Direct naar artikelinhoud

VVD-Kamerlid over de schreef met verhuur panden

In Amsterdamse huizen van Tweede Kamerlid Wybren van Haga wonen te veel huurders zonder ­vergunning. Om de verhuur te legaliseren, zegt de VVD'er huurcontracten op.

en
VVD-Kamerlid over de schreef met verhuur panden
Beeld ANP

Van Haga heeft via zijn bv's meer dan honderd adressen in bezit, vooral in Amsterdam en Haarlem. Hij schat dat in zeven of acht ervan te veel huurders zitten, zonder dat hij daarvoor een vergunning heeft. "Ik probeer het zo goed mogelijk op te lossen," zegt hij.

Van Haga zit sinds eind oktober in de Tweede Kamer, nadat enkele partij­genoten waren doorgestroomd naar het kabinet. Daarvoor was hij zeven jaar gemeenteraadslid in Haarlem. Hij heeft gewerkt voor Shell en zat in de directie van ondernemingen.

Ingrijpende verbouwingen
Een van zijn huurders heeft een advocaat in de arm genomen, omdat Van Haga het contract per 31 december 2017 opzegt, terwijl die overeenkomst nog loopt tot 31 januari 2019. De huurder is inmiddels vertrokken uit de woning in Amsterdam en heeft een klacht ingediend bij Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Het verbod op woning­delen aan meer dan twee personen is op 1 januari ingegaan. Van Haga heeft nog maar één vergunning binnen. Probleem is volgens hem dat ingrijpende verbouwingen nodig zijn om aan de voorwaarden te voldoen, zoals goede geluidsisolatie. Dat kan niet als daar nog mensen wonen, zegt hij.

De VVD'er is pas 'ergens in mei' gaan inventariseren hoeveel mensen hij in zijn huizen heeft, ook al golden de nieuwe regels toen al enkele maanden.

Overgangssituatie
"Ik had gerekend op een overgangssituatie." Bovendien was de verwachting dat de gemeente niet direct zou gaan controleren. In het voorjaar kreeg Haga ineens mailtjes van andere verhuurders, die boetes hadden gekregen. "Toen bleek dat wethouder Laurens Ivens een soort razzia had gehouden."

Uit zijn inventarisatie bleek vervolgens dat hij op een aantal adressen in overtreding was. "Ik moet laten zien dat ik alles doe om de situatie te legaliseren, daarom heb ik opzeggingsbrieven verstuurd. Van mij hoeft niemand weg. Maar dit probleem is opgeworpen door Ivens."

Extra verantwoordelijkheid
Hij zegt een plek te zoeken in een van zijn leegstaande woningen voor de huurders die uit huis moeten. Maar daarvoor is eerst een vergunning nodig en dan 'een verbouwing van 30.000 tot 40.000 euro'. Dat kan maanden duren.

De huurder wiens contract is opgezegd, zegt geen hulp te hebben gekregen van Van Haga bij het vinden van alternatieve woonruimte.

Van Haga zegt dat hij niet precies wist hoeveel mensen in zijn huizen wonen. "Ik verhuur die aan twee personen, maar weet niet wat er vervolgens gebeurt achter de voordeur. En ik mag het niet controleren in de gemeentelijke basisadministratie."

Hij onderkent dat hij als politicus en Kamerlid een extra verantwoordelijkheid heeft om zich aan de regels te houden. "Dat probeer ik uit alle macht, maar het duurt lang voordat de vergunningen binnen zijn."

Van mij hoeft niemand weg. Maar dit probleem is opgeworpen door Ivens
Wybren van Haga

Onderzoek naar Prins Bernard

Prins Bernhard jr. (47) heeft privé en met zijn bv's 349 adressen in Amsterdam en is daarmee een van de grootste vastgoedbonzen in Amsterdam. De verhuur gaat niet altijd even netjes. De gemeente onderzoekt vermoedens van illegale verhuur aan te grote groepen door prins Bernhard en zijn zakenpartners. De huurders vrezen dat ze hun huis verliezen.

Lees ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt