Direct naar artikelinhoud

Ministers bij Chanoeka-viering: 'Opstaan tegen het onrecht'

Een forse afvaardiging van ambtsdragers woonde zondagavond op het Scheldeplein de viering van het Chanoeka-feest bij.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).Beeld anp

Samen met een paar honderd aanwezigen stonden ze zondagavond ingeklemd tussen een oliebollenkraam, een viskraam en een metershoge achtarmige kandelaar: de forse afvaardiging van ambtsdragers die op het kleine Scheldeplein het Chanoeka-feest mee kwam vieren, na afloop van een Chanoeka-bowlingtoernooi in Knijn.

Vicepremier Carola Schouten en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) waren er, net zoals waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg en Commandant van de Koninklijke Marechaussee Harry van den Brink.

Onaanvaardbaar
Hun aanwezigheid - "De grootse regeringsafvaardiging bij een Chanoeka-viering ooit", aldus rabbijn Yanki Jacobs - was een steunbetuiging aan de Joodse gemeenschap, waarbinnen de onrust groot is sinds anderhalve week geleden een Palestijnse man de ruiten van Israëlisch koosjer restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg insloeg.

Minister Grapperhaus.Beeld anp

"Ik zag de beelden en vond het een onvoorstelbare pijnlijke ervaring, anno 2017," sprak Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), waar hij naartoe was gekomen omdat hij het belangrijk vond om 'hardop uit te spreken dat elke vorm van haat en geweld tegen de Joodse gemeenschap in Nederland onaanvaardbaar is'.

Op de zaak tegen de man die de ruiten insloeg wilde Grapperhaus niet ingaan. "Daar moet de rechter zich over uitspreken." Aanstaande woensdag moet de man voorkomen.

Kwaad benoemen
Vicepremier Carola Schouten zei dat 'we er ons nooit bij neer moeten leggen' dat kinderen naar bewaakte scholen moeten en dat er ruiten worden ingegooid. "Laten we het nooit normaal gaan vinden dat dit gebeurt. We moeten opstaan tegen het onrecht die de Joodse gemeenschap wordt aangedaan. Dat zij willekeurig en zonder aanleiding wordt aangevallen. We moeten het kwaad blijven benoemen en het geweld nooit vergoelijken."

We moeten opstaan tegen het onrecht die de Joodse gemeenschap wordt aangedaan
Vicepremier Carola Schouten
Waarnemend burgemeester Van Aartsen.Beeld anp

Volgens waarnemend burgemeester Van Aartsen, die op de dag van zijn eerste raadsvergadering meteen werd geconfronteerd met de zaak, heeft het incident de onrust binnen de Joodse gemeenschap alleen maar doen toenemen. "De onrust die er altijd al is, er is niet voor niets altijd bewaking en beveiliging."

Spreekkoren
Dat er op de tribune bij de wedstrijd tussen Ajax en AZ 's middag antisemitische spreekkoren hadden geklonken was nog niet doorgedrongen op het Scheldeplein. Niet dat het de avond zou hebben veranderd, het zou de boodschap alleen maar onderstreept hebben.

Die boodschap werd het krachtigst uitgesproken door rabbijn Vorst, die vertelde hoe hij als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westerbork terecht kwam. "We hoopten dat we na de oorlog veilig over straat zouden kunnen lopen, om naar de synagoge, de joodse school of een koosjer restaurant te gaan. Maar helaas: antisemitisme is niet verdwenen, er is nog steeds angst."

Lees ook: Terreur of wanhoop? Emoties over aanval HaCarmel lopen op