Sloop van de kerncentrale in Dodewaard
NOS NieuwsAangepast

'Oude kerncentrales dreigen financiële strop te worden'

Als het kabinet niets doet, kunnen de kosten voor oude kerncentrales oplopen tot 400 miljoen euro. Die waarschuwing gaven hoge ambtenaren van verschillende ministeries tijdens de formatie van Rutte III.

Volgens de Hoogambtelijke Werkgroep Nucleair Landschap kan de sloop van de in 1997 gesloten kerncentrale in Dodewaard de komende jaren 200 miljoen euro gaan kosten en het afvoeren van nucleair afval van de kernreactor in Petten 100 miljoen. Er zou bovendien 60 tot 100 miljoen euro nodig zijn voor een nieuwe reactor in Petten.

Het advies van de werkgroep aan de onderhandelaars aan de formatietafel is opgesteld op verzoek van informateur Schippers. Het is opgeduikeld door de kernenergieactiegroep Laka. Ze staan in het openbare archief van de kabinetsformatie.

'Worst case scenario's'

Het kabinet-Rutte II stuurde het eindrapport van de werkgroep van de ministeries van Economische Zaken, Milieu, Financiën en Volksgezondheid in juli aan de Tweede Kamer. De bedragen die in de formatiestukken worden genoemd, staan daar niet in, omdat het volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën om vertrouwelijke bedrijfsinformatie gaat.

De informatie is alsnog naar buiten gekomen, omdat alle formatiestukken in november openbaar zijn gemaakt. De woordvoerder zegt erbij dat het om ramingen en indicaties gaat en dat er is uitgegaan van worst case scenario's.

De ministers van de vier ministeries schreven in juni aan de Kamer dat de financiële risico's kunnen worden voorkomen of ingeperkt, bijvoorbeeld door striktere handhaving van het principe dat de vervuiler betaalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl