NOS NieuwsAangepast

FNV: Europese regels maken van trucker gevaar op de weg

Nieuwe Europese regels voor beroepschauffeurs vormen een gevaar voor het wegverkeer. Dat zegt vakbond FNV in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Het voorstel, het zogenoemde Europees Mobiliteitspakket, maakt het chauffeurs volgens de FNV mogelijk drie periodes van zes dagen achtereen te rijden, met 24 uur rust tussen de periodes. Na die achttien dagen volgt 87 uur rust.

Volgens de internationaal secretaris van de vakbond Tuur Elzinga leidt dit tot gevaarlijke situaties op de weg en gezondheidsproblemen bij chauffeurs: "Dit levert bizar lange werkdagen en werkweken op, met als gevolg dat chauffeurs oververmoeid raken in de vele dagen die zij achtereen werken. Daar zit niemand op te wachten."

Het ministerie laat in een reactie weten het eens te zijn met de kritiek van de vakbond. Eerder schreef minister van Nieuwenhuizen in een Kamerbrief dat zij de verhoogde risico's door de verdere flexibilisering van rij- en rusttijden "ongewenst" acht. Nederland gaat zich in verdere gesprekken in Brussel daarvoor hard maken.

Europese regels

De nieuwe Europese regels moeten de concurrentieverhoudingen voor bus-, touringcar- en vrachtwagenchauffeurs verbeteren. Het pakket van de Europese Commissie omvat naast de flexibilisering van rij- en rusttijden voor chauffeurs ook voorstellen op het gebied van de interne markt, zoals het aanpakken van postbusbedrijven.

Via dergelijke schijnconstructies kunnen bedrijven goedkope chauffeurs in dienst nemen die op papier in de EU mogen werken. De FNV wil "gelijk loon voor gelijk werk" om schijnconstructies tegen te gaan.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) liet na de presentatie van het Mobiliteitspakket deze zomer weten de plannen van de Europese Commissie "niet effectief genoeg" te vinden. Volgens TLN leiden de voorstellen juist tot meer Oost-Europese transportbedrijven op de Nederlandse markt ten koste van Nederlandse bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl