Direct naar artikelinhoud

Firefox is met nieuwe browser plotseling terug aan de frontlinie

Eenmaal aan een browser gewend, stapt de consument niet zomaar over op een andere. Want: gewenning en gedoe met je favorieten en wachtwoorden. Dus als oudgediende Firefox met een nieuwe versie op de proppen komt, is dat niet per definitie reden om alles aan de kant te gooien.

Het nieuwe logo van Mozilla Firefox.

Firefox klinkt sympathiek omdat het niet van een oppermachtige moloch als Apple, Microsoft of Google is, maar van de non-profitorganisatie Mozilla. Maar er kleeft ook iets nostalgisch aan. Ten onrechte. Met de laatste versie - Firefox Quantum genaamd - geeft Firefox de concurrentie het nakijken.

Het strakgetrokken uiterlijk van Firefox springt als eerste in het oog. Scherpe hoeken in plaats van het afgeronde spul, dat een paar jaar geleden nog heel hip was. En verder werkt alles een stuk prettiger in Quantum. Gelukkig is het aparte veld voor het zoeken naar sites verdwenen.

Het belangrijkste vindt plaats onder de motorkap. De browser is namelijk opnieuw ontworpen, waardoor Quantum veel minder rekenkracht vergt en de batterij van een laptop langer zou moeten meegaan. Prettig is dat Firefox slim omgaat met openstaande tabbladen. Wie in Chrome veel tabbladen heeft openstaan, merkt dat dit de computer aanzienlijk vertraagt omdat het werkgeheugen volle toeren draait. Niet bij Firefox: de browser geeft prioriteit aan de bladen die op de voorgrond draaien. Privacytechnisch zit het ook wel goed met Firefox. Zo kan de internetter desgewenst instellen dat hij gedurende zijn surftochten niet wordt gevolgd door advertentiebedrijven.

Bovenal is Firefox Quantum snel. Dat vertaalt zich in aanzienlijk sneller laden van pagina's dan bij de concurrentie gebeurt. Of, in de woorden van The Next Web: Quantum is 'belachelijk snel'. Maar ja, tegen gewenning is het lastig opboksen.

De browser geeft prioriteit aan de bladen die op de voorgrond draaien