De politie hield de man aan in zijn woning in Sydney

Australië pakt man op voor wapenhandel namens Noord-Korea

In Sydney is een man aangehouden die volgens de Australische politie namens Noord-Korea handelde in wapenonderdelen en kolen. Op die manier zou hij hebben geprobeerd inkomen te genereren voor het regime in Pyongyang.

Volgens de Australische autoriteiten probeerde de man op de zwarte markt allerlei Noord-Koreaanse defensieproducten te verkopen, zoals de software die nodig is om raketten te besturen. Ook bood hij Noord-Koreaans steenkool aan bedrijven in Vietnam en Indonesië aan. Dat is in strijd met sancties van de Verenigde Naties en van Australië zelf.

De 59-jarige verdachte is geboren in Zuid-Korea en woont al meer dan dertig jaar in Australië. Hij werd gearresteerd in zijn huis in een van de voorsteden van Sydney.

Patriottisch doel

De politiechef zei op een persconferentie dat er bewijs is dat de verdachte in contact stond met hoge functionarissen in Noord-Korea. De man zou hebben gehandeld "vanuit patriottische overwegingen".

De politie benadrukt dat geen Noord-Koreaanse wapenonderdelen Australië zijn binnengekomen. Als de man wordt veroordeeld, kan hij een celstraf van maximaal tien jaar krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl