Direct naar artikelinhoud
War on drugs

De Wever: "Sommige kinderen moeten al op jonge leeftijd thuis worden weggehaald"

Bart De Wever tijdens de Antwerpse gemeenteraad

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleitten in De zevende dag voor hardere maatregelen in de war on drugs. Zo wil De Wever jonge veelplegers weghalen uit hun moeilijke thuissituatie en wil Geens drugsgeld terughalen uit Marokko.

"Je kunt bepaalde jongeren enkel helpen door ze tegen hun eigen omgeving te beschermen," zei Bart De Wever tijdens het debat in De zevende dag over het drugsbeleid in Antwerpen. Hij stelde dat hij bij de bevoegde diensten een lijst opvroeg met de top tweehonderd veelplegers in zijn stad. "De trieste realiteit is dat die begint met de A van Ahmed en eindigt met de Z van Zakaria", aldus De Wever. "Veel van die jongeren hebben al tientallen feiten gepleegd voor ze elf jaar zijn. Om de zes maanden veranderen ze van school, ze krijgen wat pv's, gaan dan naar de jeugdinstellingen van Mol of Everberg - goed voor de street credibility - en tegen dat ze twintig zijn gaan ze naar de echte gevangenis."

Volgens De Wever is de thuissituatie van die jongeren "een mesthoop waar niet veel bloemen op groeien. Kunnen we nog anders dan dwingender ingrijpen en samen met de hele gemeenschap een stuk van hun opvoeding overnemen?"

Criminoloog Tom Decorte (UGent) pleitte op zijn beurt voor een minder repressieve aanpak en nog meer inzet op straathoekwerk en jeugdwerk. Hij maakte ook de kanttekening dat de problemen met drugs zich veelal voordoen in wijken waar al talrijke problemen met armoede, huisvesting en werkloosheid zijn en dat een globale aanpak zich opdringt.

Lees verder onder de foto.

Onderschepte cocaïne in de Haven van AntwerpenBeeld AFP

Geens: "Verbeurd verklaard geld gaan halen tot in Marokko"

Minister van Justitie Koen Geens wil meer inspanningen om verbeurd verklaard drugsgeld effectief in handen te krijgen van de staat. Bij een verbeurdverklaring ontneemt de rechter eigendom van een veroordeelde. Als geld verbeurd verklaard wordt, hoort het dus officieel toe aan de staat. Maar heel wat criminelen zitten bij hun veroordeling al in het buitenland, met het geld. De minister ziet daarbij mogelijkheden in meer samenwerking met landen als Marokko. 

Meer controle in de Antwerpse haven

Ten slotte wil Bart De Wever ook de Antwerpse haven als draaischijf van de internationale drugshandel onder handen nemen. Slechts 1 procent van de containers die de Antwerpse haven binnenkomt, wordt momenteel gecontroleerd. Dat moet beter, vindt de Antwerpse burgemeester. Bovendien moet ook het personeel dat er werkt veel beter gecontroleerd worden.