Direct naar artikelinhoud

Lilian Marijnissen: 'Hou op met doen alsof de SP Noord-Korea is'

Lilian Marijnissen volgde deze week Emile Roemer op als partijleider bij de SP. Is de relatief jonge 'dochter van' er klaar voor?

en
Lilian Marijnissen: 'Mijn vader heeft geen rol meer'Beeld anp

Lilian Marijnissen (32) is door de fractie van de SP gekozen als fractievoorzitter en partijleider. Ze heeft wel honderd keer antwoord moeten geven op de vraag: 'Hebt u deze baan vooral gekregen vanwege de achternaam?' Marijnissen wordt er een beetje moe van. "Hij heeft helemaal geen politieke rol meer binnen de partij."

Hij staat nog op de loonlijst.
"Van het wetenschappelijk bureau! Ik heb nooit met mijn vader samengewerkt. Toen Emile mij en een paar anderen in oktober in vertrouwen nam dat hij ermee wilde stoppen en de boel netjes wilde overdragen, wist mijn vader dat niet eens. Ik heb het hem pas veel later verteld."

"Ik boks al mijn hele leven op tegen het beeld dat ik mijn positie te danken heb aan hem. Toen ik op mijn 18de raadslid werd in Oss en toen ik besloot op de Kamerlijst te gaan staan. En nu wordt ook weer gedaan alsof de SP een soort Noord-Korea is. Dat is beledigend voor onze leden en onze fractie."

Aan u kleeft het beeld dat u van jongs af aan bent klaargestoomd om in zijn voetsporen te treden.
"Mensen denken altijd dat het bij de familie Marijnissen thuis aan de keukentafel alleen maar over politiek ging. Vrij weinig, kan ik u zeggen. Ik werd ook niet op een dag wakker met de gedachte dat ik politiek actief wilde worden, maar vond dat je de sociale strijd aan moet gaan mét mensen. Niet alleen vóór mensen."

U heeft wel van dichtbij meegemaakt hoe het partijleiderschap een wissel trekt op privéleven en gezondheid.
"Ik was nog klein toen mijn vader in de Kamer kwam. Thuis ging altijd de telefoon. Journalisten, partijleden of gewoon mensen in het land die iets kwijt wilden. Dan noteerde ik het netjes zodat mijn vader later kon terugbellen."

"Hij zat doordeweeks in Den Haag en ik had eigenlijk geen flauw benul wat daar gebeurde. Tot we in 2002 persoonlijke beveiliging kregen, na de moord op Pim Fortuyn. Ik was een jaar of 17. Het heeft indruk gemaakt, dat politiehuisje in de tuin, kogelwerend glas in de ramen. Bewakers mee als we uit eten gingen. Dus ik kan invoelen hoe verschrikkelijk het voor Wilders moet zijn."

Uit een peiling onder SP-kiezers blijkt dat een kwart nog geen vertrouwen in u heeft.
"Dat is wel dubbel: aan de ene kant krijg ik te horen dat de politiek er bij mij met de paplepel is ingegoten, maar tegelijk vinden mensen mij een onervaren politica. Ik ga proberen die mensen voor ons winnen door mezelf te blijven."

Sluit u samenwerking met de VVD nog steeds uit, zoals Roemer deed?
"Je kunt niet in de toekomst kijken. Maar deze VVD, die onder Mark Rutte het marktdenken boven alles heeft verheven en vooral geeft om buitenlandse beleggers, dat is gewoon niet te verenigen met alles waar wij voor staan."

U oogt opvallend ontspannen.
"Er is ook nog steeds tijd voor ontspanning in mijn leven: ik heb een seizoenkaart voor Feyenoord, ik doe aan hardlopen, wandel graag met de hond, ga met vriendinnen op pad en hou van series kijken. Dat helpt."

Aan de ene kant krijg ik te horen dat de politiek er bij mij met de paplepel is ingegoten, maar tegelijk vinden mensen mij onervaren
Lilian Marijnissen

Opvolger Roemer

Mahir Alkaya neemt in januari de plaats in van Emile Roemer in de Tweede Kamer. Eric Smaling, die als eerste recht had op de zetel, heeft sinds een paar maanden een baan op de universiteit in Wageningen en vindt het 'niet correct' om daar nu al weer te vertrekken.

De Amsterdammer Alkaya (1988) is ambtenaar internationale zaken op het ministerie van Economische Zaken. Hij is aan de technische Universiteit van Delft opgeleid tot industrieel ontwerper.