‘America First’ topprioriteit in veiligheidsstrategie president Trump

© AP

De Amerikaanse president Donald Trump stelde maandag zijn nationale veiligheidsstrategie voor. De ‘America First’-doctrine voert daarin de boventoon. 'Met deze strategie vragen we een grootse heropleving van Amerika, een opflakkering van het vertrouwen en een wedergeboorte van patriottisme, welvaart en trots', klinkt het.

dgs

De Verenigde Staten zijn verzeild geraakt in een 'nieuw tijdperk van concurrentie', waarbij zich overal ter wereld 'sterke militaire, economische en politieke krachtmetingen' afspelen. Trumps nieuwe strategie duidt onder meer 'schurkenstaten' als Noord-Korea en 'terroristische organisaties en transnationale criminele netwerken' aan als grote bedreigingen voor de VS. 'We hebben ook te maken met rivaliserende machten, Rusland en China, die onze Amerikaanse invloed, waarden en rijkdom proberen aan te tasten', zei de president. 'We zullen proberen om een geweldig partnerschap met deze en andere landen op te bouwen, maar op een manier die onze nationale belangen beschermt.'

'Amerika komt sterk terug'

De 68 pagina's tellende nationale veiligheidsstrategie legt een ‘nooit geziene’ focus op beveiliging van het grondgebied en de grens, in vergelijking met vorige regeringen. ‘Onze leiders waren druk in de weer met natievorming in het buitenland, maar lieten na onze eigen natie verder op te bouwen’, zei Trump in zijn speech.

'Terwijl we op zoek zullen gaan naar mogelijkheden van samenwerking, zullen we voor onszelf opkomen. We zullen voor ons land opkomen zoals we nog nooit zijn opgekomen.' Dat moet ook blijken uit de verwezenlijkingen die de president in de verf zette voor hij zijn plan uit de doeken deed. Door de eerste elf maanden van zijn presidentschap 'heeft de hele wereld het nieuws gehoord en de tekenen gezien dat Amerika terugkomt, sterk terugkomt.'

Klimaat geen zaak van nationale veiligheid meer

Trump legde de nadruk onder andere op de bijna 700 miljard dollar die geïnvesteerd werd in Defensie, het terugtrekken van de VS uit het 'banendodende' Trans-Pacific Partnership (TPP) en het 'erg dure en oneerlijke' klimaatakkoord van Parijs, het verstrengen van de controles aan de grenzen en 'het creëren van meer dan 2 miljoen banen'.

Onder Trumps Democratische voorganger Barack Obama was strijd tegen klimaatverandering een zaak van nationale veiligheid, voor Trump niet.

Buiten de VS heeft Trump er naar eigen zeggen alles aan gedaan om 'het pad naar een nucleair wapen' voor Iran te blokkeren, werd terreurgroep Islamistische Staat 'de ene verwoestende nederlaag na de andere' toebedeeld, en heeft de maximale druk op Noord-Korea tot de strengste sancties ooit geleid tegen de dictatuur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.