Miningplatform Nicehash is gehackt en bitcoinwallet is geleegd - update

Miningplatform Nicehash is woensdag gehackt, terwijl iemand de wallet van de dienst woensdag heeft geleegd. Het bleef lang onbekend wat er gaande is bij de dienst, waar gebruikers rekenkracht om te minen kunnen kopen en verkopen.

De dienst vermeldt zelf in een tweet die woensdag rond het middaguur Nederlandse tijd verscheen dat medewerkers hard aan de gang zijn om de dienst online te krijgen. De wallet waar de dienst geminede bitcoins in verzamelt voor ze uit te betalen aan gebruikers, is woensdag in een klap geleegd. In de wallet zaten ongeveer 25 bitcoins, met een waarde van in totaal momenteel enkele honderdduizenden euro's.

Bovendien claimen veel gebruikers dat hun wallets zijn geleegd en de bitcoins zitten nu in een wallet die woensdag 4736 bitcoins erbij kreeg, met een totale waarde van momenteel 51 miljoen euro. Het is onbekend hoe dat mogelijk is, maar die informatie leidt tot geruchten over een hack. Nicehash zelf heeft vooralsnog sinds de tweet geen update meer geplaatst. Gebruikers kunnen in de tussentijd niet bij hun accounts.

Update, 22:08: Nicehash bevestigt dat het is gehackt in een bericht op Reddit. De dienst bevestigt ook dat de wallet is geleegd. De site zegt de zaak komende dagen te onderzoeken en houdt de site minimaal 24 uur offline. De kop en de inleiding van het artikel zijn daarop aangepast.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-12-2017 • 19:31

206 Linkedin Whatsapp

Submitter: Hadeway

Reacties (206)

206
205
136
23
0
47
Wijzig sortering
Het heeft alle tekenen van een exit scam. +6000 online redditors in paniek: https://www.reddit.com/r/NiceHash/
https://www.reddit.com/r/...se_statement_by_nicehash/

https://www.facebook.com/nicehash

Unfortunately, there has been a security breach involving NiceHash website. We are currently investigating the nature of the incident and, as a result, we are stopping all operations for the next 24 hours.

Importantly, our payment system was compromised and the contents of the NiceHash Bitcoin wallet have been stolen. We are working to verify the precise number of BTC taken.

Clearly, this is a matter of deep concern and we are working hard to rectify the matter in the coming days. In addition to undertaking our own investigation, the incident has been reported to the relevant authorities and law enforcement and we are co-operating with them as a matter of urgency.

We are fully committed to restoring the NiceHash service with the highest security measures at the earliest opportunity.

We would not exist without our devoted buyers and miners all around the globe. We understand that you will have a lot of questions, and we ask for patience and understanding while we investigate the causes and find the appropriate solutions for the future of the service. We will endeavour to update you at regular intervals.

While the full scope of what happened is not yet known, we recommend, as a precaution, that you change your online passwords.

We are truly sorry for any inconvenience that this may have caused and are committing every resource towards solving this issue as soon as possible.

[Reactie gewijzigd door wow7 op 6 december 2017 21:27]

Ik vind het een heel onduidelijk bericht. Althans, onduidelijk in de zin van dat het er op lijkt dat al hun systemen zijn gehackt. Dat kan in mijn ogen twee dingen betekenen:
1. Het verhaal is verzonnen (of deels)
2. De infrastructuur van dit bedrijf was bar slecht in elkaar gezet, en hartstikke onveilig.
dat het er op lijkt dat al hun systemen zijn gehackt
Het is me een beetje een raadsel hoe je dat eruit haalt. Ze zeggen zelfs dat de scope nog niet bekend is.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 december 2017 00:27]

Een exit scam is helemaal niet logisch. Nicehash verdient echt genoeg geld aan het hele verhuren van hashing power. Daar maken ze gewoon serieus geld mee. Nu ze een "exit scam" gedaan hebben (het zijn sowieso allemaal speculaties) hebben ze er eigenlijk voor gezorgd dat ze niks meer met die wallet kunnen.

Deze wallet: https://bitinfocharts.com...q8vDuZA5ahVh6H4t6jh1mB4rq staat sowieso nu 24/7 onder toezicht. Hier zit 60 miljoen in waar het ook heen gaat er zijn altijd mensen die het gaan achtervolgen. Dus je kan in feite helemaal niks hiermee. Zet je het om in een andere coin dan volgen ze die wel, uiteindelijk moet je toch naar een exchange om het uit te laten betalen. Dan zou je in theorie kunnen achterhalen wie erachter zit. Ik zie het een beetje als een bank overvallen. Je hebt 60 miljoen gestolen, de helft zit onder het verf vanwege en verfbom. De biljetten zijn allemaal genummerd en zodra je het uitgeeft gaan er alarm bellen af.

Des al niet te min vrij zuur dat dit gebeurd is, wat mij opviel is dat er paar dagen ervoor een onderhoud was en dat ik opeens meldingen kreeg dat ik 2FA (2 factor authentication) zou moeten enablen. Dat had ik al aan, dus deze melding was voor mij vreemd. Daarnaast kan ik alleen withdrawen als ik via google authenticator de code invul. Nu geloof ik nooit dat ze dat hebben kunnen kraken, maar het is wel apart dat alle wallets ongeacht beveilig of niet geleegd zijn. Ik ben niet zo in het hacken thuis hoor, maar het lijkt er eerder op dat er een insider geweest is die iets heeft gedaan.

Al met al snap ik het nog niet waarom je het zou doen want je kan er in feite niks mee. Opnemen wordt lastig, uitgeven wordt ook lastig, omzetten in een andere coin is ook lastig alles kan en zal gevolgd worden.

Wat ik eigenlijk helemaal frappant vind, is nu het "gehackt" is er pas onderzoek gedaan is naar de eigenaar en dat die een crimineel verleden heeft met darkweb, eerdere fraude en weet ik wat allemaal. Met deze gedachte snap ik sowieso niet waarom Nicehash populair is, want als er een crimineel achter zit dan zou dit toch geboycot moeten worden?
Dat altijd een beetje mijn vraag hoe scherm je je wallet af, hoe kun je het bewaren of er meen handelen zonder risico te lopen.
Je beveiligt het door je wallet in eigen beheer te houden. Een wallet-applicatie op je computer of smartphone, of een hardware-wallet (klein USB-apparaatje).

Diensten als NiceHash beheren de Bitcoins voor hun gebruikers, maar je bent in dat geval 100% afhankelijk van de betrouwbaarheid van de dienst. Terwijl een van de belangrijkste aspecten van Bitcoin het in eigen handen nemen van je financien is.
Je kon NiceHash ook perfect gebruiken met een externe wallet, dus zonder dat NiceHash je keys heeft.
Niet als je hashpower wilde kopen, dan moest je toch echt btc bij hun stallen voordat je iets kon.
Klopt helemaal.

Ik heb trouwens nooit begrepen waren ze nicehash enkel promoten als een marketplace voor hashpower, dus enkel verkopers en kopers.
Terwijl ze het toch ook perfect kunnen gebruiken en promoten als mining pool. Dat zou mij het meest winstgevende lijken, gezien men dan gewoon verder kan mining in een pool als er even wat minder kopers zijn..
Toch zou ik zeggen niet op je computer of je telefoon. Die zijn nog al gevoelig voor hacks. Een aparte USB stick is al beter. Nog beter is een bootable USB stick met een hardend OS er op zo dat je de wallet waar misschien wel een paar honderd duizend euro aan bitcoins in zit niet aan een systeem hangt waar van je niet helemaal zeker weet of er niet stiekem toch een key logger op staat.

Dit soort sticks zijn ook te koop maar wees voorzichtig met die dingen als een ander ze heeft gemaakt is het moeilijk te achterhalen of deze persoon niet hele toevallig slim genoeg was een keylogger in de kernel te frutselen om op die manier een toevallig wel erg goed gevulde wallet leeg te kunnen halen ;-)
Ik heb zelf de Ledger (geen reclame) en die werkt naast een wachtwoord met random gegenereerde woorden die alleen de eigenaar van de USB-stick kent (als deze ze goed verborgen weet te houden). Dus met alleen een keylogger komt de boef dan niet ver.
Als iemand toegang heeft tot de hardware, of root is op het OS op de stick, dan kan ook een random gegenereerd wachtwoord je data niet beschermen. Een man-in-the-middle aanval kan dan achter de schermen doen wat het wil, terwijl naar jou toe alles in orde lijkt. Uiteindelijk ben je dus toch afhankelijk van vertrouwen in de producent van de stick.

[Reactie gewijzigd door Yggdrasil op 7 december 2017 14:12]

Met een hardware wallet kan dit dus niet zolang de producent inderdaad geen backdoor inbouwt. De transactie wordt gegenereerd op je computer, deze komt binnen op je hardware wallet waar deze wordt gesigned (lokaal) en weer teruggestuurd. Zelfs met een pc voorzien van malware loop je geen risico.

De hacker kan de transactie die naar je hardware wallet gaat manipuleren en neem daarom dus altijd een wallet met display zodat je de transactiegegevens kan controleren alvorens je deze laat signen door je wallet.
Om deze reden zij ik dus ook als de maker van de USB key (zeker een die speciaal op bitcoin wallets is gericht) toegang heeft of heeft gehad tot het OS en dus de kernel dan kan deze daar een logger ingebouwd hebben. Je kunt nog zo'n complex wachtwoord gebruiken maar als de kernel gehackt is maakt het helemaal niets meer uit je data is niet veilig.
En toen ging je USB stick kapot :D
Alsof je dan geen risico loopt. Met een door een of andere Chinees gemaakt USB stickje met zogenaamde "open source" firmware erop, of als een door een ontransparant bedrijfje gekluste app op je telefoon. En dan alle verhalen over mensen die met de beste bedoelingen hun seed op stalen platen laten drukken zodat het een brand kan overleven. Allemaal leuk om mee te hobbyen, maar geen serieuze alternatieven.

M.i. is dit het grootste nadeel van crypto en hebben ze er nog geen goede oplossing voor. Dat wil overigens niet zeggen dat het niet mainstream kan gaan en dat heel veel mensen er goed gebruik van kunnen maken. Maar voor iets echt serieus zoals je spaargeld erop zetten of zakelijk gebruik waarbij continuiteit belangrijk is is het nog lang niet volwassen genoeg.

[Reactie gewijzigd door Velvus op 6 december 2017 20:45]

Anoniem: 896479
@Velvus6 december 2017 21:34
Zullen we het even reëel houden i.p.v. de open deur in te trappen dat vage Chinese USB stickjes niet te vertrouwen zijn?

Je hebt al tijden z.g.h. hardware wallets zoals de Trezor, BitBox, Ledger Nano en de KeepKey.

Een veel interessantere vraag is, durven deze bedrijven absolute garanties af te geven dat hun hardware een veilig opslagmedium is voor crypto currencies? Wat als je b.v. Trezor na 5 jaar in de kluis te hebben gelegen opeens niet meer werkt?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 896479 op 6 december 2017 21:36]

Wat als je b.v. Trezor na 5 jaar in de kluis te hebben gelegen, opeens niet meer werkt?
Daar heb je dus een seed voor.
Anoniem: 896479
@PilatuS6 december 2017 22:08
seeds ken ik alleen uit de torrent wereld, heb je iets meer info?

Bedoel je wellicht een z.g.h. word seed / wallet words ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 896479 op 6 december 2017 22:14]

Een seed is de "beginwaarde" van een pseudo-random number generator. In dit geval kan elke wallet implementatie die hetzelfde algoritme toepast aan de hand van die waarde dezelfde set private keys genereren.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 6 december 2017 22:18]

Precies dat, je kan je wallet recoveren met je wallet words/seeds
Maar kan je bij Nicehash niet zoals bij eerdere/andere miningpools zelf bepalen wanneer je je geld naar je wallet zet? Lijkt me toch haast dat dit mogelijk moet zijn, anders maakt dat je wel heel afhankelijk van de dienst en zou er hopelijk niemand aan beginnen?! Wanneer ja, dan ligt hier ook verantwoordelijkheid bij de user van de dienst om dit regelmatig te doen. Ik bedoel waarom zou je het laten staan op zo'n pool?
Of was/is Nicehash naast pool ook exchange?
Als miner wel maar bij nicehash kan je juist hashpower van anderen kopen en dan moet je wel hun wallet gebruiken anders wordt het niet afgeschreven
Je krijgt pas bij 0,01 BTC uitbetaald. Had net 2 maanden 24/7 lopen minen bij hun, zou eind december mijn eerste 0,01 btc uitbetaald krijgen, maar kan dat nu dus wel vergeten.
Nicehash maakt iedere dag om 12 uur saldo over naar je zelf gekozen wallet als je balans boven de 0.001
bitcoin ~10 euro is. Dat vind ik best redelijk.
Dat is alleen als je de wallet bij Nicehash zelf hebt. Als je een exterrne wallet hebt, dan wordt wekelijks uitbetaald bij 0.01 bitcoin. De dag varieert. Soms op dinsdag, dan op vrijdag...
En zo te zien zijn ze voor geen meter te vertrouwen. Bitcoin wallet leeggehaald en op een andere rekening gestort? Klinkt als dikke scam to me. Het ergste is dat er waarschijnlijk weinig aan gedaan kan worden.
Precies ! Net als hier in Nl bij een falliet bedrijf, ze gaan NOOIT falliet net na betaling salarissen van de werknemers, doen ze altijd vlak ervoor.
Dus mensen hebben lopen minen en je kan pas uitkeren bij minimaal 0.01 BTC ... Best wel wat geld van duizenden miners. Daarbij hadden sommige wallets daar.
Tja als je dan de boel sluit en dus het BTC van de klanten hebt (aan wie ze mine capaciteit verhuurde) en de miners zelfs niet betaald dan heb je een leuk zakcentje.

Dag, sinterklaasje :*)
Als je coins bij een excange online staan, heb jij zelf geen bitcoins. De eigenaar van de excange heeft jouw private keys en volledige controle erover.
Zodra jij je bitcoins offline haalt en je key persoonlijk bijhoud heb jij zelf bitcoins.
Om ermee te handelen moet je ze uiteraard terug online brengen.
Het is dus altijd verstandig om het merendeel van je coins offline te houden.
Je kunt het min of meer OF veilige bewaren, OF direct beschikbaar hebben.

De meeste exchanges (en naar ik zou verwachten ook diensten als NIcehasH) hebben een HOT en een COLD wallet. de HOT wallet beschikt over genoeg voor de dagelijkse handelingen, staat online, en is dus kwetsbaar. De COLD wallet, is offline eventueel op een dedicated device, welke alleen gebruikt wordt om de HOT wallet weer aan te vullen, met multi signatures zodat niet 1 persoon deze kan legen.

En dan heb je natuurlijk nog verschillende constructies om een wallet veiliger te houden en toch online, maar net zoals bij bijna alle beveiliging in ICT, hoe veiliger het moet zijn,hoe minder gebruiks vriendelijk het is.

Maaar regel 1 bij crypto, als JIJ niet de private key's beheerd, vertrouw je dus iemand anders om dit voor je te doen, en als die zoals nu gehackt worden, heb jij een probleem. (zij ook natuurlijk)
Anoniem: 368883
@gp5007 december 2017 11:30
Offline wallets zijn hier de oplossing. Het open-source programma Armory ondersteunt dit.

Komt er op neer dat je een wallet aanmaakt op een computer die niet verbonden is met het Internet. Vervolgens maak je vanop die computer "watching only wallet". deze wallet kan je dan op een usb stick zetten en importeren op een andere computer waar Armory draait die wel verbonden is. Vervolgens kan je zonder problemen bitcoins ontvangen in deze wallet.

Als je btc wil versturen kan je een vervolgens op de connected computer een offline transaction maken, kopieren naar usb, deze weer importeren in de offline computer computer om de transactie te signen, de gesignde transactie terug op de usb stick zetten, en dan weer importeren op de connected computer.

Het is omslachtig, maar wel de veiligste manier tot nu toe aangezien je fysiek toegang moet hebben tot de offline wallet om er iets uit te halen.

Meer info hier: https://www.bitcoinarmory...features/offline-wallets/
Klinkt goed maar wat als de offline computer met de wallet kapot gaat of de hd daarvan crasht? Of als het bedrijf achter armory stopt en je dat niet op tijd door hebt?
Je kan een backup maken op usb, of een paper backup die je ergens in een kluis bewaart.
Anoniem: 961333
@biglia6 december 2017 20:43
Reddit is zelfs lastig te bereiken op dit moment, toeval of heeft /r/NiceHash heel Reddit om zeep geholpen?
Of ze claimen iig dat ze gehacked zijn.
In addition to undertaking our own investigation, the incident has been reported to the relevant authorities and law enforcement and we are co-operating with them as a matter of urgency.
Hoe moet ik me dit voorstellen? Komen cybercrime specialisten van je land naar je servers en programmatuur kijken om sporen te zoeken van de daders?
Misschien via AWS zelf indien ze daar servers huren?
Tja lijkt erop dat we kunnen fluiten naar het geld. Helaas echte hack dus. Waarde van mijn wallet maar een tientje ofzo maar zal bij sommigen meer pijn doen denk ik.
idd, het zuigt wel...
ook mijn credits are gone... gelukkig dat we meerdere pools gebruiken
De eerste volledig digitale roofoverval van cryptomunten....
Niet de eerste. Mt.Gox deed het 3 jaar geleden al.
Daar verdwenen 850.000 bitcoin. Met de huidige koers een kleine 8,5 miljard euro.
En het ziet er naar uit dat Karpeles ermee wegkomt. Want de schulden zijn omgezet in Japanse Yen tegen de koers op dat moment, en de 200.000 coins die hij nog heeft zijn nu meer dan een miljard dollar waard, waarmee de schulden makkelijk betaald kunnen worden.
Die gaat echt over lijken, hij wilt ook een mountgox coin uitbrengen,.... unbelievable
Kan mij iemand vertellen hoeveel bitcoins werkelijk per dag verhandeld wordt in ruil voor echt geld uit de reële economie of economische middelen en geen andere cryptocurrenties? Want de huidige koersstijging suggereert dat er een gebrek aan aangeboden bitcoins is en dat iedereen zijn bitcoins vasthoudt als staafjes goud...terwijl iedereen en zijn moeder wel weet dat bitcoins niet van goud zijn en dat het elk ogenblik afgelopen kan zijn met de waarde van een paar 1tjes en nulletjes...
Een roof van 5000 bitcoins wordt daarom al als heel significant gezien, terwijl het eigenlijk op een totaal van 16 miljoen natuurlijk niets voorstelt...

Het zegt dus meer over de exorbitante hoge vraagprijs voor de totaal aangeboden aantal bitcoins...

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 6 december 2017 22:53]

Kan mij iemand vertellen hoeveel bitcoins werkelijk per dag verhandeld wordt in ruil voor echt geld uit de reële economie of economische middelen en geen andere cryptocurrenties
zo'n $860 miljoen per dag op Bitfinex alleen al. $912 miljoen in Koreaanse Won op Bithump.

Kijk hier en negeer alle crypto tegenparen :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 6 december 2017 20:48]

38091 BTC naar dollar 7451 BTC naar euro op gdax
4531 BTC naar dollar 8789 BTC naar euro op kraken

omgerekend aan de huidige koers van 11960€/BTC = 703.989.520 €
Er is een JP Morgan rapport (kan ik nu niet vinden helaas), geschreven op het moment dat de "market cap" van bitcion 300 miljard $ was. Op dat moment was er 6 miljard $ ingestopt. Dat maakt die Winklevoss miljardairs een stuk minder indrukwekkend, als ze alles morgen zouden willen verkopen klapt bitcoin zo hard dat niemand ooit meer een cryptocoin koopt.

Ik ben geen economische expert, maar volgens mij is het aanbod zo gelimiteerd dat de huidige hoge prijs wel een bubbel moet zijn. Binnenkort kan je short gaan op Bitcoin volgens mij, dus dan wordt het echt interessant. Zoals het er nu uit ziet verliezen een aantal Bitcoin-houders gezamelijk 6 miljard, misschien nog eens 1 miljard in andere coins? Valt gelukkig allemaal wel mee qua implicaties voor de rest van de wereld.
Binnenkort kan je short gaan op Bitcoin volgens mij
Ah ja, de misinformatie verspreid door institutionele beleggers omdat zij niets anders kennen dan hun eigen markten :')

Nee, absoluut niets van waar. Heel veel exchanges ondersteunen margin trading, en sommigen ook future contracts en options. Bitcoins shorten kan echt al heel lang. CME en LedgerX e.d., de grote Amerikaanse clearing houses die binnenkort ook bitcoin futures ondersteunen, zijn overigens allemaal cash settled en doen in z'n geheel niets met daadwerkelijke in- en verkoop van bitcoin. CME gebruikt een geïndexeerde koers dat een gemiddelde is van een viertal echte bitcoin exchanges, en hanteert een maximale volatiliteit van 20%. Ze volgen dus niet eens de échte koers.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 6 december 2017 21:25]

Dat short gaan in de financiële wereld heb ik altijd interessant gevonden: Beloven dat je in de toekomst een bepaald product levert, en er nu voor betaald willen krijgen...dus bij deze: wie wil mij nu 11 miljoen euro geven zodat ik hem/haar na 1 januari 2018 1000 bitcoins terugbetaal?
als je geld genoeg hebt en ook de fees kan dekken.
Neem als voorbeeld kraken (want niet op alle exchanges kan je shorten)

Kraken currently offers up to x 5.0 leverage.

This means that for a margin trade with x 3.0 leverage your margin is going to be 1/3 of the borrowed funds used to open the position

XBT/EUR, XBT/USD, USDT/USD:
Opening fee (for opening a position): 0.01%
Rollover fee (for maintaining a position): 0.01% per 4 hours

je hebt dus 55 miljoen € in funds nodig op je account en betaalt 1.05% ofte 115.500€ interest voor je lening van 26 dagen.

de borrow limit is echter op tier 4 100.000€ per currency en als de koers inzakt waardoor je leverage om zeep is, dan worden je shorts automatisch aan market value verkocht en zit je met een financiële kater want alles gebeurt dan automatisch zonder dat je er nog iets aan kan doen.
@DeArmeStudent refereert aan futures. Dat gaat een stapje verder dan margin trading. Wat je dan koopt of verkoopt is in feite een contract om in de toekomst een bepaald goed te leveren of geleverd te krijgen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dat soort contracten zijn uitgevonden (in Nederland overigens) om kopers en verkopers van fysieke goederen een stukje zekerheid te geven. Een boer die aardappels wil verkopen, kan, voodat hij überhaupt geplant heeft, alvast een contract afsluiten voor de levering van aardappels, zodat hij weet dat zijn oogst zeker een bepaalde hoeveelheid geld oplevert.

Daarna zijn ze echter een beetje een eigen leven gaan leiden, en worden ze nu ook heel veel gebruikt als financiele derivaten om mee te speculeren. Vaak zijn ze dan "cash settled" - er wordt dan nooit fysiek tot levering overgegaan, maar wordt bij het verstrijken van de eindtermijn van het contract gewoon gekeken naar het verschil tussen de prijs in het contract en de daadwerkelijke huidige marktprijs van het goed in kwestie. Als jij een contract bezit voor de levering van 1 bitcoin voor €11k, en de huidige koers is €10k, dan maak je dus effectief €1k winst (immers, als je daadwerkelijk tot levering wordt gedwongen zou je gewoon op dat moment 1 bitcoin op de markt kopen voor €10k en die vervolgens verkopen aan de ontvanger die belooft heeft €11k te betalen, maar deze hele stap wordt dan gewoonweg overgeslagen).

Waar zijn vergelijking echter mis gaat is dat hij niet nu al betaald krijgt; dat gebeurt pas op moment van levering.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 december 2017 00:43]

Is er iets waar je niet alles vanaf weet? ;)
Die 6 miljard reële economische waarde op een market cap van 300 miljard aan 'bitcoin' waarde klinkt in ieder geval wel realistischer dan de huidige vraagprijs:

Dus gemakkelijk gezegd: 2% van de huidige bitcoin koers: 2% van 11000 euro is dan...220 euro...laten we het afronden op 250 euro. Dit is inderdaad de waarde waarnaar de bitcoin zakte na de vorige bubble...

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 6 december 2017 22:27]

Het zou goed zijn als dat op korte termijn gebeurt.
Dan zitten al die golddiggers in zak en as en leren ze met de harde hand dat op je centen zitten geen toekomst heeft.

Zonder écht geld zou die hele bitcoin overigens waardeloos zijn.
Uiteindelijk wil iedereen zijn cryptomuntjes weer omzetten naar Euro's en Dollars.

De huidige waarde van de Bitcoin slaat kant noch wal.
En waarom moeten die mensen een les leren dan?

Iedereen die rookt ook maar kanker toewensen zodat ze hun lesje leren? Of autorijders een ongeluk zodat ze hun lesje leren? Iedereen kent tenslotte de risicos en doet het toch bewust wel....

Het leven en alles daarin is nou eenmaal niet risicoloos, wel kan je misschien achteraf zeggen eigen schuld dikke buld. Maar om mensen nou ongeluk toe te wensen gaat wel erg ver.
Uiteindelijk wil iedereen zijn cryptomuntjes weer omzetten naar Euro's en Dollars.
Dat geldt voor praktisch alles op aarde zelfs fiat geld onderling. Dus wat dat nou precies moet zeggen over cryptos...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 december 2017 08:23]

Leuk dat de waarde 8,5 miljard is, maar dat ga je dus nooit kunnen cashen op dit moment.
Euhm 2de of ben je Mt. Gox vergeten.
En de hack bij BTer. En de hack bij Cryptsy. En de hack bij Bitstamp. En de hack bij Bitfinex (1). En de hack bij Bitfinex (2). En de hack bij Tether.

Dit is bij lange na niet de eerste en zal ook zeker niet de laatste zijn.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 6 december 2017 20:41]

Ow :+ blijkbaar wat meer. Tja dit is neits anders dan een bank overval, maar hierbij krijg je je geld niet terug :(
als dat waar is, ook zeker niet de laatste...
De echte goudmijn zit in cybersecurity consulting.

Degene die een cyber security expert is kan gewoon vragen wat die wilt kwa salaris met dit soort hacks.
Ten eerste krijg je nergens perse wat je waard bent, ten tweede budgetteren bedrijven en anderen instellingen niet perse iets ter hoogte van wat het waard zou moeten zijn (juist de kritiek die alom gedeeld wordt over de Cyber sector) en ten derde kun je niet 'de cyber security expert' zijn. Dat is net zo kort door de bocht als beweren dat iemand die 'verstand van computers heeft alles kan vragen wat die wil, want computers zijn belangrijk".

Deze 3 redenen samen zorgen ervoor dat je bij bijvoorbeeld de grote advieskantoren wereldwijd gewoon een middelmatig 'audit' salaris krijgt als cyber security consultant.
Maar dan is het ook niet jouw schuld als het fout gaat. :)
In deze tijden krijg je wel wat meer dan je "waard" bent.

Simpelweg omdat er vraag is naar cyber security experts.

En bovendien zet ik het woord expert er express bij, ik heb het niet over iemand die net klaar is met zijn HBO opleiding systeembeheer maar een cyber security expert.

Je bent niet voor niets expert.

Er word ook niet een bepaalde opleiding geeist zoals bij een professor om de titel te krijgen omdat Jantje die thuis al vanaf zijn 12e met hacking bezig is ook een expert kan zijn.

En als je goed bent in je werk kan je vragen wat je wilt.
Bij lange na niet de eerste. Zo zijn al meerdere exchanges ten onder gegaan.
Eerder de 23e oid 8)7. Totaal uit de lucht gegrepen getal trouwens, maar ik weet in ieder geval al van 6 of 7 andere incidenten waarbij instanties zijn gehackt.
Pffff... Bij lange na niet.
Blijft altijd een groot risico om een wallet online te hebben.
Anoniem: 998261
@vlahonda6 december 2017 20:10
Waarom denk je dat er bij banken een onafhankelijke instelling is die de boel controleert? Precies om hetzelfde. Zonder centrale banken en regelgeving zouden traditionele banken dit ook kunnen doen. Het is echt niet anders omdat het nu om cryptocurrencies gaat. Zolang er mensen en geld/waarde bij betrokken zijn, zullen dit soort dingen gebeuren.

Net zoals een USB stick waar je je BTC's offline bewaart doelwit van dieven zal worden, net als een portemonnaie met bankbiljetten. Niks nieuws onder de zon.
Zo'n USB stick is natuurlijk encrypted met een wachtwoord, en vervolgens de wallet die daarop staat ook.

Maar ergens heb je natuurlijk gelijk, hoe ziet een cryptowereld waar iedereen z'n eigen geld beheert eruit? Iemand loopt bij je naar binnen met een geweer, neemt je kinderen onder schot en verplicht je hele Bitcoin pensioen over te maken.

Ik geloof persoonlijk dus eigenlijk ook niet zo in persoonlijk beheren van hele grote bedragen en vraag me echt af hoe de bitcoin miljonairs van dit moment dat aanpakken. Dit is toch dé reden waarom banken ontstaan zijn vroeger en wat mij betreft nog steeds bestaansrecht hebben.

[Reactie gewijzigd door Willemhubers op 6 december 2017 21:13]

Maar ergens heb je natuurlijk gelijk, hoe ziet een cryptowereld waar iedereen z'n eigen geld beheert eruit? Iemand loopt bij je naar binnen met een geweer, neemt je kinderen onder schot en verplicht je hele Bitcoin pensioen over te maken.
Dat pension staat natuurlijk gewoon op een paper wallet die ligt opgeslagen in een bewaakte kluis. Ja, banken zijn ook dan nog steeds ergens goed voor ;).

Bovendien zijn er nog allerlei andere mogelijkheden om je te beschermen tegen dat soort overvallen, zoals time locks die je assets bevriezen voor een bepaalde tijd (uitermate geschikt voor een pensioen natuurlijk) en multisig wallets waar je meerdere sleutels voor nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 6 december 2017 21:17]

Net zoals een USB stick waar je je BTC's offline bewaart doelwit van dieven zal worden, net als een portemonnaie met bankbiljetten. Niks nieuws onder de zon.
Behalve dan dat geen enkele crimineel weet dat er bitcoins op jouw offline usb stick staan, of dat er enige vorm van waarde in jouw portemonnaie zit (die kan ook bijna leeg zijn). En daarmee is de kans dat iemand daar een aanval op pleegt niet zo heel groot, want zo'n aanval moet specifiek op jou worden gericht en levert potentieel niks op voor mogelijk een hoop werk (zoals een fysieke inbraak om al je usb sticks te stelen).

Op zo'n coin exchange is een hoop waarde aanwezig en is daarmee een gewild doelwit. Door je geld daar achter te laten maak je jezelf ook een doelwit. Alsof je op de Dam flyers uitdeelt met een kaart die wijst naar onder welke boom je jouw schatkist begraven hebt.
Behalve dan dat geen enkele crimineel weet dat er bitcoins op jouw offline usb stick staan, of dat er enige vorm van waarde in jouw portemonnaie zit (die kan ook bijna leeg zijn). En daarmee is de kans dat iemand daar een aanval op pleegt niet zo heel groot, want zo'n aanval moet specifiek op jou worden gericht en levert potentieel niks op voor mogelijk een hoop werk (zoals een fysieke inbraak om al je usb sticks te stelen).
- De Blockchain is openbaar
- De eigenaar van een wallet is relatief eenvoudig te achterhalen (veel eenvoudiger dan men wil doen geloven)
- Als een wallet veel inkomend verkeer heeft en weinig uitgaand verkeer dan weet je dus waar je naar binnen moet lopen......
Volgens mij is dit juist een soort "tijdelijke opslag" voordat de BTC verdeeld worden over de miners. Geen idee of dat dagelijks gedaan wordt of met welke interval maar dit is natuurlijk hoe dan ook zuur alleen het is niet zo dat alle miners hierdoor hun andere/eigen BTC in een andere wallet kwijt zijn, alleen waar ze vanaf de laatste uitbetaling tot dan toe aan hebben bijgedragen. Hoe dan ook kan dat inderdaad voor sommigen een aardige tik zijn.

[Reactie gewijzigd door orange.x op 6 december 2017 19:58]

Probleem is dat ze pas uitbetaalden bij 0,01BTC, ongeveer 100 euro. Op een enkele GPU is dat al snel 3 maanden minen (zeker wanneer je het niet 24/7 doet). Ben zelf nu rond de €50 kwijt.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 6 december 2017 20:40]

Nee 0,001BTC 3 dagen met een 1080ti. Ben blij dat ik er vorige week ff er 100 euro vanaf gehaald had. Ben wel bijna 40 kwijt maar das peanuts met anderen.
Dat is als je naar een wallet op de NiceHash servers minede. Ik stuurde ze rechtstreeks naar mijn lokale wallet, dan is het minimumbedrag 0,01.
Anoniem: 195390
@Wolfos6 december 2017 22:19
inderdaad hier ook + €80,- verdampt nu maar weer ergens anders gaan minen
hier 40 euro, ik ga nu MONA minen ziet er interessant uit.
volgens: https://whattomine.com/ nu 9usd per 24uur met 1080

[Reactie gewijzigd door teunes1 op 6 december 2017 22:25]

Anoniem: 195390
@teunes16 december 2017 22:33
ben nu ook met mona bezig op een rx580 https://mona.suprnova.cc/index.php
Anoniem: 195390
@bamboe7 december 2017 09:28
heb een hekel aan video boodschappen zeker op youtube zeg gewoon wat je wilt zeggen maar doe er geen 15 minuten over als het in 30 seconden kan
hij zegt maar 2 dingen en dat hebben ze een uur aan elkaar geplakt,

your keys your bitcoins, not your keys not your bitcoins...
your keys your bitcoins, not your keys not your bitcoins...
your keys your bitcoins, not your keys not your bitcoins...
your keys your bitcoins, not your keys not your bitcoins...
your keys your bitcoins, not your keys not your bitcoins...
your keys your bitcoins, not your keys not your bitcoins...
your keys your bitcoins, not your keys not your bitcoins...
...etc....
Ja maar in theorie kan je dus ook gewoon uitkeren via een withdrawl. Vervolgens daar weer bitcoins van kopen via een Exchange en die offline bewaren. De fee voor verkoop was geloof ik 0,0003 en aankoop zal ook een fee zitten maar is wel veiliger dan op 0,01BTC te wachten. De fees verminderen het rendement aanzienlijk natuurlijk.
Inderdaad, gemak dient de mens. In mijn beleving vallen hackers ook nog steeds onder die categorie...
Sowieso niet echt schokkend dat je een ander niet blindelings kan vertrouwen met jouw geld :+
Of het nou cryptocoins, euro's of dure schilderijen zijn, ze zo aan een ander geven is nooit een goed idee...
Stomme vraag wellicht, maar als ik nu 1000 BTC zou hebben, wie gaat mij dat naar USD uitbetalen naar mijn bankrekening? Heeft een exchange dat geld?
Bitcoin doet meer dan 1 miljard (USD of EUR) aan handelsvolume per dag verdeeld over meerdere exchanges. Daarnaast is er een onbekend, maar groot volume aan "over-the-counter" handel, waarbij koper en verkoper direct met elkaar in contact gebracht worden door een bemiddellaar. Grote batches worden vrijwel altijd OTC verkocht.

1000 BTC, momenteel zo'n €10M, is behoorlijk wat, maar het is goed te verkopen.

Merk op dat het niet de exchanges zijn die het geld hebben, maar andere handelaren. Exchanges zijn slechts bemiddellaars, die het geld van klanten in bewaring houden en orders met elkaar matchen.
Ah oke, kan dus zijn dat je niet direct 1000 BTC kwijt kan in USD's, maar dat je geduld moet hebben om ze allemaal kwijt te kunnen. Eigenlijk zoals aandelen dus.
Verhandelbaarheid lijkt me wel een dingetje. Wanneer bij een stijgende koers het nu al een tijd duurt om je BTC's kwijt te raken, wat gaat er dan gebeuren wanneer iedereen naar de uitgang rent?
Dan is de persoon die het minst hard rent het haasje.

Net als stoelendans, als de muziek stopt en je hebt geen stoeltje, ben je af
Ja er zijn wel exchanges die dat zouden kunnen dekken ondertussen. Echter als jij 1000bitcoins die je gestolen hebt onder brengt bij zo'n grote exchange dan weten de autoriteiten dat ook en die zullen er beslag op leggen
Het schijnt dat er aardig wat methoden zijn om bitcoins te 'mixen' waardoor ze niet meer te herkennen zijn als de 1000 bitcoins die je gestolen hebt...
Ik doel op BTC's die eerlijk verkregen zijn. Niet gerelateerd tot dit artikel bedenk ik mij nu.
Dank voor je bijdrage!
Niemand hoeft het jouw uit te betalen, dat is nou juist het leuke. Niemand is verplicht om jouw bitcoins om te wisselen in echt geld.
Een exchange zal denk ik hoogstens helpen om kopers te vinden.
Alle exchanges zijn een soort marktplein die kopers en verkopers bij elkaar brengt. Persoon A verkoopt aan persoon B op dat plein en de exchange krijgt commissie.
Anoniem: 998261
@mgizmo6 december 2017 20:14
Dat is toch niet anders dan als ik euro's naar roebels wil omruilen? Ik bied Euro's aan en ik hoop dat het GWK roebels heeft en mijn Euro's wil hebben. Hebben ze geen roebels (en niemand wil ze roebels leveren) dan kan ik mijn Euro's niet in roebels omzetten.
Ontzettend vervelend! Ik hoop dat de gebruikers hun geld terug gaan zien (alhoewel cryptocoins eigenlijk ontraceerbaar zijn?).

Wanneer dit inderdaad zo is zou de eigenaar er misschien vandoor gegaan mee zijn?
Ze zijn helemaal niet ontraceerbaar, afgezien van speciale oplossingen als monero. BTC houdt in de blockchain prachtig bij wie wat wanner aan wie heeft overgemaakt.
Aan wie niet natuurlijk. Wel welk adres / public key.
Bij reddit suggereren ze dat dit account het heeft gestolen...

https://bitinfocharts.com...q8vDuZA5ahVh6H4t6jh1mB4rq

Maar ja daar kunnen ze dan verder ook niks meer mee doen geloof ik dan er naar kijken...
ik had gister mn wallet net geleegd naar een andere wallet....voor mij niks aan het handje...wel klote voor de anderen als het waar is dat de boel gehacked is....

Je zal ff 100+ video kaarten hebben,...en je kan niet minen (want dat werkt op dit moment ook niet (alles is offline), heb je niet alleen inkomsten derving dat je niet kan minen, maar ook je spullen terug verdienen kan niet.
Je bent natuurlijk niet aan nicehash gebonden, genoeg andere manieren (pools) om te minen.
Die altcoins minen en in btc uitbetalen? Die automatisch beste protocol/coin slelecteren?
Dat was voor mij het leuke aan nicehash, zeker omdat ik mine met mix van amd/nvidia en dan ook nog onderling verschillende kaarten
Jup, zpool, hash refinery, granatgas.

Miningpoolhub om in altcoins uitbetaald te worden, of gelijk om te zetten naar BTC (of elke andere coin naar keuze).

Meer algos en hogere profitabiliteit ook, plus je coins nooit (lang) in handen van een derde partij.

[Reactie gewijzigd door iTiamo op 6 december 2017 20:49]

Voor miningpoolhub moet je toch zelf nog je mining software uitzoeken? Of mis ik dat nu compleet?

Zal de andere suggesties eens proberen, ben momenteel ook naar WinMiner aan het kijken, lijkt me het meest op NiceHash.
Ik gebruik een programmatje genaamd "Awesome Miner" en dan heb je alle software al inbegrepen. De set-up is dan zo makkelijk als een paar muisklikken en je account invullen. :)
Wat ik ook leuk vond aan nicehash is dat er geen account nodig was, gewoon BTC adres invullen :)
Hopelijk gaat dat ook via Awesome miner, want via WinMiner lijkt dat alvast niet te lukken :(
Voor miningpoolhub heb je een account nodig, zpool, hash refinery, granatgas alleen een adres. En sommigen daarvan supporten ook andere adressen dan Bitcoin zelf. :D
Jij gebruikt dus awesome miner en bijvoorbeeld ZPool met jouw BTC adres?
Dat is een mogelijkheid.

Ik gebruik zelf Miningpoolhub, switch naar de meest profitabele coin/algoritme automatisch elke 15 minute, en converteer mijn payout automatisch naar een coin van mijn keuze. (Op het moment, Litecoin, maar ik switch het bijna elke maand)
Dat niet nee, maar waar ik op doelde is dat niet heel je rig ineens nutteloos is.
Mix van verschillende kaarten is sowieso niet echt een probleem.
Zeker geen probleem, maar ineens wel veel meer moeite... Tot het punt dat het de moeite voor velen niet waard is.
Precies die ik heb dan wel maar 1 kaart maar alsnog ( mine nu atm gewoon bitcoingold)
Anoniem: 999759
@itlee6 december 2017 20:04
privilege much
Anoniem: 310408
6 december 2017 19:53
Is er werkelijk iemand die hier verbaasd over is? Dat is verbazingwekkend. Komaan, dit lag zo voor de hand. Zo enorm voor de hand.

De eerste les voor elke coin dan ook, hou ze altijd in eigen hand en laat ze nooit beheren door wie dan ook als je ze niet in onmiddellijk gaat gebruiken.

Copie van Reddit: "It's simply a reminder that you cannot trust anyone with your private key. It will be repeated over and over again until people understand that the technology is designed to be decentralized. As soon as you centralize, you get a single point of failure, and the more money the single point controls, the more interest it attracts, until it fails."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 6 december 2017 19:54]

Tja, ik dacht eigenlijk dat de meeste users naar een externe wallet (dus eigen private keys of wallet zoals coinbase) minen, dat deed ik in ieder geval.
Zeer jammer als nicehash ermee stopt, ik wil immers altcoins minen en in btc betaald worden. Ook wisselen afhankelijk van prijzen van altcoins was geweldig..
Anoniem: 310408
@AriGold6 december 2017 20:24
Als iets 'geweldig' is op een dergelijk onderwerp moeten al je haren overeind gaan staan.

Want waarom zou iemand een dergelijk 'easy to make money' initiatief delen met anderen mensen? Als ik een idee als dat zou hebben zou ik het heel erg geheim houden. Alleen als je miljoenen nodig hebt om er winst mee te maken heeft het zin om het te delen.

"It's simply a reminder that you cannot trust anyone with your private key. It will be repeated over and over again until people understand that the technology is designed to be decentralized. As soon as you centralize, you get a single point of failure, and the more money the single point controls, the more interest it attracts, until it fails."

En met "you cannot trust anyone with your private key" bedoel ik (de de schrijver) werkelijk iedereen. Het stelen van bitcoins is als het stelen van een lollie van een kleuter, ze piepen hard maar kunnen niets doen. Op Reddit lees je de meest vreselijke verhalen van mensen die er gewoon ingeluisd zijn. Ik heb geen medelijden.
Omdat ze veel meer winst kunnen maken door fees via hun platform zonder bijzonder veel zelf te moeten investeren qua hardware? Ze kunnen perfect via AWS hun servers huren en upscalen...
Het grappige is:
De 'waarom zou iemand een dergelijk 'easy to make money' initiatief delen met anderen mensen?' Geldt echter ook voor het hele concept van bitcoins en andere cryptocurrencies:
Je laat de hele dag een paar grafische kaarten draaien en hopla: easy to make money!
Op aanraden van iemand @ Reddit heb ik Winminer maar eens geprobeerd. Een beetje hetzelfde idee als Nicehash, maar dan met meer mogelijkheden op gebied van uitbetaling (naast BTC ook Paypal, iTunes Gift Card (!), en meer). Bovendien is de treshold voor uitbetaling maar $10,-.

Het lijkt goed te werken. M'n hourly rate is ook een stuk hoger. Wellicht interessant om naar te kijken dus :)
Ben net op dezelfde miner uitgekomen :)
Die hourly rates zijn overal al stuk hoger omdat NiceHash buiten werking is blijkbaar en dan diffuculties gedaald zijn.
Nou daar ben ik lekker mee... Mag hopen dat het niet om een hack gaat in ieder geval... Ben zelf enorm fan van het concept van NiceHash aangezien het minen juist zo toegankelijk maakt voor iedereen.
Het was blijkbaar iets te toegankelijk. Iemand met minder goede bedoelingen kon daar de Bitcoins zomaar weghalen.
Dat gaat vaak vrij makkelijk als je de eigenaar bent. Ruikt er in elk geval naar als ik het zo lees.

51 miljoen kun je vrij leuk mee onderduiken.
Het probleem is dit te converteren naar echt geld (zonder dat je te traceren bent).
Ik heb nog niet gehoord dat iemand zijn huis met bitcoins heeft gekocht. :)
Er zijn al wel een paar mensen die hun huis verkocht hebben voor bitcoins, en nu er op de financiële markt producten verschijnen voor het handelen in bitcoins, zal het tegengestelde ook niet zo lang meer duren...maar dan ben je alsnog niet anoniem...

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 6 december 2017 21:56]

Ik wel, waarom zou dat een probleem zijn? Overigens zijn er meerdere debitcards waar je rechtstreeks je btc op kan storten en je iets van 20k per dag mee kan pinnen. Best leuk bedrag voor een avondje uit
Dit is toch niet de eerste x, ben trots in het vertrouwen van de mensheid..
Dat geurtje bespeurde ik ook. De drempel was misschien wel bewust laag gehouden zodat veel mensen er gebruik van zouden maken. Op een goed moment de stekker eruit trekken en met de Noorderzon vertrekken. Met 51 miljoen hou je het wel even vol.
De vraag is wat was de winst van die site jaarlijks. Weet vrij zeker dat dat ook in de miljoenen ligt.

Als je bijv. elke 2 jaar 50 miljoen in je zak kan steken doe he dat toch liever dan eenmalig?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 december 2017 08:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee