NOS NieuwsAangepast

Rutte: kiezer heeft nog geen genoeg van mij

Volgens premier Rutte zien politici altijd te laat dat hun 'politieke houdbaarheid' is verstreken. Bij hemzelf is het naar zijn overtuiging nog niet zover. "Tijdens de laatste verkiezingen heeft de kiezer laten zien dat hij nog geen tabak van me heeft."

Rutte was te gast in het radioprogramma Kamerbreed, dat voor de laatste keer door Kees Boonman werd gepresenteerd.

Op Boonmans vraag of de VVD-politicus de langstzittende naoorlogse premier wil worden, antwoordde hij ontkennend. "Dat is geen target. Je moet er zelf plezier in houden en het land moet niet op je uitgekeken raken."

De langstzittende premier was Ruud Lubbers, die bijna twaalf jaar minister-president was, van 4 november 1982 tot 22 augustus 1994. Rutte is minister-president sinds 14 oktober 2010. Hij is dus nog vier en een half jaar van het record verwijderd.

Meer ondernemers

Rutte wordt naar eigen zeggen "in deze baan elke dag een paar keer finaal in elkaar geslagen op Twitter en in columns'", maar haalt toch veel energie uit zijn werk.

Verder vindt hij dat de politiek diverser zou moeten zijn. "Het is een feitelijke constatering dat partijen nu geen brede afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving. In mijn partij zou ik bijvoorbeeld meer ondernemers willen zien of mensen met een allochtone achtergrond."

De premier begrijpt dat mensen kritisch zijn op de Nederlandse politiek en op Europa. "Mensen voelen instinctief aan dat het onveilig is als wij in ons eentje de volle storm van een grote, onzekere wereld zouden opvangen. Maar ik snap het als mensen denken: Europa kan zo veel beter. Als banenmachine kan de Europese Unie bijvoorbeeld veel meer bijdragen aan onze economie."

Volgens Rutte moet Europa dan ook "echt vernieuwen". Vooral op het gebied van de interne markt, migratie en het bewaken van de buitengrenzen is er volgens hem nog een wereld te winnen. "De interne markt functioneert al nauwelijks op het gebied van digitale eenheid, laat staan voor de energie-unie en de kapitaalmarktunie die er moeten komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl