden met Bremer waarin hij deze 'fout' uitlegt in detail. Het komt erop neer dat ze werkelijk geen idee hadden hoe ze dit vreemde land moesten regeren, waar een dictator voorheen de teugels strak hield. http://theweek.com/articles/589924/brief-history-isis . Dit voorval was niet een stomme actie, maar het gevolg van niets begrijpen van de situatie en hoe mensen in die cultuur acteren.
Rusland is altijd zo geweest en zal ook zo blijven zolang Poetin nog leeft. Turkije heeft andere tijden gekend waar vrije pers, media en meningsuiting wel gewoon mogelijk was. Dit wordt nu allemaal aan banden gelegd. En daar mag de rest van de wereled maar al te goed een mening over hebben.
Sure, ik heb daar ook een mening over. Ten eerste denk ik dat je Poetin niet zomaar moet vervangen. Wellicht is hij een boef; maar hij is wel dé boef, die het geheel in het gareel houdt. Erdogan? Wellicht ook wel. In Irak bleek dat Saddam best wel waarde had, ondanks dat hij een boef was. Niet alleen mijn woorden, ook die van Bremer.

Moeten we daar iets aan doen? Ja, dat denk ik wel. Maar we moeten ook heel voorzichtig zijn met onze acties (gezien de afhankelijkheden) en zelf verantwoordelijk zijn voor de consequenties van deze acties.
Vluchtelingen, laten we daar helemaal niet over beginnen. Echte vluchtelingen gaan uit hun land voor de veiligheid en keren weer terug als het "veilig' is. 99% van de vluchtelingen waar wij mee te maken krijgen zijn allemaal economische vluchtelingen [...]
Drie dingen daarover.

1. Het eerste is het percentage een heel stukje anders. Zie ook https://www.nrc.nl/nieuws...chteling-1554101-a1394942 waarin 40% economische vluchteling wordt aangegeven. Die moeten vervolgens langs de IND en daar zijn allerlei regeltjes voor. 44% van de vluchtelingen zijn Syriers. Meer feiten: http://www.werkwijzervluc...s/aantallen-herkomst.aspx
2. Het tweede is dat je wel heel erg met twee maten meet. Als wij een bedrijf opstarten daar, zijn wij dan ook economische vluchtelingen? Bullshit! Als mensen vanuit daar hier willen gaan ondernemen of willen werken (want ja, onze schoonmakers zijn echt vooral allochtonen), dan heb ik daar geen problemen mee. Waar ik problemen mee heb is mensen die zich niet gedragen volgens onze regels. Het kan me dan geen bal schelen of het een vluchteling, een economische vluchteling of een Feyenoord supporter is. De aanpak van Orlando is dan een heel stuk zinniger en effectiever: http://www.vpro.nl/progra...017/italiaanse-lente.html .
3. Bovendien is wat je zegt totaal irrelevant. Ongeacht hoe we het probleem oplossen, is de huidige oplossing dat we Turkije betalen om de mensen op te vangen. Dat betekent dat we een afhankelijkheid creeren die we niet willen hebben.
Dus de problemen in Syrie komen voort omdat wij sancties hebben opgelegd? Je bent de grootste grapjas hier geloof ik. [..]
Nee, wij zijn niet verantwoordelijk voor de burgeroorlog of de arabische lente. Maar *wij* hebben er wel voor gekozen om als oplossing te grijpen naar sancties. Al in 2012 bleken de effecten daarvan desastreus op de economie daar: http://www.trouw.nl/tr/nl...rische-economie-uit.dhtml . Mede daardoor raakte het geheel in een stroomversnelling, waarbij Assad helemaal nergens heen ging; het geld dat hij binnen krijgt besteedt hij aan het leger en andere uitgaven (landbouw, infrastructuur) komen op hun gat te liggen.

Door de combinatie wordt de ellende voor de bevolking alleen maar groter en in een rap tempo. Ja, ik vind dat ons hier echt wel wat te verwijten is.

Ik weet ook niet wat de oplossing is, maar wat ik wel zie is dat er talloze mensen onder verschrikkelijke omstandigheden leven. Ik denk daarbij ook dat sancties best prima kunnen werken, maar *alleen* als we vervolgens wel de vluchtelingen met open armen ontvangen. Dat is niets meer dan verantwoordelijkheid dragen voor je eigen keuze - of zo je wilt: gewoon menselijk.

En oh ja, stoppen met wapenhandel zou ook wel een goed idee zijn (lees de laatste paragraaf op: http://www.stopwapenhandel.org/node/1451 ).

[Reactie gewijzigd door atlaste op 4 november 2016 12:21]

Ga je hele onzin verhaal niet eens lezen, maar zou zeggen blijf lekker daar!

Zijn we allemaal gelukkig, want "het westen"is toch maar een en al onzin. Gezien het feit dat je zelf niet eens met de "Turken" kunt omgaan in eigen land zegt al genoeg. Blijf lekker in Istanbul. En ga daar je zielige verhaal verkondigen.
Wat ben jij een hopeloos geval. Hard he, feiten waar je niet omheen kunt, en je hypocrisie. Welk part van mijn verhaal was nou precies onzin? De hele tijd was je al antwoordloos op alles wat ik heb gezegd.

Nou, het westerse politiek is onzin inderdaad. Maar voor de rest is Nederland een prachtig land. Mensen zijn meestal goed en makkelijk in omgang. Dit geef ik ook gewoon toe, maar jij hebt moeite met dingen toegeven. Ja, ik heb daar inderdaad moeite mee omdat ik eerst in een stad met 150.000 inwoners woonde, en nu rond de 20.000.000, in een stad waar steeds bommen ontploffen, normaal toch? Dat de mensen hier anders zijn. Of ben je nog nooit in zo'n grote stad geweest? Turkije heb je vast ook nooit gezien, en van Turken weet je wss ook weinig.

Oh ja, nog even in het kort, mss dat je het nog steeds niet hebt begrepen: HDP zijn terroristen die PKK ondersteunen, dankzij Erdogan hebben de terroristische Koerden een partij kunnen stichten, ze hebben de kans gekregen om de Koerden te vertegenwoordigen maar die hebben ze vespilt. Nu mogen ze lekker in de cel rotten. Zelfs Koerden willen ze niet meer hebben. Ga leren nieuws volgen en objectief te zijn in je bronnen en kijk.
Ik kom net uit Istanbul en heb mijn turkse collega's ook die vraag gesteld. Zij vertelde dat het probleem zit in het feit dat de opgeleide Turken totaal anti Erdogan zijn maar dat de niet opgeleide Turken dat wel zijn. Helaas zijn de opgeleide Turken in de minderheid.
De hoger opgeleide Turken zijn ook de gebruikers van de social media. Die wordt dus monddood gemaakt. Ook de journalisten mag je tot de opgeleide mensen rekenen.
Wat er dus gebeurt is dat Ergogan alle mensen die het niet met hem eens zijn, en die mening kunnen uiten, monddood worden gemaakt.
Wie op een hogere positie zit moet Erdogan aanhanger zijn, anders wordt je opgepakt.
Anoniem: 399807
@WillySis4 november 2016 10:33
Dan krijgen we straks dus weer hetzelfde liedje. De rijke intellectuelen vluchten weg uit Turkije. En ra ra waar ze heen gaan. Nederland.

Ik maak me ook druk om dat land. Van buitenaf is het redelijk makkelijk te zien wat er mis gaat. Maar als de EU een grote bek op zet, dan moet ze straks ook politieke vluchtelingen ontvangen en we hebben al te veel niet-Europeanen hier. Ik zit niet te wachten op meer andersdenkenden met gespleten loyaliteit. Die hier kids krijgen. Die opgevoed worden met een liefde voor twee landen. En dan crimineel worden omdat ze daar niet mee om kunnen gaan.

Een houding van de Eu moet gepaard gaan met een gesloten grens. Want anders vind Erdogan het wel prima. Je bedreigt ons? Hier heb je mijn uitschot.

Een ander ding, al zijn het de domme idioten die massaal achter Erdogan staan, het is wel de meerderheid en kan de EU een soeverein land op die manier aanpakken?

Wat Rusland doet met Oekraïne daar zijn we tegen. Kunnen we dan ook een grote bek opzetten richting Turkije en doen we niet hetzelfde?

Op dit moment trekt Rusland weer allerlei wapens samen bij de grens met Oekraïne.
Over politieke vluchtelingen uit Turkije hoef je je geen zorgen te maken. De topklasse is niet zo groot meer en dat zijn mensen die zich hier prima kunnen redden. De economie groeit daar alleen door.
Voor Turkije is de impact veel groter. Zonder topklasse functioneert de middenklasse niet goed. Dat zie je duidelijk in Afganistan, waar de hogere middenklasse ook massaal wegtrekt De lagere middenklasse zakt vervolgens helemaal weg. Resultaat is een paar extremistische leiders met een "dom" volk die alles doet wat ze wordt opgedragen. Gemakkelijk voor de leiders, maar economisch is dat een ramp.

Onder Erdogan lijkt Turkije nu de functionerende topklasse te verliezen. Het blokkeren van social media brengt dat in een stroomversnelling. Uiteindelijk gaat dit proces ten koste van de economie. Daarmee verliest Turkije een groot deel van zijn machtspositie. Dan is het weer wachten totdat er een nieuwe "Ata Turk" opstaat die weer een start kan maken met de opbouw van het land.
hoeveel Turkse collega's heb jij? 2? Dat zegt toch helemaal niets?

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn dan wint Erdogan weer met een dikke verschil.

Mensen wij begrijpen het niet omdat we zoiets hier niet kennen. Als hier een poging tot staatsgreep gedaan zou worden zouden de meeste mensen zeggen. Laat ze maar lekker hun gang gaan.

Totaal verschillende werelden. Proberen te begrijpen is goed maar geen loze uitspraken doen.
Ik kom net uit Istanbul en heb mijn turkse collega's ook die vraag gesteld. Zij vertelde dat het probleem zit in het feit dat de opgeleide Turken totaal anti Erdogan zijn maar dat de niet opgeleide Turken dat wel zijn. Helaas zijn de opgeleide Turken in de minderheid.
En daar gaan we weer, landen als Turkije moeten eens heel streng aangepakt worden. Naast het feit dat ze dit doen is vrije meningsuiting al lang niet meer toegestaan. De vrije pers, media iedereen wordt de mond gesnoerd.
Het ding is, die turken daar in Turkije, staan achter hem.

Hun land, wat hebben wij daar over te zeggen.
Het ding is, die turken daar in Turkije, staan achter hem.
De man is met maar 51% gekozen. Massa protesten op het Taksimplein tegen zijn authoritaire stijl. Er is zelfs een al een mislukte staatsgreep geweest. Ik denk dat de conclusie dat de Turken achter hem staan niet terecht is. Ik denk eerder dat de turken bang voor hem zijn, nu Erdogan de grens van authoritair naar dictatoriaal heeft overschreden is het maar beter om je koest te houden. Als Erdogan bij de volgende staatsgreep wordt afgezet zullen er massale feesten zijn.
Maar met 51%? En dan beweren je dat Europa zo '' democratisch '' is? Wat is de opkomst in Nederland? En hoeveel procent van de stemmen heeft de grootste partij? En dan vind je 51% maar weinig? Wie is er nou democratisch? Je gaat al de fout in door te zeggen dat er '' al '' een staatsgreep is geweest omdat '' maar '' 51% Erdogan wilt, weet jij wie tegen de staatsgreep is gaan staan? Nee, niet alleen die 51% die jij maar mwah vind (Dat is nu trouwens 54-55% volgens de recente anquetes), 75-80% van Turkije ging de straat op. Tel er maar 15-20% de MHP bij die 51%, die gingen massaal naar buiten, en dan ook nog eens duizenden mensen van de CHP. Ik heb de coupe zelf meegemaakt, jij lult maar onzin. En maar uit je nek lullen en conclusies trekken. Niemand is bang voor Erdogan, vooral zijn stemmers niet. Ja, er zitten vast wel mensen bij die zijn eigen belangen voor op stellen en daarom op hem stemmen, maar niet omdat ze bang zijn. Al zou dat zo zijn, we hebben het hier over 51%, dus jij wilt zeggen dat de meerderheid van die 51% bang is van hem? Denk eens even na joh.. Erdogan is geen dictator, Amerika en Europa spellen het '' dictator '' spelletje, denken maar dat de wereld hun eigendom is. Beetje hier en daar politie spelen, en maar de boel verkloten.

En nee, als Erdogan wordt afgezet komt er een burgeroorlog, wij pikken niet meer onderdrukt te worden in Turkije door het leger en het links. Hij zult trouwens niet zomaar afgezet worden, als ze dat lukt zal hij of gedood worden op een gruwelijke manier of opgehangen worden, zo werkt het na een coup, en dat zullen jullie allemaal maar toekijken en niet eens zo erg vinden. De media zult er zich minimaal mee bezig houden ook. Onderdrukt worden door het leger, dat is verleden tijd, 14 jaar geleden was dat zo, nu niet meer. Dat hebben we bewezen op de dag van de Coup. Komt er nog een Coup? Dan gaan wij massaal in oorlog met ze.

Klagen doen jullie wel omdat Nederland helemaal niet meer onafhankelijk kan bewegen van Europa, Duitsland is maar de grote baas he, en dan ook nog eens Amerika, Nederland moet maar gehoorzamen en meegaan, op eigen poten staan kan niet. Zelfs jij zou dit anders willen zien, jullie vinden het allemaal erg. Maar Turkije? Oh nee hoor, die moet maar als een hond gehoorzamen, en zich nergens mee bemoeien, is niet erg. Papa Amerika en moeder Duitsland mogen doen wat ze willen. En dat mogen wij als Turken niet eens erg vinden, en als Turkije zich er tegen verzet, oh nee hoor, dan is Erdogan een dictatortje, en waarom? Omdat hij degenen die denken dat de wereld hun eigendom niet meer gehoorzaamt. Niet omdat hij terroristen en verraders opsluit.
Tikke fel niet?
Erdogan is geen dictator, Amerika en Europa spellen het '' dictator '' spelletje
Erdogan regeert per decreet en verwart politieke tegenstanders met teroristen. Dat zijn dictatoriale trekjes. Onderwijzers ontslaan in de naloop van een militaire coup? Was het soms een onderwijzerscoup?
wij pikken niet meer onderdrukt te worden in Turkije door het leger en het links
Door religieus rechts onderdrukt worden is inderdaad heel veel beter 8)7
omdat Nederland helemaal niet meer onafhankelijk kan bewegen van Europa
Maar die behoefte is er ook helemaal niet. Nederland is veel te klein om zelfstandig te overleven. Dat weten we, daarom zaten we al vanaf het begin de EEG/EU. Daarom gaat het ons goed.
Politieke tegenstanders die een groep terroristen steunen? Nog een paar jaar geleden zij demirtas (Leider van HDP die nu vast zit) dat Turkije in hun spuug zal stikken, wat een lieverdtjes zeg. Hij zei nog een paar maanden geleden dat het zuiden van Turkije ook niet meer veilig zal zijn. Zo zeiden andere HDP leden dat ze de kalashnikofs klaar hebben liggen. Hier zijn talloze voorbeelden van, maar wat weet jij hier nou van af? Nooit gehoord, gezien en gelezen he daar in Nederland? Gaan ze dat daar in Nederland toestaan? Politieke tegenstanders die greppels van PKK een winst vinden en dit in de raad zomaar zeggen? Die zeggen dat de PKK geen terroristische organisatie is? Die wapens voor de PKK vervoert? HDP onschuldig joh, die willen alleen maar democratie en vrijheid en vrede.

Onderwijzers, die allemaal FETO financieel ondersteunen, en geen afstand nemen, vind je het gek dat ze worden ontslagen? Iedereen die de COUP en degenen die achter de COUP zaten ondersteunen, daar moet je inderdaad iets tegen doen. Ga jij diehard ISIS aanhangers toestaan om op scholen daar in Nederland te werken en kinderen te onderwijzen? Dat zullen lieve kinderen worden joh.

Kijk, zo zit het dus met jullie. Links mag lekker onderdrukken, religieus rechts moet maar onderdrukt worden want door religieus rechts onderdrukt worden is erger? Niemand wordt trouwens onderdrukt in Turkije, iedereen is vrij in hun geloof en doen.

Jij negeert alles wat ik zeg, en beantwoord maar waar je een antwoord op denkt te kunnen vinden. Gaat het echt zo goed met Nederland? Nou, volgens mij bestaat er een grote groep die dat niet vindt. Nederland doet maar wat Brussel ze verteld, ben jij hier echt tevreden over? Was het leuk om Griekenland miljarden te betalen?

Waar zie jij Wilders trouwens staan? Waarom wordt alles wat hij wilt en zegt genegeerd in Nederland en niet serieus genomen? Er wordt toch op hem gestemd, zij zitten toch ook in de tweede en de eerste kamer. En nu zit hij in de problemen door zijn uitspraak '' minder '', er is een proces gestart, wat als hij een straf krijgt? En willen ze hem wie weet op zo een manier buiten politiek zetten, waar is de democratie nou gebleven? En dan verdedig je een groep terroristen die dankzij Erdogan een partij hebben kunnen stichten, en praat je goed wat ze allemaal doen en zeggen? Foei.
Als iedereen achter hem zou staan dan zijn er vast niet zoveel negatieve geluiden vanuit Turkije.

Weg kijken is altijd makkelijk, daar wordt de wereld vast beter van.
Waarom kan niemand mijn reacties lezen? Zeg ik dat wij ons intern met de politiek moeten bemoeien, wel kunnen we een signaal afgeven dat het niet normaal is waarop er met mensenrechten om wordt gegaan!
Hoe komen mensen überhaupt aan de cijfers dat zoveel mensen achter hem staan, ja er is op hem gestemd maar wie zegt dat dat allemaal eerlijk is verlopen? Mensen durven hun mening niet eens te uiten omdat ze bang zijn dat ze aangepakt worden. De Koerden zijn een minderheid die ze graag kwijt zijn. En er komen dagelijks meer mensen bij die tegen zijn bewind zijn.

Als je de cijfers bij elkaar legt dan zul je zien dat een groot deel van de mensen die voor Erdogan zijn in het buitenland wonen. Waarom? Omdat Erdogan goed voor deze mensen zorgt en ze hoeven niet direct onder zijn bewind te leven en merken de tekortkomingen niet. Daarom horen mensen die niet wonen in een land geen stemrecht of zeggenschap te hebben over wat er gebeurd. Waarom moet een Nederlandse (Turk), de mogelijkheid hebben om te stemmen in een land waar ze alleen paar keer in het jaar op vakantie gaan?

Wij hebben daar heel veel over te zeggen, Turkije wil toch graag bij de EU komen?
Wil jij een land die geen enkele waarden of normen vertegenwoordigt in samenwerking hebben met andere landen in de EU? Als dat zo is waarom trekken wij ons dan aan van wat andere landen ons opleggen via de EU?

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 4 november 2016 10:36]

Eigen ervaring, ik ken er redelijk wat. En de meeste staan achter hem, een aantal boeit het weinig en ik ken er 2 die tegen hem zijn.

Best wel wat discussies gehad met Turken in Turkije, en de meeste weten +/- wel wat er allemaal aan de hand is, maar die zien het allemaal echt heel anders dan wij dat zien hier vanuit Europa.

Die zien bv de coupe als een verbroedering, voor het eerst in vele jaren stonden de (meeste) turken hand in hand.


Ik heb mijn mening erover en ben het zeker niet met Erdogan eens, maar naar mijn ervaring... De Turken zelf wel. Dus het is aan de turken zelf wat ze in hun land doen.

Daar hebben wij als buitenstaander in Europa gewoon niets over te zeggen. Net zo min als dat die turken daar wat over ons te zeggen hebben.

Sterker nog, doordat wij zo anti-Erdogan zijn, voelen ze zich in de steek gelaten door Europa. Niet vreemd dat de turken nu dus toenadering naar Rusland zoeken.

[Reactie gewijzigd door batjes op 4 november 2016 10:34]

Turkije wil helemaal niet meer bij de eu horen.

Europa had ze kunnen helpen te hervormen door ze toe te laten en dan regels op te stellen. Als je constant lijstjes blijft opstellen en terug blijft sturen dan kun je verwachten dat ze dan vanzelf in hun eigen omgeving gaan zoeken.

En terecht.
Net als Hongarije bedoel je? Op Orban hebben we ook al zo veel grip...
Maar Turkije wilt niet in de EU, maar EU wilt wel met Turkije daar gaan we weer :) Ze zijn gelukkig minder afhankelijk dan Nederland wat echt afhankelijk is van het westen.
Turkije moet blijven zoals ze nu zijn gewoon geen vrienden met de EU en doen wat ze het beste in zijn. Wij als Nederland kunnen dat niet omdat we totaal niet machtig zijn en afhankelijk zijn van andere landen zoals Amerika etc is gewoon een fact...

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 4 november 2016 09:53]

En wat moet Turkije doen aan de koersval van de Lira (plusminus 30% in nog geen vier jaar tijd) i.c.m. de forse negatieve handelsbalans? Dat geld moet toch ergens vandaan komen. Als dat zo doorgaat, kan Turkije de rekeningen straks niet meer betalen...

Turkije wil daarvoor ongetwijfeld graag staatssteun hebben van Europa.
Beste mensen, genoeg mensen die tegen hem zijn. Zie ook: http://turksgeluid.nl/

Het probleem is het feit dat deze mensen, zoals @mustisen dit al heeft aangekaart, het wél pikken omdat ze geen idee hebben. Voor hun is het wel belangrijker dat Erdogan een "goede moslim" is. De rest weegt daar niet tegen op, helaas.
Ik snap niet zoveel Nederlanders nastreven dat Europa 'strenge maatregelen' tegen Turkije neemt, terwijl we hier niets doen aan de misschien wel honderduizenden Turken (zie likes op DutchTurks en Turks onder Erdogan-fan-artikelen) die de dictatuur van Erdogan door dik en dun toejuichten. 0,0 kritiek op het ontslaan van rechters, het sluiten van nu totaal honderden media, het sluiten van Internet, etc.

Dat zijn mensen die hier zijn geboren en getogen. Hier gedegen onderwijs hebben of de kans hebben gehad dat te krijgen. Die hier de ruime mogelijkheden hebben om alle mogelijk media te volgen die er maar te bedenken zijn in het meningen-spectrum. Mensen aan wie we geleerd hebben op school, dat in duizenden jaren geschiedenis een bevolking altijd de dupe is van dictatuur.

Ze juichen voor een vreemde mogenheid, juichen voor een groot Ottomaans Rijk. Aan de andere kant, de Nationaal-Socialistische Beweging behaalde in 1939 ook nog altijd 3,98% van de stemmen en werd geen stobreed in de weg gelegd.
Ja, dat is inderdaad een probleem, maar dat wisten we al. De grote vraag is, wat kan/wil je daaraan doen?
Dat zijn Nederlanders die in Nederland wonen, waarin ze vrij zijn die mening te uiten (binnen bepaalde grenzen natuurlijk). Zo zijn er wel meer mensen waar ik het totaal mee oneens ben.
Zoals ik het zie is het grote probleem polarisatie, een gebrek aan eenheid en verbondenheid, en een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel daar zelf aan te werken, maar de schuld liever bij iemand anders leggen.
Van daaruit bekeken is bijvoorbeeld de PVV een grote (zichtbare/concrete) manifestatie daarvan.
Wat krijg je dan, een groot deel van de samenleving, laat een ander deel van de samenleving weten, dat ze niet bij deze samenleving horen. Dan gaat een deel van dat deel dat zelf ook geloven, voelt zich er niet meer bijhoren. En als je daar niet meer bijhoort, zoek je vanzelf wel iets waar je dan wel bij kan horen, zoals het Erdogan-fenomeen of IS ofzo.
Dus het verbaast me niet echt, dat als er in dit land MILJOENEN andere bange vingerwijzende mensen zijn, dat vanzelf ook zorgt voor honderdduizenden die daarop reageren, het besmet elkaar.
Wat kan ik daaraan doen? Uitdragen wat voor samenleving ik wil, gewoon door vriendelijk en respectvol met elkaar om proberen te gaan, in de hoop dat de ander dat overneemt. Je kan de ander uiteindelijk toch niet veranderen, maar we hebben het wel met elkaar te doen, of we nou willen of niet.
Je slaat hier toch wel heel erg de plank mis.

Het probleem hier is dat de overheid van Turkije de vrijheid van burgers wegneemt, en jij begint over dat we iets moeten doen aan mensen die hier gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting hier in Nederland? Zouden we dat doen, dan zijn we geen haar beter dan Turkije.

Ik ben het met zoveel niet eens, dat zal altijd zo blijven, maar iedereen mag zijn of haar mening verkondigen, en er moeten geen beperkingen worden opgelegd om dit te kunnen doen. Als er hier mensen zijn die pro Erdogan zijn, dan mag dat, net zo goed dat mensen die tegen Erdogan zijn, dat die gewoon hun mening moeten kunnen uiten, of dit nou op straat of FB is.

Manipuleren doen alle overheden, objectief nieuws bestaat niet op deze aardbol en de vraag of wij een echte eigen mening hebben is ook vrij discutabel, maar ongeacht wat, moet iedereen deze wel kunnen uiten, zonder beperkingen.
Het punt is, waar ik dus ook op reageer, dat veel Nederlands het volkomen acceptabel vinden om Turken in Turkije sancties op te leggen omdat ze niet voldoen aan democratische en rechtstatelijke normen en waarden waar veel landen (niet alleen Westerse) het over eens zijn.

Als ik dan suggereer om eerst te kijken naar Turken in Nederland, die gezien hun uitingen hetzelfde nastreven dan is dat hun goed recht, hun mening, geen beperkingen, etc. Terwijl wij hier eerder last van deze Turken hebben dan de Turken in Turkije.

Het komt uiteindelijk opdezelfde hamvraag aan die ook in de TK2 al een aantal keer is gesteld. Wat als 51% van de (nieuwe) Nederlands een Sharia wil invoeren. Is dat dan democratie van 'u vraagt, wij draaien'? Daarom hebben ze in Duitsland bepaalde grondwettelijkheden voor eeuwig vastgelegd (nadat Hitler democratisch is verkozen).

Dus nee, jou aanpak van: tja, als honduizenden Turken graag hier een dictatuur zien dat moet dat allemaal maar mogen is niet zo vanzelfsprekend.
Een tweede Rusland is in ieder geval geboren

grappig dat je dat zo zegt.

ga eens even zoeken hoe vaak rusland whatsapp geblokkeerd heeft, of facebook.

of hoe vaak ze hun eigen steden bombarderen, zoals turkije dat doet met 20% van de eigen bevolking.

Rusland is geen paradijs, maar zo bont als meneer Erdogan maken ze het toch echt niet....
Vriend Turkije is geen lid van de eu dus geen Europees land kan zomaar wat doen in Turkije. Als dat wel gebeurt dan is dat een inbreuk op hun soevereiniteit en heb je oorlog. Alleen de grootmachten kunnen wat afdwingen maar in principe hebben ze niks te zeggen op wat er intern gebeurt.
Je bepaald als land toch echt zelf met wie je zaken doet of niet. Ik heb nooit verteld noch gezegd dat ze zich intern moeten bemoeien met de overheid in Turkije. Bij elk commentaar of opmerking die hier geplaatst wordt, wordt eerst een reactie geplaatst zonder ook maar überhaupt te lezen wat er staat.

Als alle Europese landen een negatief reisadvies afgeven dan doet dit Turkije behoorlijk pijn, gezien dit de grootste inkomsten zijn voor Turkije, Ze zijn weer vriendjes met Rusland, dus de Russen komen wel weer op vakantie maar dan nog. Dit zal een behoorlijke klap zijn voor de economie.

Daarnaast bestaan er ook handelsverdragen etc, export en import regelingen. Bij al deze zaken kan elk land afzonderlijk ingrijpen en dat is misschien niet direct maar het zal geen positieve invloed hebben voor Turkije.
Hmmm ik betwijfel of indirecte acties echt impact hebben. Zoals je ziet worden landen en banken toch overeind gehouden door instituties als imf etc. Ja het komt er gewoon op neer dat je als volk gewoon genaaid bent als je overheid slechte intenties heeft. Ik denk juist dat wij in een wereld leven waarin gedrag zoals deze juist aangespoord wordt door globalisten en elites die niets anders willen dan macht en controle.
Anoniem: 525224
@Andyk1254 november 2016 16:37
Mja.. ik vind die blinde vorm van patriottisme / nationalisme erg eng.. en behoorlijk dom.
Als een leider van een land moedwillig zijn hele volk als vuurschild gebruikt én het volk doet daar ook nog aan mee.. mja ik heb er niet de juiste woorden voor.. Misschien snapt dat volk ooit dat een leider het volk hoort te beschermen.
Omdat het leger niet over alle mensen heen wilden rijden (zij hadden wel hart voor het volk), hebben ze verloren.

Het is echt van de domme, maar ik weet niet wie er erger is.. elke domme gast, die de straat opging voor die knars, of die knars zelf.
De meeste zijn gewoon te simpel om te begrijpen, dat ze onderdeel zijn van een dictatorschap. (wij is wij.. en daarbuiten bestaat niet)

Ik ben er ondertussen van overtuigd, dat het Turkse leger heeft gedaan, wat het hoort te doen : democratie beschermen.
Toen ging het volk dus de straat op om de dictator te beschermen...
Die hele Gülen.. geen idee.. ik betwijfel of die daar iets mee te maken had.

Afsluiten van dit soort communicatie is één van de vele aanwijzingen van deze hypothese.
Verder is er niemand meer over in het ambtenaren bestand, in het hele onderwijs en in alle leger/politie onderdelen.
Voor de verandering gaat het om een relatief jonge man, Erdogan, en niet om nog zo'n dictator met misschien 5 jaar over in z'n leven, die alles nog ff verneukt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 525224 op 4 november 2016 16:38]

Europa heeft wat dat betreft de handen al ineens geslagen, en doet lekker niets zolang ze Turkije nodig hebben vanwege het asielprobleem. Pas als Turkijke buiten haar grenzen grote misstappen maakt zal de EU daar uberhaubt over gaan denken.

Wat mij betreft publiceren ze een pleidooi vanuit alle EU-leiders om Erdogan tot democratie te manen, inclusief de belofte dat Turkijke never ever onderdeel van de EU zal worden als hij zijn beleid op deze manier doorzet. Maargoed wie houden we nou voor de gek, dat interesseert hem waarschijnlijk toch geen zak en doet lekker wat hij zelf wil.
Wie ben jij of Europa om voor een soeverein land te bepalen wat ze wel of niet mogen doen. Het wordt eens tijd dat wij westerlingen eens leren dat wij moreel niet op een hoger vlak zitten en dat wij door onze arrogante en zelfingenomen houding best veel problemen hebben veroorzaakt op deze planeet. Van Iran in de jaren 70 tot recent het gedonderd in het midden oosten (ja daar hebben wij als Nederland aan meegedaan).
Nee want hier in Europa of Nederland moeten wij bang zijn wat we roepen of dat we per direct worden ontslagen en in de gevangenis terecht komen. Wat een moraal ridders hebben we hier toch allemaal, iedereen vindt de westerlijke samenleving arrogant en ingenomen blijkbaar. Waarom wonen jullie hier nog allemaal dan, als het blijkbaar in andere landen veel beter is? Daarnaast hoef ik mij niet te verantwoorden wat een overheid de juiste beslissing dacht te nemen in de jaren 70, ik had nog geen stemrecht en was nog niet eens geboren, dus ga a.u.b. iemand anders de les lezen.

Daarnaast hoop ik dat je met de beledigingen over arrogant en zelfingenomen naar je eigen persoon refereert. Want hoe weet jij hoe wij zijn, ken je mij persoonlijk? Of generaliseer jij graag hele bevolkingsgroepen omdat er vroeger iets heeft plaatsgevonden. Dan wil ik niet weten hoe jij over Duitsers denkt.

Ik ben geen persoon die terug gaat kijken op wat politieke figuren vroeger hebben beslist. Dan kunnen we honderden jaren terug gaan en kijken wat voor wreedheden er toen plaats hebben gevonden. Ik kijk liever naar de toekomst waar mensen met een normale manier met elkaar om gaan. Elkaar respecteert en een helpende hand bied aan de medemens die dat niet namens hun zelf kunnen.
Anoniem: 399807
@SizzLorr8 november 2016 12:10
Ik zeg nergens in mijn bericht dat we onze fouten moeten negeren. Ik zeg wel dat we moeten relativeren. Er is geen perfect land. Maar onze waarden zijn gemiddeld genomen beter dan veel andere. Ik vind ze beter dan islamitische. En dat mag ik vinden...om,dat we betere waarden hebben die me mensenrechten geven, waaronder VVM.

Als ik aandraag dat velen hier denken 'weg met ons' dan zegt dat al precies dat er genoeg zelf-kritiek is hier, vaak te veel.

Wat echt gevaarlijk is, is wat jij doet. Mij iets in de mond leggen wat ik nu net uitdrukkelijk niet zeg, en dan die stroman gebruiken. Ik maak redelijk vaak de vergelijking met WO II. En meestal krijg je dan een Godwin over je heen of men mod je weg. Dát is gevaarlijk.

Daar zit een hypocrisie in, waarbij mensen allemaal heel erg graag willen erkennen dat er zoiets was als Nazisme door dat vooral te ontkennen door het niet te willen horen in discussies.
En daar gaan we weer, landen als Turkije moeten eens heel streng aangepakt worden. Naast het feit dat ze dit doen is vrije meningsuiting al lang niet meer toegestaan. De vrije pers, media iedereen wordt de mond gesnoerd.
Typisch westerse stellingname. Een land aanpakken kun je niet zonder juist de bevolking te benadelen waar je het zo graag voor wilt opnemen, of denkt op te nemen. Vuur met vuur bestrijden leidt alleen maar tot meer ellende.

Het enige constructieve dat je kunt doen is zorgen dat je het in eigen land netjes op orde hebt en door politici te ontmoedigen om diplomatieke betrekkingen te schaden. Daarmee voed je namelijk het populisme waar mensen als Erdogan hun macht mee voeden.

Ook in Nederland worden websites geblokkeerd. De beweegredenen zijn dan niet relevant. Het gaat erom dat de vrijheid van informatie-uitwisseling wordt geschonden. Als je het iets aan de situatie in Turkije wil doen dan moet het Turkse volk overtuigd raken dat het in Europa allemaal veel beter geregeld is. Goed voorbeeld doet volgen maar met een vingertje wijzen of erger zaait alleen maar ongenoegen.

En misschien nog wel belangrijker is dat we in de laatste decennia keer op keer weer schijnen te moeten leren dat inmenging in binnenlandse aangelegenheden nooit tot een vruchtbare uitkomst leidt.

In plaats van op de stoel van scheidsrechter te zitten kunnen we beter observeren en terughoudend reageren op in dit geval Turkse aangelegenheden. We mogen absoluut kritisch zijn en onze kritiek uiten maar het uitgangspunt moet altijd de belangen zijn van het Turkse volk en vlak erna de belangen van de internationale gemeenschap.

Ik woon 7 jaar in Azië en als ik iets heb geleerd is het wel dat andere culturen nu eenmaal met andere normen gepaard gaan. Het is prima om mensen voor te spiegelen wat de westerse normen zijn zodat zij zelf een afweging kunnen maken. Het is echter totaal ongepast om westerse normen op te leggen aan een cultuur die daar helemaal niets mee heeft. Anders is niet synoniem aan beter of slechter.

Anders is gewoon anders. De Turken moeten zelf deze interne politieke strijd strijden. Zij vragen niet om inmenging en minstens zo lang als dat niet verandert, horen wij er met onze handen van af te blijven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 4 november 2016 11:39]

Het grootste gedeelte van de bevolking bestaat natuurlijk uit extreem laaggeschoold volk in primitieve dorpen, ver van de beschaafde wereld.

Ik vind het veel erger voor de moderne Turk, in het Oosten van dat land. Het soort dat studeert, van het leven geniet en zich niet door religie laat knechten.
Ik ben niet lang na de staatsgreep in Turkije geweest en heb daar gezien dat iedereen achter Erdogan stond, ook de partijen die normaal anti Erdogan zijn. Totaal anders dan wat er hier in media gezegd werd.
Kan natuurlijk ook zijn omdat iedereen die tegen Erdogan is gevangen zit of ontslagen is en zijn mond niet open durft te doen en het gevaar te lopen zichzelf nog dieper in de nesten te werken.

Als jij met droge ogen durft te beweren dat er geen tegenstanders van Erdogan zijn door te zeggen 'iedereen staat achter Erdogan denk ik dat je de overvolle gevangenissen en lege scholen maar eens moet gaan bekijken.

Een machthebber die door angst regeert en zo zijn tegenstanders monddood maakt is zo ongeveer de ergste. Dat is het regime in Noord-Korea waar een enkele verkeerde opmerking je je baan kan kosten. En inderdaad, vaak kunnen ze op grote steun uit delen van de bevolking rekenen en hoor je de tegenstanders niet. Hoe zou dat nou komen?

Turkije is geen vrij land, het is een dictatuur waar tegenspraak niet geduld word. Dat het merendeel van de bevolking het daar mee eens is maakt het alleen maar pijnlijker. En als je als overheid bang bent van Facebook dan val je in mijn ogen wel heel ver.

Het is verbazingwekkend dat Turkse Nederlanders de neiging voelen om dit soort dingen dan wle niet goed te praten maar wel te verdedigen door te zeggen hoe groot de steun is voor Erdogan. Het blokkeren van dit soort websites is op geen enkele wijze te verdedigen en dat heeft niets met 'westerse waarden' te maken. Dat heeft te maken met mensenrechten die Turkije ook heeft ondertekend en al maanden moet voeten schend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 4 november 2016 12:19]

Mwa, dat was al wel even duidelijk, hoor.

Maar kom nu eens met cijfers die het tegendeel bewijzen, dan? Geloof dat niet voor niets zoveel Turken deze kant op zijn gekomen en willen komen.

Wat mij overigens blijft verbazen, is dat veel Turkse Nederlanders vaak hard roepen hoe goed alles geregeld is in dat land. Wat ik mij dan af vraag: waarom blijf je dan hier? Je zegt net zelf dat ze daar voor lopen. Ik zou het wel weten, hoor, als ik een andere achtergrond dan de Nederlandse had en het elders beter toeven was!
Ik ben niet lang na de staatsgreep in Turkije geweest en heb daar gezien dat iedereen achter Erdogan stond, ook de partijen die normaal anti Erdogan zijn. Totaal anders dan wat er hier in media gezegd werd.
Zelfs als is dat zo dan maakt dat het feit dat Erdogan en AKP hun tegenstanders onderdrukt, bedreigt en gevangenzet en ook de vrije meningsuiting inperkt nog steeds verwerpelijk.
Dergelijke onderdrukking van de oppositite in Turkije is niet goed te praten, ook niet met de steun van veel Turken.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 6 november 2016 09:40]

Ik ben compleet van mening dat wij als Nederland ook onafhankelijker moeten zijn van andere landen. Maar dat wat je zegt is onzin, want Turkije is grotendeels afhankelijk van toerisme. Dus waar haalt Erdogan dat geldt vandaan om te investeren?

https://www.nrc.nl/nieuws...turkse-s-2986714-a1503565
Hij is idd groetendeels afhankelijk van toerisme maar het geld is er toch? het geld dat er is pompt die in eigen land, hij zal ook vast wel connecties hebben met landen als sauodi arabie omtrent olie deals maar dat is normaal in het midden oosten.
Anoniem: 112442
4 november 2016 09:08
Turkije blokkeert Facebook, Twitter, YouTube en WhatsApp
Ik vraag me af hoe lang het Westen Turkije blijft steunen en alle schendingen van de mensenrechten door de vingers blijft zien.
Turkije zit in een zeer machtige positie. Als de EU Turkije te hard tegen de schenen trapt dan gaan ze vanaf morgen honderdduizenden vluchtelingen uit o.a. Syrië op ons afsturen. Vergeet ook niet dat Erdogan daarnaast een zeer sterke aanhang heeft binnen de Turkse bevolking die hier leeft, en die worden ook steeds stoutmoediger.

Sinds de poging tot staatgreep een tijdje terug is het in die gemeenschap bijvoorbeeld zeer onrustig en worden Turken die minder sympathiek tegenover Erdogan staan hardhandig aangepakt door zijn aanhangers.
Die aanhang is grotendeels gehersenspoeld door propoganda. Een turkse ex-collega van mij die zowel nederlandse als turkse televisie volgde had altijd de mooiste verhalen over hoe het nieuws daar een compleet andere, pro erdogan wending krijgt. Sneu, hij zei ook dat hij het zijn familie daar moeilijk kwalijk kon nemen. Die wisten niet beter.
History is written by the victors.
Het is daarom ook HIS story.


In Nederland zijn er als ik de media mag geloven veel Nederturken die nog zich hard maken voor Turkije. Maar hoe zit dit in andere landen? Ik heb daar namelijk geen flauw idee van.

Is het in Duitsland/Frankrijk/Spanje etc... erger of juist minder.

Als Nederland hier een uitschot in is naar boven. Zie ik niet echt een probleem dat de EU een keer een goede rotschop naar Turkije dat ze eens normaler moeten gaan doen. Wat is 500k(vanuit gaan alle Nederturken Pro Erdogan zijn) mensen op een bevolking van 800+ miljoen mensen?
Dat gebeurd hier toch ook? een pro amerika beeld, je woont daar niet je bent er niet opgegroeid je denkt niet als een turk dus je kan niet oordelen vind ik.
Dat gebeurt hier zeker. In zuid korea is een hele feministische shadow government blootgelegd. Hebben wij hier iets van gehoord in de westerse media?

Maar goed, zeggen dat die vlogturken aangepakt worden omdat ze pro erdogan zijn, ipv dat ze een buurt terroriseren, dat is toch wel propoganda in mijn ogen.
Volledig mee eens en ik voeg er aan toe dat qua militaire macht Turkije op nummer twee staat in de NAVO. Dat weet Erdoğan maar al te goed. De ligging van Turkije als land op de kaart is ook een erg strategische voor de NAVO: precies tussen West (Europa) en Oost (Midden-Oosten) en precies tussen Noord (Rusland) en Zuid (Syrië en daaronder). De NAVO zal er alles aan doen om Turkije als bondgenoot te behouden. En zal dit soort blokkades ook zeker pikken.
qua militaire macht Turkije op nummer twee staat in de NAVO.
qua manschap aantal zeker. maar dat is niet gelijk aan militaire macht. zeker vandaag de dag niet.

[Reactie gewijzigd door Countess op 4 november 2016 09:54]

Je hebt gelijk, qua manschappen inderdaad. Toch wordt er serieus rekening gehouden met de militaire macht en de strategische positie van Turkije.
Turkije bouwt ook zelf F16's en doen mee met de JSF.

Daarnaast boiwt Turkije nu ook zijn eigen oorlogsschip en ontwikkelen ze hun eigen wapens.

En Rusland is echt wel bereid Turkije wapens te leveren dus het is niet zo dat die manschappen met pijl en boog ten strijde trekken.
Als Europa had gedaan wat ze al tientallen jaren heeft beloofd was er niets aan de hand geweest. Namelijk een werkend Frontex met goede beschermde buitengrenzen van Schengen. Maar de Pro-Europese partijen, die ook onder valse voorwendselen Griekenland de euro in hebben gerommeld, hebben bijna direct Griekenland al tot Schengen toegelaten.

Terwijl iedere snugger persoon begrijpt dat je zo een land, met zoveel eilanden, zo ontzachlijk veel kilometer buitengrens, enkel binnen Schengen kan houden als je zeer veel investeerd in Frontex. Iets wat uiteraard ook is nagelaten.

Nu zitten we met de problemen en maken we elkaar wijs dat het veel humaner is vluchtelingen in armoedige Turkse vluchtelingenkampen te houden (in een land waar zelf al 48% van de bevolking tegen de armoede grens aanzit of eronder) of zoals in de favela's in Brazilië, met Franse politiebusjes van de ene naar de andere willekeurige plek te vervoeren in de stad en dat een 'opschoon actie' te noemen.
De Turkse macht neemt af. Erdogan is ering geslaagd om zowel het westen als Rusland boos te maken. De macht hangt af van het feit dat ze gemakkelijk kunnen switchen van west naar oost, of eventueel de Arabische wereld. Die keuze is nu moeilijker.

De macht van Erdogan is wel groot doordat hij zoveel tentakels in het buitenland heeft. In Nederland is er niet voor niets een rel geweest om de "Güllem- scholen". Zelfs tot in de Tweede kamer heeft hij sympatisanten (DENK ik). Ze zullen dat nooit toegeven, maar de acties van Erdogan keuren ze (als enigen) niet af, maar hebben er begrip voor. Ze misbruiken zelfs de social media om de meningen van de leden met een Turkse achtergrond wereldkundig te maken als die niet met de opinie van Erdogan strookt.
Sinds de poging tot staatsgreep een tijdje terug is het in die gemeenschap bijvoorbeeld zeer onrustig en worden Turken die minder sympathiek tegenover Erdogan staan hardhandig aangepakt door zijn aanhangers.
Ik zag toen allemaal soldaten die geen benul hadden aan welke actie ze deelnamen.
Het is zó knullig uitgevoerd. En militair nagenoeg geweldloos verlopen.
Dit, en gelet op de nu gaande overreactie van Erdogan kwam het allemaal TE goed van pas om niet te denken dat HIJ dit allemaal zelf op touw heeft gezet met als doel de huidige zuiveringen.

Vreemd genoeg verneem ik weinig hierover.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 4 november 2016 10:32]

Turkije is door de EU in een machtigere positie gezet. Zeer dom! en dat soort landen wil je dan ook nooit bij de EU. Je ziet het hier in NL ook al afglijden doordat er steeds meer (in)menging is van culturen die tov ons behoorlijk achterlopen, maar ondertussen wel hun zin krijgen. Zeer zeer nare en slechte ontwikkeling met uiteindelijk maar 1 uitkomst.
Vergeet ook niet dat Erdogan daarnaast een zeer sterke aanhang heeft binnen de Turkse bevolking die hier leeft
Of die aanhang echt zo sterk is. Of gewoon pragmatisme? Als je de familie in Turkije wilt kunnen bezoeken kun je maar beter niet op een zwarte lijst van het regime staan. En als je in west europa woont heb je weinig last van de onderdrukking van de Turkse bevolking. Dus is het gewoon handig om je niet negatief over de Erdogan en handlangers te uiten. Maar of ze het echt zo fantastisch vinden wat Erdogan allemaal doet? Ik denk het niet.
Vergeet ook niet dat Erdogan daarnaast een zeer sterke aanhang heeft binnen de Turkse bevolking die hier leeft, en die worden ook steeds stoutmoediger.
Dat is nu mooi gezegd. Het laat alleen wel zien dat deze burger dus niet echt geïntegreerd zijn, tenminste een deel daarvan en dat hun hart niet bij het land ligt waar ze wonen.
Met dit soort gedrag moet ook heel snel korte metten gemaakt worden. Afschaffen dubbele nationaliteit, of je bent eu burger of burger van niet eu land.
Kun je het paspoort volgens de wet van dat land niet teruggeven helaas voor jou, dubbele nationaliteit wordt verboden.

Onze leiders moeten ook zorgen dat financiële steun vanuit niet eu landen aan geloofsinstellingen aan banden wordt gelegd, cq. verboden om hiermee de invloed te beperken. Sterker nog dit soort geldstromen moet zwaar gecontroleerd worden.

Ben je als burger met dubbele nationaliteit betrokken bij intimidatie tegen andere burger om in dit geval Erdogan te steunen, weg eu paspoort en terug naar land van je andere paspoort.

Tolerantie hebben we lang genoeg gehad en blijkt dat het pappen en nathouden niet werkt. Draai het om immigreer jij naar Turkije als eu burger zul je je ook moeten aanpassen aan dat land, idem met andere landen. Waarom wij het dan anders moeten doen is mij een raadsel.
Anoniem: 112442
@bbob4 november 2016 10:10
[...]


Dat is nu mooi gezegd. Het laat alleen wel zien dat deze burger dus niet echt geïntegreerd zijn, tenminste een deel daarvan en dat hun hart niet bij het land ligt waar ze wonen.
Met dit soort gedrag moet ook heel snel korte metten gemaakt worden. Afschaffen dubbele nationaliteit, of je bent eu burger of burger van niet eu land.
Kun je het paspoort volgens de wet van dat land niet teruggeven helaas voor jou, dubbele nationaliteit wordt verboden.
Ik denk eerlijk gezegd dat het veel meer met de opstelling van Nederland te maken heeft. Toen de zogenaamde Gulen scholen bedreigd werden. Heeft Nederland daar nooit stelling tegen genomen. En de mensen gezegd dat ze zich aan de Nederlandse wet dienen te houden. Waarschijnlijk ook vanwege de spagaat waar Nederland en de EU nu in zit.

IMO ligt hier ook een taak voor de Nederlandse Turkse kranten, TV etc. Om de mensen voor te lichten, over het Nederlandse rechtssysteem en mensenrechten.
Voor zover ik weet zijn mensen ook nog nooit over eerwraak voorgelicht. Tevens zou Nederland veel meer in dialoog moeten zijn met de moskeeën. Dan betrek je mensen veel meer bij de samenleving en voorkom je radicaliseren.
IMO werkt een dialoog veel beter dan dwang.

Tav de coupe en de bedreigingen in Nederland.
Dat mensen iemand geloven zonder dat er enig bewijs geleverd wordt begrijp ik helemaal niet.
Erdogan heeft namelijk nooit bewezen wie achter de coupe zat, Gulen heeft het ontkent. Hoe het precies zit is helemaal niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat Erdogan systematisch bezig is om de oppositie buitenspel te zetten.
[...]
Erdogan heeft namelijk nooit bewezen wie achter de coupe zat, Gulen heeft het ontkent. Hoe het precies zit is helemaal niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat Erdogan systematisch bezig is om de oppositie buitenspel te zetten.
Kl;opt en dat is dan ook de reden dat de USA hem niet uit wil leveren er is geen bewijs.

Ben allen bang dat we het punt van praten al voorbij zijn. De invloed van Turkije is al te groot geworden en heel eenvoudig gezegd werkt het met de voorstanders van Erdogan zo, ben je niet voor ons ben je tegen ons. Dan kun je praten wat je wil maar veel verder zul je niet komen.

Praten kan nog steeds maar dan gewoon met harde regels.
[...]

Dat is nou juist het probleem. Diegenen die dat niet snappen zijn zulke barbaarse randdebielen dat zij nooit hadden mogen worden toegelaten, levensgevaarlijk primitief zijn en waarschijnlijk niet meer te redden. Uitzetten zou beschaafd zijn, euthanaseren menselijk.
Die mening deel ik niet. Ik heb het gevoel dat je het "gedachtegoed" van Wilders vertegenwoordigd, waar ik helemaal niet achter sta.
Als iemand in een samenleving opgroeit waar eerwraak de juiste manier is zal hij/zij denken dat dit OK is. Net als iemand die in een racistisch milieu die niet met andere mensen in contact komt.
Ik ben van mening dat iemand kan veranderen op een positieve manier. Het probleem is dat de dialoog niet aangegaan wordt en dat als het fout gaat er direct gewezen wordt.
Het zelfde met moskeeën en haatpredikers. Ten eerste laten we de landen van herkomst zich veel te veel bemoeien met hun ex staatsburgers, waarschijnlijk ook ze niet als medeburgers gezien worden, ik heb het gevoel dat gemeentes niet informeel met de Imans etc praten zodat er begrip van beide kanten ontstaat en er ook veel sneller problemen gesignaleerd worden.

Ik ben blij met onze multi-cultie samenleving, ik zou niet anders willen.
Turkije zit in een zeer machtige positie. Als de EU Turkije te hard tegen de schenen trapt dan gaan ze vanaf morgen honderdduizenden vluchtelingen uit o.a. Syrië op ons afsturen. Vergeet ook niet dat Erdogan daarnaast een zeer sterke aanhang heeft binnen de Turkse bevolking die hier leeft, en die worden ook steeds stoutmoediger.
Die vluchtelingen is iets waar de EU bevolking bang voor is, wat IMO helemaal ongegrond is. Ik Syrië woonde 22 Miljoen mensen. Al zouden ze allemaal naar EU komen zou je het bijna niet merken.

Tevens zou het Westen zich eens een keer af moeten vragen wie een grotere bedreiging voor het westen is Erdogan of Assad.

Om de tafel gaan met Oppositie, Assad en Rusland en een vredesplan opstellen met allen. Dan is data ook weer zo vrede. Dan heb je geen vluchtelingen meer en kun IS zo snel mogelijk verdrijven. En je hebt Turkije niet meer nodig voor het vluchtelingenvraagstuk.
Ik ben het met je eens maar helaas lijkt het er op dat zowel de VS, de EU en de VN liever een koude oorlog met Rusland wilt beginnen.

Er is ongelofelijk veel gemobiliseerd wat betreft troepen rondom de "Russische" grens en nu Rusland ook nog eens uit de VN Mensenrechten organisatie is geschopt terwijl Saudie Arabië opnieuw erin zit dan bevordert dat natuurlijk niet echt de relaties. (Ja Rusland bevind zich vaak op grijs gebied en met enige regelmaat ook in zwart gebied maar Saudie Arabië schend voortdurend en stelselmatig mensenrechten)

Het enige waar die hele politieke situatie om draait is geld, geld en olie. De VS wilt olie pijpleidingen door Syrië leggen zodat ze de olie van Saudie Arabië kunnen afleveren aan de EU zonder dat Rusland daar aan te pas komt. Rusland is daar natuurlijk niet blij mee aangezien ze dit flink in de portemonnee gaan voelen dus lopen de spanningen alleen maar op. (Al helemaal nu de helft van de Amerikaanse regering voor elke poep of scheet die ze zelf verkeerd doen maar naar Rusland wijst met de vinger)

Dit zijn natuurlijk allemaal politieke spelletjes die gespeeld worden door grootmachten maar door de dusdanig gevormde relaties tussen de VS en de EU en alle belangen die daar bij komen kijken acht ik de kans klein dat een oplossing als om de tafel te gaan zitten überhaupt serieus overwogen wordt. (Ja ze gaan het misschien doen maar dan dusdanig absurde eisen stellen dat de oppositie niet anders kan dan nee zeggen waarop je vervolgens weer kunt zeggen dat je het geprobeerd hebt maar de andere partij niet mee wilt werken).

De wereld van politiek is helaas minder zonnig dan dat het 'vrije' westen wilt laten geloven en belangen van de mensen met het meeste geld zullen altijd prioriteit krijgen boven de gemiddelde burger. (Wie zorgt er immers voor het gros van het landelijke inkomen waarop de politici zijn carrière kan bouwen?)

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 4 november 2016 10:36]

Helemaal mee eens v.w.b. de graaicultuur van de VS. De oliepijpleidingen in syrië die alleen door de VS aangewezen landen mogen lopen. Waar halen ze het gore lef vandaan. Assad heeft een andere visie. mag hij? Ja natuurlijk en dus is het volk in Syrië de dupe van de koude oorlog aangevoerd door de VS. Rusland ziet het zo gek nog niet, Assad steunen in zijn visie, niet voor dezelfde route kiezen als eerder in irak en Libië; waar Khadaffi ook vanwege ongeveer zelfde redenen omgelegd moest worden. En wat ontstaat er daarna? Chaos, Chaos en koren op de molen van de VS. Turkije heeft de amerikanen weg gestuurd van het vliegveld Incirlik, prima en Putin mocht het overnemen. VS financiert intussen ook de IS en Taliban in Afghanistan, waar ook eigen volk de dupe van is, geleid door Pakistan , ook beschermelingen van de VS. En waarom? Rusland wordt te krachtig, maar Iran, China, Noord-Korea, wellicht India, sluiten de gelederen om de VS af te straffen. De schepen liggen bij Syrië. Natuurlijk bijgetankt. En de VS wil nu weer ¨praten¨sidderend op de stoelen. Ik zou ze geen enkel moment meer gunnen om in gesprek te gaan. Allemaal fake. En Turkije wordt ook door Rusland in de gaten gehouden inzake vriendschappelijke toenaderingen richting VS. En gelijk heeft Putin.
"Die vluchtelingen is iets waar de EU bevolking bang voor is, wat IMO helemaal ongegrond is. Ik Syrië woonde 22 Miljoen mensen. Al zouden ze allemaal naar EU komen zou je het bijna niet merken."
Dat zie je totaal verkeerd mede Tweaker.
Als er van die 22 miljoen mensen 10% in Nederland komt, praten we over 2,2 miljoen. Dat is circa 12% van ons huidige populatie.
Je kan er vanuit gaan dat ze met groepen gaan koloniseren. Dus dan kan het zomaar zijn dat er in een keer 20.000 mensen of meer in je dorp komen wonen. En ja zeker, dat ga je merken!
Anoniem: 112442
@bozk4 november 2016 10:45
"Die vluchtelingen is iets waar de EU bevolking bang voor is, wat IMO helemaal ongegrond is. Ik Syrië woonde 22 Miljoen mensen. Al zouden ze allemaal naar EU komen zou je het bijna niet merken."
Dat zie je totaal verkeerd mede Tweaker.
Als er van die 22 miljoen mensen 10% in Nederland komt, praten we over 2,2 miljoen. Dat is circa 12% van ons huidige populatie.
Je kan er vanuit gaan dat ze met groepen gaan koloniseren. Dus dan kan het zomaar zijn dat er in een keer 20.000 mensen of meer in je dorp komen wonen. En ja zeker, dat ga je merken!
Als je de mensen over de EU zou verdelen. Zouden dat 22 Miljoen op de 515Miljoen zijn.

Dat is 4,3% van de bevolking.

Natuurlijk zul je merken dat er andere mensen in je stad of dorp wonen.

Het probleem is ook voor een heel groot gedeelte veroorzaakt door de VS, het lijkt me dat ze ook hun verantwoording moeten nemen, en vluchtelingen op moeten nemen.
Tevens zijn er geen 22 Miljoen vluchtelingen op de vlucht richting de EU. Het is een veel kleiner deel.

Zoals ik ook al zei kun je je IMO veel beter richten op vrede waardoor geen vluchtelingen naar de EU meer komen. De Syrische vluchtelingen zijn geen economische vluchtelingen.
In Europa wonen 515 miljoen mensen. Als daar 22 miljoen bijkomen is dat te merken, maar erg veel is dat ook weer niet (4% meer).
Populatie van de EU is niet belangrijk, wat belangrijker is welvarende landen.
Griekenland hebben ze niks te zoeken, in Frankrijk staan ze geen moslims meer toe, Oostenrijk hebben ze geen familie. Dus wordt het wel Benelux/Duitsland. Nu mag je opnieuw rekenen :)

Ik weet niet of we nu bijdehand moeten gaan doen met getallen, maar we hebben er nu paar duizend en we staan te janken dat we vol zitten met Syrische vluchtelingen. |:(
Ik denk dat die vraag niet hard opgesteld durft te worden. Als morgen een paar presidenten/minister presidenten roepen Erdogan is de bedreiging voor een vrije samenleving in Europa. Niemand weet hoe Erdogan hier op kan en zal reageren.
Anoniem: 112442
@Tjidde4 november 2016 10:21
Ik denk dat die vraag niet hard opgesteld durft te worden. Als morgen een paar presidenten/minister presidenten roepen Erdogan is de bedreiging voor een vrije samenleving in Europa. Niemand weet hoe Erdogan hier op kan en zal reageren.
Dat is nu een probleem en zal een steeds groter probleem worden hoe langer je wacht.

Je hoeft hem ook niet te zeggen dat hij een bedreiging is. Want dat levert niets op.
Dat leer je uit de geschiedenis.
Je zult met hem in dialoog moeten gaan en vertellen dat hij zich aan de mensenrechten moet houden, dat hadden ze direct moeten doen dan was het ook een stuk gemakkelijker geweest.
Heb jij het nieuws wel gevolgd de afgelopen tijd?

Er zijn vluchtelingen uit niet alleen Syrie maar ook Yemen, Irak, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Eritrea en nog wel een paar.
Die vluchtelingen is iets waar de EU bevolking bang voor is, wat IMO helemaal ongegrond is. Ik Syrië woonde 22 Miljoen mensen. Al zouden ze allemaal naar EU komen zou je het bijna niet merken.
Ben je nu echt zo naief dat je denkt dar er daadwerkelijk veel Syriers tussen de asieleisers zitten?

Slechts 20% (positieve schatting) van de vluchtelingenstroom bestaat uit mensen met een Syrisch pasport en we hebben gezien dat zelfs Mark Rutte zo'n paspoort heeft.

Dat betekend geëxtrapoleerd dat er dus ongeveer 100 miljoen vluchtelingen zouden moeten komen,, ongeveer een vrijfde van de Europese bevolking....

Dat zouden we toch bijna WEL gaan merken.
[...]


Ben je nu echt zo naief dat je denkt dar er daadwerkelijk veel Syriers tussen de asieleisers zitten?

Slechts 20% (positieve schatting) van de vluchtelingenstroom bestaat uit mensen met een Syrisch pasport en we hebben gezien dat zelfs Mark Rutte zo'n paspoort heeft.

Dat betekend geëxtrapoleerd dat er dus ongeveer 100 miljoen vluchtelingen zouden moeten komen,, ongeveer een vrijfde van de Europese bevolking....

Dat zouden we toch bijna WEL gaan merken.
Ieder land heeft regels dat mensen die geen niet aan de eisen voldoen geen verblijfsstatus krijgen.
Als het al 100 Miljoen mensen zijn, wat ik betwijfel , deze komen niet in een keer.
[...]

Tolerant zijn is niet alles maar tolereren. Of vind jij elke rechterlijke staat intolerant? Of een agent die geweld toepast om een gewelddadige verkrachter die tegenwerkt te arresteren?
Dit is van een heel andere orde dan waar ik het over had.
Jij veroordeel mensen op hun geloof zonder hun te kennen. In ene rechtstaat geldt onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
[...]

IS voert puur en zo letterlijk mogelijk uit wat de koran, sharia en hadith beschrijven/vereisen. Het is niet in strijd met de religie, het IS de religie. Dat jij er een andere interpretatie aan wil geven betekent slechts dat je een andere (verlichte) religie wil propageren. Misschien moet je je eens in mensen verdiepen en hun verhouding tot religie.
Nee dat doen ze niet.
Psychotic ISIS off their faces on drugs that make them feel 'fearless and invincible'
Drugs zijn niet toegestaan binnen de islam, in veel islamitische landen krijg je er zelfs de doodstraf voor.
[...]

Nee, niet altijd. Er is op dit moment wel één religie die met schouders bovenaan staat wbt terrorisme. Dat is niet slechts een religie, maar ook een politieke stroming en wetgeving. Die religie bestaat niet uit gematigden en extremisten. Die religie bestaat uit passieve en actieve terroristen.
Ik denk dat dit niet alleen met de religie te maken heet, maar ook met de situatie. In het verleden zijn er ook aanslagen gepleegd door mensen in een "voor hun uitzichtloze" positie.

Denk aan IRA, ETA, etc.
Dan weet ik ook dat er mensen zijn die dit aan een religie willen hangen. De IRA wou dat Noord-Ierland bij Ierland hoort en de ETA een onafhankelijk Baskenland. Nu ze een autonomie gekregen hebben zijn ze tevreden. Het zelfde geldt ook voor ZuidTirol.
[...]

Schokkend feit: ik ook. Zelfs relaties. Zelfs gewoond. Oh ja, zelfs het eten gegeten!
Ook mensen (vrieden) die religieus zijn (Moslim)?
[...]

Religieuzen zijn meestal wel intolerant. Religieuzen willen vrijwel altijd anderen bekeren en wetten zo aanpassen dat anderen volgens hun richtlijnen leven. Ik noem euthanasie, homohuwelijk, voltooid leven enz. Opvallend is dat dit niet gaat over wat mensen zelf willen, maar dat 'hun' denkbeelden/verboden worden opgedrongen aan anderen. Niet alleen zelf toepassen wat de overtuiging is, maar ook afdwingen bij anderen.
In Nederland hebben we ook heel erg religieuze Christenen. Ik heb ook zo'n collega gehad, hij leefde helemaal volgens de bijbel.
Hij heeft mij nooit proberen te bekeren of zijn mening proberen op te dringen. We hebben elkaar in onze waarde gelaten.
Ik kon goed met hem opschieten, ondanks dat niet alle normen en waarden overeen stemmen. Eigenlijk het zelfde als alle ander collega's ieder mensen andere normen en waarden.

De enige mensen die mensen actief proberen te bekeren zijn jehova's maar ook zei gaan niet door als je zegt dat je er gen behoefte aan hebt.

Tav opdringen, we leven in een democratie, als er veel christenen in een land wonen zullen de wetten voor een (groot) deel met hun normen en waarden overeenkomen.

Ik ben niet tegen de regel voltooit leven. Maar ind e huidige samenleving is het IMO een zwaktebod.
Als je ziet hoe ouderen behandeld worden in dit land.
'Maximaal drie toiletbezoeken in verpleeghuis'
Denk ik dat mensen ook voor voltooit leven kiezen omdat ze zo niet willen leven. IMO dieptreurig voor een land zoals Nederland.
[...]

Israel is al sinds haar bestaan aangevallen met de bedoeling haar te vernietigen. Nog steeds willen de meeste islamitische landen haar vernietigen. Net als de meeste islamieten. Dus ook Palestijnen. Wat Israel doet is overleven, wat Palestijnen doen is wat de religie voorschrijft: dood en destructie. Zoals wereldwijd kan worden geobserveerd. De Palestijnen hebben dit over zichzelf afgeroepen aangezien zij alleen maar willen aanvallen; zelfs elkaar staan zij naar het leven.
Die mening deel ik niet, tot 1967 en wat later was dat het geval. Maar in 1993 niet meer.
Israel en het Oslo akkoord was zeer positief.
Het is dat de VS het tegenhouden heeft anders had de VN Veiligheidsraad Israël al enkele keren veroordeeld.
VS voorkomen veroordeling Israël door Veiligheidsraad
Veto VS tegen veroordeling Israël
Dit zijn er een paar die ik snel gevonden heb.
Tav religies in Israël.
Het is ook niet koek en ei tussen de joodse stromingen binnen Israel.
Verplichte militaire dienst voor ultra-orthodoxe Joden zorgt voor controverse in Israël [Tommy Müller]
Als mensen gewoon eens zouden stoppen met op vakantie gaan naar dat land.. :/
Heb je een punt, maar tegelijkertijd vind ik het ook zo vervelend voor de bevolking die er het meest door getroffen wordt, die moeten toch hun brood verdienen met toerisme. Het blijft een lastige overweging. Als je een land boycot, zul je toch wel zien dat het eerst de gewone man is die getroffen wordt. De elite redt zich toch wel.
Het is niet alsof de lokale bevolking zo gebaat is bij al die All-in Resorts.
Al die 5-sterren resorts betrekken veel van hun dagelijks verse inkopen zoals vis, groente en fruit van de lokale boeren in de directe omgeving.
In de omgeving van Antalya staan honderden van deze resorts en als die omvallen dan vallen deze boerderijen ook om...
De grote resorts aan de middellandse zee kopen veel internationaal in, witvis bijvoorbeeld, waar westerse toeristen zo gek op zijn op vakantie, komt helemaal niet voor in de middellandse zee, die komen van de pelagische visgronden in de Noordzee en noordelijke Atlantische oceaan, dus dat lokaal inkopen valt vies tegen. Idem vlees, dat komt voor een groot deel uit Nederland en Duitsland. En zo goed als alle patat komt uit Nederland. Een zakenvriend van mijn vader, eigenaar van de groothandel die al het algida ijs, vlees en GFT voor de resorts op Rhodos regelde, deed veruit het meeste zaken buiten Griekenland. Het enige substantiële lokale was de (fris)drank. Volgens hem werkt het zo in alle grote resorts aan de middellandse zee, dus ook in Turkije.
Dat denk jij? Als 70% van de all-in-Resorts sluit. valt er weinig meer te werken in de Zomer. En dan zal ook toerisme "doodvallen". En dat levert ze nu lekker veel geld op.
Die kamermeisjes en schoonmakers zijn daar omdat het hun hobby is?
Nee dat het hun werk is zodat ze kunnen leven
Werkt ongeveer net zo hier
De bevolking wordt altijd als eerst getroffen. Het probleem is dat het grootste gedeelte van de bevolking blijkbaar wel blij en tevreden is met Erdogan. Al kan ik mij totaal niet voorstellen hoe dat mogelijk is maar goed.

Vooral de mensen die niet in Turkije wonen zijn blij met hem. Daarom is het belangrijk dat mensen die buiten het land wonen totaal geen stemrecht hebben en hun paspoort inleveren. Wil je die houden dan ga je ook maar lekker in Turkijke wonen, waar je niet de waarden, normen en mogelijkheden hebt om je hand op te houden. En waar je hard moet werken.

Toch zal het eerst nog slechter moeten gaan voor de bevolking zelf ingrijpt. Zo gaat het altijd met dit soort praktijken.
Hij maakt iedereen monddood die hem tegenspreekt dus de bevolking zal wel niet beter weten. En hier vertrouwen er veel de media van Turkije die helemaal onder de duim zit van Erdogan meer dan de vrije media hier (ik zou niet weten waarom je zo vreemd zou redeneren maar dat zal wel met patriottisme te maken hebben en dat complotdenken aantrekkelijk is: het moderne "kies het 'nieuws' wat het beste bij jouw plaatje wat je van de wereld wilt hebben").

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 4 november 2016 10:08]

Als het grootste deel van de bevolking zo enorm getroffen zou worden, waarom komen ze dan niet massaal in opstand?
Omdat dictatortje Erdogan de schuld richting het westen schuift als het slecht gaat en de mensen slikken het als zoete koek.
de mensen slikken het als zoete koek.
Een volk zo naief mist dus whatsapp, en internet niet. Vanwaar dan een blokkade ?
Een groot deel van de bevolking steunt deze dictator?

Eigen schuld dan toch gewoon?
Een groot deel van de bevolking steunt deze dictator?

Eigen schuld dan toch gewoon?
De Turkse bevolking houdt zich natuurlijk niet echt bezig met wat de gevolgen van hún verkiezingen zijn voor het buitenland. Als er door de grootheidswaanzin van Erdogan morgen een oorlog uitbreekt ergens in het Midden-Oosten, dan is het een ver-van-hun-bed-show, tot er natuurlijk troepen aan de Turkse grens staan.

Dat is precies dezelfde valkuil als de Amerikaanse bevolking die in de praatjes van Trump trapt.
De Turkse bevolking houdt zich natuurlijk niet echt bezig met wat de gevolgen van hún verkiezingen zijn voor het buitenland. Als er door de grootheidswaanzin van Erdogan morgen een oorlog uitbreekt ergens in het Midden-Oosten, dan is het een ver-van-hun-bed-show, tot er natuurlijk troepen aan de Turkse grens staan.
Die oorlog is er al in buurland Syrië en IS pleegt regelmatig aanslagen in Turkije, dus je stelling klopt niet.
Die oorlog is er al in buurland Syrië en IS pleegt regelmatig aanslagen in Turkije, dus je stelling klopt niet.
Dat wordt dan ook door de media 'gespind' als terroristische aanslagen van een op hol geslagen splintergroepering.

Voor de Turkse media is het pas oorlog als er beelden van tanks bij de Turkse grensovergang te zien zijn.
Turkije zit momenteel al in Syrië, hun pijlen staan nu gericht op Al-bab.
Het gaat mij niet om de gevolgen voor het buitenland. Het gaat erom dat Erdogan hard op weg is om een dictator te worden. Dat moeten die mensen toch ook wel door hebben?
Het gaat mij niet om de gevolgen voor het buitenland. Het gaat erom dat Erdogan hard op weg is om een dictator te worden. Dat moeten die mensen toch ook wel door hebben?
Dat ligt er maar net aan of de mensen in dat land voldoende onderlegd zijn en het juiste referentiekader hebben om een dictator te herkennen als een dictator, en niet als 'Onze Grote Leider' (om maar even met een ander land te vergelijken).

Je kan een beroemde uitspraak aanhalen over het land der blinden, die gaat ook op als je de bevolking bewust blind houdt.
Het gaat mij niet om de gevolgen voor het buitenland. Het gaat erom dat Erdogan hard op weg is om een dictator te worden. Dat moeten die mensen toch ook wel door hebben?
Als je van de een op de andere dag de grondwet afschaft, de staat van beleg afkondigt en alle verkiezingen "tot nader order" uitstelt... ja, dan zullen de meeste mensen best doorhebben dat er iets helemaal mis is. Maar als je semi-legitiem aan de macht komt en elke maand net iets meer vrijheden afpakt, als je langzaam genoeg beweegt door het "grijze gebied" tussen democratisch gekozen premier en herverkiezingen-doen-we-niet-meer-aan dictator, dan is het erg lastig voor mensen om te bepalen op welk moment het tijd wordt om in actie te komen. En laten we eerlijk zijn, ook in het Westen hebben we inmiddels een boel dingen geaccepteerd die we twintig jaar geleden ondenkbaar vonden...
Dat is precies dezelfde valkuil als de Amerikaanse bevolking die in de praatjes van Trump trapt.
En die van Clinton natuurlijk. In NL is van oudsher een enorme steun voor de Democraten maar vergeet nooit dat onder 8 jaar Obama veel meer oorlog is gevoerd dan onder Bush Jr. Ze deugen geen van beiden maar voor mij is kiezen tussen de gevestigde orde (Clinton) en de clown en buitenstaander (Trump) nog lang niet zo voor de hand liggend. Trump is natuurlijk een populist en natuurlijk heeft hij totaal geen politieke ervaring, en natuurlijk heeft hij geen diplomatieke capaciteiten, maar hij is voor veel Amerikanen straks wel dé proteststem en dat kan ik heel goed begrijpen.

De proteststem op de populist is natuurlijk ook helemaal geen Amerikaans verschijnsel alleen. In Europa zien we dat al veel langer en ook Nederland valt eraan ten prooi. Het gat tussen de politiek en het volk lijkt nooit zo groot te zijn geweest als nu en opportunistische populisten maken daar handig gebruik van. Dan kun je de populist wel zwart afschilderen maar je kunt je afvragen wie hen al dan niet bewust al die beweegruimte geeft.

Daar komt bij dat ik een clown aan het roer van het machtigste land ook wel weer zie zitten. Al was het alleen maar zodat Amerika, het land dat slechts een paar jaar in zijn bestaansgeschiedenis géén oorlog heeft gevoerd, eens een keer pas op de plaats maakt.
Je gaat toch ook niet naar Syrie op reis ? Of zou je Berlijn bezoeken tijdens de 40-45 ?
Heb je een punt, maar tegelijkertijd vind ik het ook zo vervelend voor de bevolking die er het meest door getroffen wordt, die moeten toch hun brood verdienen met toerisme. Het blijft een lastige overweging. Als je een land boycot, zul je toch wel zien dat het eerst de gewone man is die getroffen wordt. De elite redt zich toch wel.
Helemaal mee eens... maar wat is het alternatief?

Niks doen gaat niet helpen natuurlijk.

Niet het hele land, maar alleen de machthebbers boycotten kan niet.

De boel platbombarderen, daarna met tanks naar binnen rijden en het hele land tien of twintig jaar bezetten is ooit geprobeerd, maar om nou te zeggen dat het een doorslaand succes was... En die dictator was nog veel erger dan Erdogan.

Ik vrees dat "net zolang de bevolking pesten totdat ze er zelf iets aan doen" geen goede, maar wel de minst-slechte aanpak is. :(
Terwijl onze politici gewoon samenwerken en bedrijven gewoon handel drijven moeten gewone mensen dus ineens wel principes hebben?
Die politici zijn een afspiegeling van ons. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid. Ik ken een Duitse uitspraak die erover gaat...en hierbij is de discussie dan ook alweer ten einde ("Godwin's law").
Laat ik het anders stellen: Hoe leg je aan een gezin met 2 kinderen uit een volksbuurt uit dat ze niet op vakantie mogen naar Turkije (waar ze 2 jaar voor gespaard hebben) omdat de regering daar dingen doet die wij niet wenselijk vinden. Maarrr: tegelijkertijd voeren we wel normaal handel én onderhandelen we nog over toetreding tot de EU.
"Het is daar niet veilig voor mensen. We doen ons best om het zo te krijgen, maar het is er nog niet zo. Als je erheen gaat is het op eigen risico."
Jij geeft ze alsnog de keuze, het gaat er juist om hoe je kan uitleggen dat je ze het verbied.
Ik zie dat toch anders.

Ik ga daar niet naar op vakantie omdat de regering daar dingen doet die ik niet wenselijk vindt. Ik vindt het dan apart dat andere mensen het geen zak lijkt te boeien omdat zij wel gewoon die kant op gaan. Dat is echter wel hun vrije keuze en ik zeg: veel plezier. Begrijpen en goedkeuren doe ik het niet. Ik heb overigens nergens gepleit voor een verbod.

Aan de andere kant heb ik dan weer weinig medelijden als ze te maken krijgen met de onveilige situatie. Dat is dan je eigen domme keuze geweest.

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 4 november 2016 09:48]

OK. Maar dat is dan jouw keuze. Je begrijpt dat dat gezin uit die volksbuurt er niet zo over denkt. Die willen gewoon op vakantie.

En mijn inschatting is dat mensen die naar Turkije op vakantie gaan voor 50% uit dat soort mensen bestaan.

[Reactie gewijzigd door noobz op 4 november 2016 09:51]

Dat begrijp ik zeker. Maar ik vindt ze wel debiel :p En je moet niet komen klagen als er ergens een paar bommen in de buurt zijn gevallen..
Aan de andere kant heb ik dan weer weinig medelijden als ze te maken krijgen met de onveilige situatie. Dat is dan je eigen domme keuze geweest.
En thuis hebben ze wel een mening over islam en mensenrechten en Turkije. Onderwijl door reisgidsen ploegend.
Je zou dat uit eigen houtje niet moeten willen. Net als dat ik niet naar Dubai wil gaan aangezien die stad helemaal is opgebouwd met slavenarbeid.
"Dit jaar gaan we naar Griekenland of Cyprus in plaats van Turkije! .." "JOEPIE mama!!! dat lijkt ons leuk!".

Jezus je kan ook echt een drama maken om niks....alsof kinderen een donder geven wáár ze naar toe gaan op vakantie? Als t' maar warm is en de zee helder is.
Volgens mij lees je niet goed.

Kinderen interesseert het geen flikker, het gaat om de boodschap en de volwassenen.
de volwassenen interesseert het ook echt absoluut 0,0. Zeker uit een volksbuurt. Ze gaan een week in een resort zitten, eten goedkoop bij de mcdonalds, een ijsje en het smakeloze resort buffet voer. Vervolgens doen ze een boottochtje, huren een auto, kopen toeristische prullen als aandenken en verbranden dieprood op het strand. Daarna gaan ze vervellend terug in hun TUI vliegtuig.

Turkije is voor het merendeel van de vakantiegangers geen culturele bestemming, slechts zon+zee+goedkoop vermaak in toeristische winkels en centra. Dat kunnen ze in willekeurig welk middellandse zee land doen. Griekenland is een perfect alternatief waar je ook nog eens veiliger bent en de mensen je ook (Vaak) nog wat vriendelijker behandelen dan de neppe turkse vriendelijkheid die ik echt goed beu ben.
Behalve een paar politici die dat dus inderdaad hebben waarvan er zelfs een voor de rechter moet verschijnen.
Maar goed er is een groot verschil tussen volksverraad politici en een enkeling die dat niet is.
Achja
Anoniem: 112442
@noobz4 november 2016 09:39
Terwijl onze politici gewoon samenwerken en bedrijven gewoon handel drijven moeten gewone mensen dus ineens wel principes hebben?
Op zich heb je gelijk. Maar je zult ergens moeten beginnen. Met deze manier van denken komt nooit iets opgang.
We tanken olie uit de Saudi Arabië dictatuur. Onze politici hebben geen probleem met slaven in Qatar. Onze politici zijn volgelingen van de USA en doen braaf wat die roepen.. Tja het is heel erg hypocriet in Den Haag.
Daar heb je dus mechanismes voor die dit kunnen doen, zoals embargo.

Afijn, ben het niet eens met je stelling.

Allereerst vind ik (mening) dat de politiek de weg kwijt is. Hier en in Europe, en eigenlijk overal. Politiek is niet meer om de burger te beschermen (als dat ooit het doel is geweest) politiek is om geld te verdienen en een goede functie te reserveren voor als je uit de politiek gaat. Niks meer niks minder. Dit is in mijn ogen pure corruptie (niet zo zichtbaar als Turkijke of Thailand als voorbeelden) en dat alleen al in ons koud kikkerlandje. Normen en waarden doen er niet meer toe, althans buiten verkiezingstijd dan.

Dat gezegd hebbende zal de politiek dus niet ingrijpen en dat zal ik ook niet verwachten. Bedrijven gaan daar in mee, want die willen net als de politiek geld verdienen.

De gewone mens daarentegen heeft de macht om daar iets aan te doen, maar is eigenlijk te nonchalant voor. Misschien zelfs lui en gierig.
Reizen naar Turkije zijn cheap, heel cheap, met een rede. Een ander gevolg is dat andere rijzen wat duurder worden om dat te compenseren. Althans dat zou ik als bedrijf ook wel doen met winst als mijn doel.
Dus gaat men gewoon naar de Turkse badplaatsen want het is lekker weer, all in en je merkt er niks van. De uitzonderingen zijn de mensen die dit inzien en dus reizen naar dit soort landen niet zozeer uit principe, maar meer omdat het tegen hun normen en waarden in druist. Ik ben er een van, want ik zal niet naar islamitische landen reizen voor mijn plezier, helaas moet het wel voor mijn werk af en toe.

Dus ik denk dat Glashelder 100% gelijk heeft. Als wij (de mensen die nog waarde hechten aan normen en waarden) de landen negeren die tegen de normen en waarden in gaan dan zal het sneller beter worden.
Het gaat er niet om of hij gelijk heeft: Dat staat buiten kijf. Het gaat erom of het realistisch is te verwachten dat de doelgroep van die reizen (mensen met weinig geld - over het algemeen misschien ook wel minder geïnformeerd), zelfstandig besluiten daar niet meer naar toe te gaan. Óf dat ze een verbod om daar naar toe te gaan zouden accepteren.

Dat lijkt me hoogst onrealistisch.
Wij hebben ook weinig geld, we zijn al 20 jaar niet meer op vakantie geweest. Dus wij zouden graag gaan, maar een land als Turkije nooit. Al is het nog zo goed koop.
Idd. Maar daarin kunnen de Europese regeringen zelf ook een rol spelen. Gewoon een negatief reisadvies afgeven en het toerisme zal er instorten.
Maar mensen die vandaag de dag nog naar Turkije op vakantie gaan..... man, man, man.
Achja, als het schenden van mensenrechten de reden is om niet meer naar Turkije op vakantie te gaan, zouden we misschien ook massaal moeten stoppen met backpacken in Azië, op vakantie naar een aantal Afrikaanse landen etc.

Ik betwijfel of de Turkse regering opeens gaat denken: Goh, laten we Twitter enzo maar weer toegankelijk maken, want de toeristen blijven weg.
Die regering vindt toch wel weer een manier om te zorgen dat het land "rijk" blijft, totdat het opeens een gigantische inflatie krijgt en het land echt instort.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 4 november 2016 09:26]

Alle kleine beetjes helepn. Niet meer op vakantie betekend miljarden minder aan geld dat het land binnenkomt. Ondernemers die boos worden, mensen die werk verliezen.
Het lijkt klein maar sommige dingen beginnen klein.

Helaas zal het zo een vaart niet lopen want Turkije is een belangrijke navo partner en dat wil de usa en de rest van de eu graag zo houden. Het is het voorbeeld van hypocriet gedrag van onze leiders die slaafs de usa volgen in hun machtspelletjes.

Waarom ondersteunen we dictaturen als Koeweit, Saudi Arabia, laten wel slavenarbeid in Qatar toe ? Omdat het vriendjes van de USA zijn. Assad in Syrië was vriendje met Ruysland en daarom steunde de USA de opstandelingen, gevolg grote zooi net als in Libië en Irak.
Erdogan zullen ze niet afvallen om de reden van navo vriendjes en bondgenoot in de Regio.
Ieder normaal denken mens zegt stelletje hyperieten, maar ja dat zijn onze politici.
Achja, als het schenden van mensenrechten de reden is om niet meer naar Turkije op vakantie te gaan, zouden we misschien ook massaal moeten stoppen met backpacken in Azië, op vakantie naar een aantal Afrikaanse landen etc.
op welke landen in Azië doel je?
Er zijn IMO in Azië meer landen die de mensenrechten respecteren dan schenden.
Ik betwijfel of de Turkse regering opeens gaat denken: Goh, laten we Twitter enzo maar weer toegankelijk maken, want de toeristen blijven weg.
Die regering vindt toch wel weer een manier om te zorgen dat het land "rijk" blijft, totdat het opeens een gigantische inflatie krijgt en het land echt instort.
De regering zal het, in eerste instantie, waarschijnlijk aan de reet roesten, maar de bevolking zal zich waarschijnlijk gaan afvragen waarom de toeristen wegblijven en de mensen in de toeristenindustrie zullen hierdoor problemen ondervinden en de regering onder druk gaan zetten.
Jij denkt dat, na die mislukte staatsgreep van dit jaar, de gewone bevolking de regering onder druk wil/durft te gaan zetten?! Ik denk dat jij een te rooskleurig beeld hebt van Turkije.

Turkije is een dictatuur aan het worden, zo simpel is het. Daar ga je als eigenaar van een hotelletje niets tegen beginnen.
Jij denkt dat, na die mislukte staatsgreep van dit jaar, de gewone bevolking de regering onder druk wil/durft te gaan zetten?! Ik denk dat jij een te rooskleurig beeld hebt van Turkije.

Turkije is een dictatuur aan het worden, zo simpel is het. Daar ga je als eigenaar van een hotelletje niets tegen beginnen.
Ze willen hem niet onder druk te zetten. Zoals hier al gezegd wordt werkt de propaganda machine op volle toeren.
Er zal onrust ontstaan, iets dat Erdogan niet wil, dat werkt tegen de propaganda machine.
Staatsgreep? Je bedoeld dat toneelstukje geregisseerd door Erdo zelf.
Gezien daar geen hard bewijs voor is, wilde ik het niet noemen.
Achja, als het schenden van mensenrechten de reden is om niet meer naar Turkije op vakantie te gaan, zouden we misschien ook massaal moeten stoppen met backpacken in Azië, op vakantie naar een aantal Afrikaanse landen etc.
Vergeet de USA niet te vermelden.
Achja, als het schenden van mensenrechten de reden is om niet meer naar Turkije op vakantie te gaan, zouden we misschien ook massaal moeten stoppen met backpacken in Azië, op vakantie naar een aantal Afrikaanse landen etc.
Misschien zou dat niet zo'n slecht idee zijn ja...
En het gevolg daarvan is?
De gewone mensen verliezen hun werk, komen in de armoede en worden boos. Dat is weer een voedingsbodem voor extremisme.
Niet zo best denk ik.
Een van de redenen waarom Erdogan zo veel support krijgt ondanks alle dictatoriale acties, is dat met hem toeschrijft dat Turkije weer sterk en welvarend is geworden. Mensen accepteren een stuk meer als ze een baan hebben en goed kunnen verdienen. Als dat wegvalt zal de kritiek op Erdogan langzaamaan toenemen. Heel langzaam, want met zal het vooral aan het boze westen toeschrijven, maar alle beetjes helpen.

Voor politici is het moeilijk hard te oordelen over Turkije, omdat er gewoon zo veel dingen spelen waarbij Turkije toch wel heel handig is. Maar 'wij gewone burgers' hoeven geen diplomatieke spelletjes te spelen, wij kunnen gewoon stemmen met onze portemonnee. Zon, zee en strand heb je wel meer dan alleen daar :w

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 4 november 2016 09:49]

Waar heb ik dat eerder gezien in de geschiedenis, wat begon zo rond 1933.
https://www.nrc.nl/nieuws...-patroon-1573536-a1161294

[Reactie gewijzigd door TVL op 4 november 2016 12:24]

'Sterk en welvarend' met 22,4% van de Turken onder de armoedegrens en 50% er tegenaan. Het aantal werkelozen is gestegen tot 12% onder de AKP en dit alles zijn cijfers over 2014 daar het nu nog een stuk slechter is geworden.

Statistische gezien is de armoede toegenomen, maar beweert de pro-AKP televisie dat het 'beter gaat' met Turkije. Het is maar waar je meer waarde aan hecht. In het geval van de Turken met hun schotels en stemgedrag, blijkt dat wel
De gewone mensen verliezen hun werk, komen in de armoede en worden boos
Het probleem is niet zozeer dat ze boos worden, maar op wie ze boos worden.
Dat is het gevaar van een dictatuur: propaganda. Het zal dan niet de eigen regering zijn die het fout doet, maar die buitenlanders zijn de schuldige. 1984 in de praktijk...
Dat is bij veel mensen met een Turkse achtergrond al erg snel. Anderen hebben de schuld; zij zelf nooit.

Mooi en bekend voorbeeld is het neerstorten van dat Turkse vliegtuig. De piloten werden direct als helden beschreven, terwijl het later toch een pilotenfout bleek te zijn. Dat feit is. volgens een Turkse collega, nooit in de Turkse pers terecht gekomen.
waarom wil toch genieten. dan is turkije echt een super land.
Gast serieus vraag je nou waarom? Kijk nou eens waar dit artikel over gaat.

Of draait de wereld alleen maar om jezelf :')
Weet je wat nog een mooi land is Noord Korea, nog niet ontdekt door de massa toerist. Als westerling met geld ben je welkom, mensen zijn super aardig tegen je, nergens in de rij moeten staan. Zou zeggen doen 8)7
Ik denk dat veel mensen dat al doen. Ik ga er iig ook niet meer heen (voorlopig)...
Dat is geen oplossing. Wat we moeten doen is alle vluchtelingen die de EU in komen terugsturen naar turkije.. precies wat Turkije ook dreigt te doen met de EU. Sowieso de grenzen sluiten tussen EU en Turkije, niemand er door laten zonder juiste visum, en dan zullen we zien hoe snel Turkije afstormt op een armoede land. Daar bovenop sancties op Turkije zetten. De enigste reden dat EU dit allemaal niet doet is omdat Turkije een sterke militaire positie bied voor onze kracht in het midden-oosten. Alleen maar omdat EU en VS zo graag zich bemoeien in het midden oosten. Als wij daar geen behoeften toe hadden zouden we Turkije allang hebben afgestoten en geisoleerd.
Klein beetje gigantisch hypocriet nier waar?

Nederlanders gaan massaal op vakantie naar Amerika, China en Thailand waar mensenrechten niet alleen keihard worden geschonden maar de doodstraf de normaalste zaak van de wereld is.

Dan vind ik Turkije met het blokkeren van een paar diensten nog onschuldig, omdat de blokkade ook niet eeuwig duurt.
Dat zou jammer zijn. Allereerst is het een prachtig land, met erg vriendelijke mensen. Bovendien worden daar heel veel gewone Turken de dupe van. Er zijn betere manieren om de Staat Turkije aan te pakken.
Van harte beterschap.
Don't shoot the messenger. Niet mijn boek O-)
Minimaal zolang Turkije met kop-en-schouders het grootste leger heeft in die regio. Maar vallen Facebook, Twitter, Youtube en WhatsApp nu onder een mensenrecht?? Don't get me wrong, ik vind het compleet bezopen, maar om het nou een mensenrecht te vergelijken?
Ik denk dat dit slaat op de vrijheid van meningsuiting. Via social media deelt men namelijk meestal een mening.
<offtopic>Mijn ervaring is dat meestal stompzinnige rekensommetjes met plaatjes of 'grappige' quasi-quotes deelt op Facebook</offtopic> ;-)

Anyway

Vrijheid van meningsuiting betekend alleen dat de staat jou niet zal vervolgen om het uiten van jouw mening.
Je hebt misschien een punt, dat men nu minder makkelijk een mening met de wereld kan delen. Ik ben echter nog niet helemaal overtuigd :)
Na het sluiten van honderden media (kranten, radio, tv, blogs) de afgelopen jaren, het ontslaan van duizenden hoogleraren en van alle andere het paspoort schorsen om uitreizen te voorkomen ligt dit in de lijn om de bevolking verder monddood te maken en vooral dom te houden.

Nu heeft Erdogan het geluk dat zijn volgers in het buitenland, kosten nog moeite besparen om schotels te monteren om enkel nog maar naar zijn zeer eenzijdige staatsmedia te kijken waarbij de content volledig door de regering bepaald wordt.

Volgers die overigens wel zeer fanatiek hier social media gebruiken om hun liefde voor leider Erdogan te spuien. Dat is opvallend, als Erdogan niet wil dat je daar chat, moet je het hier ook niet doen als oprecht volger.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 4 november 2016 09:33]

Internet is praktisch een eerste levensbehoefte geworden ja. Zoals eten, kleding en onderdag.

https://www.bright.nl/dui...t-primaire-levensbehoefte

Inmiddels heeft onze regering ook aangegeven dat er een compensatie moet komen wanneer een dienst er te lang uit ligt.
Het Internet is inderdaad een eerste levensbehoufte geworden. Een paar sociale media op dat Internet in mijn optiek in ZEER mindere mate.
Het had wat anders geweest als daadwerkelijk internet uberhaupt geblokkeerd had geworden.
Maar dat is natuurlijk jouw persoonlijke mening dat sociale media hier niet onder zouden vallen, maar ik vrees dat juist sociale media er voor heeft gezorgd dat het een primaire levensbehoefte is geworden.

Social media wordt tegenwoordig ook door veel bedrijven gebruikt om hun gebruikers van informatie te voorzien. Ook wordt social media gebruikt voor sociale contacten. Bijv. een vriendin van mij is verhuisd naar Australie en haar ouders vinden Facebook dus zeer belangrijk om contact met haar te blijven houden en te zien hoe het haar vergaat.
Zolang het westen vrienden is met Saoudi-Arabië, kijk ik nergens van op.
Ik laat deze link hier achter ter lering ende vermaak:

https://youtu.be/pYr4-qrDHCI

(Zondag met Lubach - Saoedi-Arabië).
Tja. Fantastische aflevering.

Ben er vaak geweest in SA. Echt een woestijn met (ietsmeer dan) 3 steden. Allemaal heel aardig in je gezicht maar je merkt aan alles dat ze je liever zien gaan dan komen.
Ze zullen wel moeten want er staan anders hoge diplomatieke afspraken op het spel. Of hoe verklaar je dan waarom Turkije er elke keer maar weer mee wegkomt en Brussel doet alsof haar neus bloedt? En Erdogan weet dat, dus die heeft vrij spel MET behoudt van toetreding tot de EU.

Ze waren er ook als de kippen bij om hun steun aan Erdogan te bieden toen men er achter kwam dat de coup was mislukt, maar je zag de popcorn nog in hun mondhoeken zitten.
Zo lang Turkije een flink deel van de kiezers blijft leveren denk ik dat dat nog niet stopt... Daarnaast is het onze grote steun en toeverlaat in het roerige midden-oosten, en weten volgens mij veel politici niet dat er uberhaupt iets gebeurt daar. Ook hier lees je in de krant alleen dat er een 'coup-poging' was, en zodra je zegt dat dit wel heel erg Reichtag-branderig aandoet dan krijg je een dosis FLAK.
Lang. Want we "moeten" vriendjes met ze blijven. Zolang wij niet voor vluchtelingen willen zorgen. Zullen we wel moeten. Maar als het om schending van mensenrechten gaat. Zou je eerder eens kritisch naar saudi arabia kijken. Waar wij ook vriendjes mee zijn. Maar nog vele malen erger is als Turkije.
Anoniem: 112442
@loki5044 november 2016 10:55
Lang. Want we "moeten" vriendjes met ze blijven. Zolang wij niet voor vluchtelingen willen zorgen. Zullen we wel moeten. Maar als het om schending van mensenrechten gaat. Zou je eerder eens kritisch naar saudi arabia kijken. Waar wij ook vriendjes mee zijn. Maar nog vele malen erger is als Turkije.
Ik weet ook dat Saudi-Arabië nog veel erger is.
Een van de redenen om zo snel mogelijk voor groene energie te gaan. Dan hebben ze alleen nog maar een heel grote zandbank. Ze hebben zo te zien niet de vooruitziende blik van de Emiraten.
Maar dat Saudi-Arabië erger is, betekend IMO niet dat je niets aan Turkije moet doen.
In Turkijke is de noodtoestand uitgeroepen, en is het Europees mensenrechten verdrag buiten werking gesteld. Dus er zijn geen mensenrechten om te overtreden in Turkije.
Daarom kunnen politici het gewoon door de vingers zien, wat er niet is, hoef je het niet over te hebben immers.
Ook is het daarom heel erg onverstanding om ook maar iets met Turkije te doen om er heen te gaan, anders dan totaal te isoleren en af te zonderen.
Anoniem: 112442
@Wody4 november 2016 10:52
In Turkijke is de noodtoestand uitgeroepen, en is het Europees mensenrechten verdrag buiten werking gesteld. Dus er zijn geen mensenrechten om te overtreden in Turkije.
Ik ben geen jurist, maar als zo zo Noodtoestand lees.
Dat het "alleen" de normale wetten buitenwerking steld. Maar volgens mij staat de mensenrechten er los van. Mensenrechten gelden volgens mij zelfs in oorlogen, of partijen zich hier aan houden is een ander verhaal.
[...]


Ik ben geen jurist, maar als zo zo Noodtoestand lees.
Dat het "alleen" de normale wetten buitenwerking steld. Maar volgens mij staat de mensenrechten er los van. Mensenrechten gelden volgens mij zelfs in oorlogen, of partijen zich hier aan houden is een ander verhaal.
Ja, dat klopt. Normaal is het zo dat de meeste mensenrechten blijven gelden. Maar Turkije heeft apart van de noodtoestand, in juli ook het verdrag op de mensenrechten opgeschort.
De EU heeft gezegd dat het opzeggen/opschorten van het verdrag niet zo maar kan, daar zijn regels voor. Maar als je daar over nadenkt, regels en wetten enzovoort heeft met zekerheid en mensenrechten te maken, dus Turkije kan de EU, en hun mensenrechten gewoon negeren.
Zolang het Westen economische belangen in Turkije heeft en er geen wereldschokkende gebeurtenissen plaats vinden zal de steun er blijven. Kijk maar naar Israel, die wordt ook niet op de vingers getikt door het Westen voor het verbreken van het Verdrag van Genève met nederzettingen in bezet gebied.
Als je je ogen sluit zullen er inderdaad nooit schokkende gebeurtenissen plaats vinden. Je hebt helemaal gelijk, zolang het economisch belang groot is zullen ze nooit op de vingers getikt worden, maar dat komt enkel en alleen omdat we van die gierige politieke figuren hebben die over handelsverdragen etc. gaan.

Meneer Kamp is net zo'n persoon, zolang hij zelf geen last heeft van boringen, wat maakt het dan uit we moeten toch geld verdienen? Dat het ten koste gaan van duizenden bewoners maakt hem niet uit. Dan hadden die mensen er maar niet moeten wonen toch?

Ditzelfde geld voor internationale contacten en handels verdagen. We kunnen straks goedkoop vlees importeren vanuit Canada, waar de eisen en regels minder streng zijn als in Nederland. Dat dit boeren de kop kost hier in Nederland en dat we die straks aan de andere kant moeten subsidieerden of een uitkering moeten betalen omdat ze geen baan meer hebben maakt niet uit. 8)7
Zolang ze alle Syrische vluchtelingen daar kunnen dumpen...

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 4 november 2016 09:27]

De mensen die beslissen hebben natuurlijk weer eigen belangen of weten zogenaamd meer dan hun electoraat... ik vraag mezelf regelmatig hetzelfde af: hoe lang nog?
Turkije is het in sommige opzichten 'het westen', ze zijn namelijk lid van de Navo.
Aangezien er nog wat conflicten in de buurt van turkije worden uitgevochten waarbij olie een grote rol speelt, wil 'het westen' daar graag invloed op uitoefenen.
Vandaar dat schending van mensenrechten, oppakken van 'Gulen'-oppositie& pro-koerdische politieke leiders kan plaatsvinden zonder dat onze politiek daar over valt.
Waar heb je het over? Als de Nederlandse overheid besluit om het internet te blokkeren dan is dat volkomen legaal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 835093 op 4 november 2016 09:55]

Turkije is lid van de NAVO en geopolitiek interessant voor het westen.
Jammer genoeg blijkt dat zwaarder te wegen dan andere zaken.
Zo lang als de NATO de druk op Rusland in Syrië willen houden en een plek nodig hebben om hun vliegtuigen te laten landen denk ik dat Erdogan z,n gang kan gaan.....Ook het tegenhouden van de vluchtelingenstroom zal een duit in het zakje doen....Mensenrechten doet deze idioot niet aan...
Ik weet niet van de rest maar ik ben gewoon aan het chatten via Facebook met een maat van mij in Turkije?
Anoniem: 668730
@ZynL4 november 2016 09:35
De blokkades in Turkije worden, anders van in bv China, niet door de overheid uitgevoerd. Afhankelijk van de ISP die je maat gebruikt kan het zijn dat de blokkade nog niet is doorgevoerd, of misschien wel helemaal nooit wordt doorgevoerd.

Zelf heb ik een aantal servers in een datacentrum in Istanbul en daar heb ik nog nooit iets van al die blokkades gemerkt. Wel ben ik vanmorgen door het datacentrum gesommeerd mij binnen 48 uur te identificeren, wat vast geen toeval is.
Is een Peer 2 Peer chat applicatie niet iets voor dit soort landen? Dat gewoon over poort 80 gaat? Dat is namelijk niet te makkelijk blokkeren zonder heel het internet op slot te gooien.
Zo simpel is het niet. Een dergelijke chat app blokkeren is niet moeilijker dan al die FB servers op met name poort 80.
De Turkse overheid gelast regelmatig blokkades van internetdiensten, meestal na incidenten en calamiteiten of de publicatie van content die de autoriteiten als lasterlijk beschouwen.
Of om te voorkomen dat tegenstanders in het land snel gewaarschuwd kunnen worden. Compleet van de zotte dit. Puur dictatorschap.
je bereikt hier toch helemaal niks mee... over een dag wordt de blokkade weer opgeheven, en dan wordt de backlash veel groter dan als ze gewoon de mensen hadden laten whatsappen enz.
Dit is gewoon dictatuur!
Ik ben 5 keer in Turkije geweest, ga er niet meer heen!
Btw 8 op de 10 mensen die ik sprak (99% mannen) willen naar Europa meeste willen naar Nederland, Belgie en Duitsland. Maar ze kunnen niet weg omdat ze geen visum krijgen.
Als visum vrij reizen word ingevoerd......dan breekt de pleuris los.....let maar op!
Ik woon al 4 jaar in Turkije, omdat Tweakers het land TR heeft geblokkeerd om te reageren gebruiken we een VPN ( zijn wij gewend hier)
Ik heb gekke dingen gezien, Internet afsluiten, sociaal media blokkeren, Github en drive blokkeren enz.

Ik zeg altijd, het is de schuld van de staat. De mensen die voor Erdogan zijn, zijn of BLIND of krijgen geld om te stemmen.

Als ik mij niet vergis dan hebben 80% van de Europese Turken gestemd op AKP, hier hoort ook mijn familie in Nederland bij. Die mensen zijn helemaal blind.
Het leuke ervan is Turkije geeft je 100 euro per geboorte, dit geldt ook voor de Turken in Europa. Dus alle Turken denken oh wat leuk het gaat goed. De EURO stond 's ochtends op 3.49 en de dollar 3.15
Turken in Europa zeggen wel, Turkse economie ischh goed, maar ischh helemaal niet goed. Want die mensen die wonen niet hier. Weet jij hoeveel arme mensen er hier op straat lopen ? Dit soort dingen boeien de mensen niet, want die vinden dat Erdogan het goed doet. Enige wat hij goed doet is, druk zetten op het geloof. Waarom moeten de kristelijke mensen hier in Turkije klappen krijgen van de andere mensen als hun een Kerk willen laten bouwen ?

Nu zeggen een paar mensen jaaa maar hij heeft een metro gemaakt, jaa hij heeft wegen gebouwd, het is 2016 en wel logisch of niet dat er wegen/metro's/bruggen gemaakt worden ( let op deze zijn niet gemaakt door Turkse staat, De laatste brug is gemaakt door de Japanners en is in eigendom voor 49 jaar van de Japanners.

Syriërs die geen btw betalen, winstbelasting betalen, school niet betalen, zelfs zonder examen naar een uni mogen gaan. Daar wordt betaald met jou geld, want meeste Turken die hebben het in Nederland krap maar hebben huizen/landstukken/bedrijven in Turkije, en de belasting daarvan gaat naar Syriërs.

Ik kan een heeel lijstje maken met alles wat jullie denken dat goed is, eigenlijk niet eens door hem zijn gemaakt. Erdogan misbruikt zijn macht, hij heeft (mijn mening) de coupe ook zelf in spel gezet. Er is zoveel informatie vrij gekomen na de coupe ( wat bijna onmogelijk is ) dat het toneel MOET zijn geweest.
gesprekken op telefoons, want die mensen weten niet dat ze gesprekken kunnen wissen. Zogenaamd dat er de kans is dat Erdogan's vliegtuig beschoten ging worden, denk je nou echt dat de F-16 piloten blind zijn ? als ze wouden dan zou Erdogan er binnen 10 minute niet meer zijn. Hij kan wel heel vrolijk mensen vragen om straat te gaan, maar zelf schuilen in een badkamer, en via facetime mensen te hulp vragen.
Wat gaat er nu gebeuren: Dictatuur, komt eraan. Je kan hier niets meer zeggen. als je zegt ik ben tegen hem komt de politie eraan met leuke opmerkingen en wordt je meegenomen ( dit heb ik helaas meegemaakt ).
Nu gaan 70-80% van de Turken zeggen, Landverrader enz. maar dat boeit me allemaal niet.
Als jullie zo fanatiek'e Turken zijn, waarom komen jullie dan niet hier eens 1 jaar wonen/werken, daarna kunnen we verder discussiëren.

LET OP: Turkije is geen islamitisch land ( nog niet ), en de grondwet is niet gebaseerd op de Koran, men denkt zo omdat 93% van de bevolking islamitisch is. Maar de Turken durven niets te zeggen want ze gaan dan gewoon de bak in, de opgeleiden Turken stemmen tegen Erdogan, en de normale mensen die in dorpen wonen of werken voor minimum loon stemmen voor hem. It is how it is.
Ik denk dat we naast de Big Mac-index er nu ook officieel een Dictatuur-index hebben. Hoe meer social media platformen of communicatiekanalen er in een land geblokkeerd worden, hoe hoger de Dictatuur-score.
Bestaat ongeveer :
https://rsf.org/en/ranking

Komt wel goed overeen. Turkije is de laatste 10 jaar bijna enkel snel bergafwaarts gegaan.
Dus dan moeten we stoppen met het kopen van vrijwel al onze spullen?

Want vrijwel alles is Made in China.
Het staat je geheel vrij om producten te kopen in een dictatuur. Je mag immers ook gewoon een Big Mac kopen in Rusland. Ik hou je niet tegen.
Volgens mij ga je er iets te serieus op in. Ik constateer alleen dat er schijnbaar een verband is tussen de hoeveelheid geblokkeerde media / communicatiekanalen én de aanwezigheid van een dictatoriaal regime.

Ik heb niets geroepen over vakanties naar Turkije of gevangenen in de VS.
De reden dat het westen niet veel kan of wilt doen? Machtsverschuiving, niets meer niets minder. Turkije is veel minnder afhankelijk van het westen en dat laten ze zien. Laat het westen maar eerst eigen problemen oplossen.

Bekijk de Tweet van @HDNER: https://twitter.com/HDNER/status/794427176049405952?s=09
(LET OP een NSFW plaatje als je naar beneden scrollt, hoe die er komt, geen idee.)

Bekijk de Tweet van @CNNTURK_ENG: https://twitter.com/CNNTU...s/794443957426077697?s=09

Het heeft geen nut gehad.

[Reactie gewijzigd door Diablo_GT op 4 november 2016 10:30]

die eerste tweet heeft een leuke foto eronder... :X
:D geen idee hoe die daar komt, maar een waarschuwing er tussen gezet. Thanks.
Turkije raakt anders zo geïsoleerd dat Erdogan zijn eergevoel opzij zet en op zijn knieën naar Moskou en naar Poetin is gegaan. Erdogan schept daarover op in de Turkse media, maar hij en elke niet-Turk (want onderwijs, vrije media en kennis van geschiedenis) weet dat de Russen niet kunnen wachten een dolk in de Turkse rug te steken. Hun eergevoel is aangetast, bovendien hebben ze al eeuwen een slechte relatie met de Ottomanen.

Niet de vergeten dat ze (door Tsjetsjenen problematiek) net als China (door Turkmenen problematiek) een pesthekel aan Turken en Islam in het bijzonder hebben.

Daarom zou Turkije wel wat meer handel gaan bedrijven met landen in de regio, met Syrie als voornaamste partner. Daar hebben we ze uiteraard ook niet meer over gehoord sinds de burgeroolog.

Minder afhankelijk van het Westen, JA, maar dan wel op de manier als Cuba en Noord-Korea. Richting een fijne gesloten economie met uiteraard nog meer armoede tot gevolg.
Ik snap niet waarom tweakers niet met dit soort berichten komt als Frankrijk sociale media afsluit. . Zoals onlangs bij de rellen daar.
Het is vooral onrustwekkend dat jij het verschil niet ziet.
Frankrijk heeft altijd al een dubieuze relatie met Internet gehad, zie dit bericht uit 1996. Het is ook niet voor niets dat het Internet daar niet zo ontwikkeld is als in de rest van Europa en Frankrijk op het digitale gebied, gezien haar grootte, nauwelijks wat voorsteld.

Ook wat Frankrijk het eerste land wat met download penalties kwam waarbij vele gezinnen van het Internet zijn afgesloten, dat is vrijwel ondenkbaar in de rest van Europa en Amerika.

Ik kan wel bronnen vinden dat Frankrijk TOR wil blokkeren, en social media MAG blokkeren, niet dat het gebeurd is. Heb je daar een bron van?

Al met al, de geinformeerde Europeaans is er vanop de hoogte dat de Franse overheid, en blijkbaar ook de Franse burger want we zijn velen democratische verkiezingen verder, weinig interesse in vrij Internet heeft.
Omdat er een groot verschil is tussen, onder andere, telefoonverkeer tijdelijk afsluiten om daders niet met elkaar te kunnen laten communiceren en de censuur van ome Erdogan met zijn dictator aspiraties. Dat snap je hopelijk zelf ook wel!?
rustig aan.

als er mensen vermoord worden door terroristen, is het ok als je telefoon het even niet doet.

als je president van plan is om iedereen te vermoorden die hem niet aanstaat,
dan is het niet ok als je telefoon het nooit meer doet.
Ik heb eerlijk gezegd lak aan 'de media' (Westerse, laat staan media uit dit soort landen), maar kan dan nog prima oordelen dat Erdogan een boef is en Turkije en haar bevolking het nalatenschap van Attaturk te grabbel gooit en dat dit een groot verschil is met een land dat dankzij de vriendjes van diezelfse Erdogan in noodtoestand verkeerd! (NB: dat wil niet zeggen dat ik vóór zo'n blokkade ben in de Franse zaak)

Het probleem met deze blokkades door Turkije is uiteraard de willekeur; als Erdogan een 'schapenneuker' wordt genoemd op Twitter, is dat al afdoende om de boel op slot te gooien. Het gaat om het stelselmatig ondermijnen en afstraffen van andersdenkenden, niet om een incidentele blokkade naar aanleiding van een noodsituatie.

Me dunkt, overigens, dat het wel degelijk nieuws was toen bekend werd dat Frankrijk in geval van nood social media mag blokkeren.
Doe eens niet zo simpel! Het een sluit het ander niet uit.

Erdogan is en een boef omdat hij, onder andere, IS heeft gefaciliteerd.

Rutte is een boef omdat hij een huichelaar is en zich, onder andere, met betrekking tot het Oekraïne-referendum behoorlijk misdraagt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee