Direct naar artikelinhoud

‘EU gaat Ikea’s fiscale routes via Nederland onderzoeken’

‘EU gaat Ikea’s fiscale routes via Nederland onderzoeken’
Beeld AP

De Europese Commissie begint een onderzoek naar belastingontduiking via Nederland door de Zweedse meubelgigant Ikea. 

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens de krant zal mededingingscommissaris Margrethe Vestager het onderzoek maandag officieel aankondigen.

Ikea ontweek tussen 2009 en 2014 bijna een miljard euro aan belastingen door gebruik te maken van een web aan rechtspersonen in Nederland, Luxemburg en Liechtenstein, zo stelde een rapport dat de fractie van de Groenen in het Europarlement vorig jaar publiceerde. De Europese Commissie gaat nu onderzoeken of daarbij Europese regels zijn geschonden. Er zal onder meer worden bekeken of verboden staatssteun is verstrekt.

Zowel de Commissie als Ikea wilde vandaag tegenover de Financial Times niet reageren.

Over de financiën van Ikea is relatief weinig bekend, omdat het bedrijf niet beursgenoteerd is en dus minder inzicht hoeft te geven dan wel genoteerde bedrijven. Bovendien bestaat het Zweedse concern uit een groot aantal bedrijven verspreid over veel landen.

Als het onderzoek er komt, past het in een bredere poging van de Europese Unie om belastingontwijking tegen te gaan. De EU verplichtte concerns de afgelopen jaren al tot meer transparantie, dichtte enkele mazen in fiscale wetgeving, publiceerde onlangs een zwarte lijst van belastingparadijzen, en nam sinds 2013 ruim duizend belastingconstructies onder de loep. Vier lidstaten, waaronder Nederland, moeten inmiddels miljarden euro's aan belastinggeld terugvorderen van bijna veertig bedrijven, waaronder Apple en Starbucks, Fiat Amazon.

Er lopen daarnaast ook onderzoeken naar onder meer McDonalds en het Franse nutsbedrijf Engie.