Direct naar artikelinhoud

Valentijnstip: Wat kost het om in een sterrenrestaurant te eten?

Amsterdam kreeg er in december drie restaurants met een ster bij en telt in totaal nu 23 Michelinsterren. Dat betekent dat je op veel plekken bijzonder lekker kunt eten. Onbereikbaar? Je kunt al vanaf €29,50 lunchen met een ster.

Gerecht van 2-sterrenzaak Moshik.Beeld Moshik

In Amsterdam zijn vijftien restaurants met 1 ster, en vier restaurants met 2 sterren. Wie eens kennis wil maken met eten op sterrenniveau maar wegens budget doorgaans al niet al te vaak buiten de deur eet, kan beginnen met een lunch.

Ongeveer de helft van de sterrenrestaurants focust zich puur op het diner, maar bij 9 van de 15 sterrenrestaurants kun je wel lunchen, al is het soms alleen op vrijdag en zaterdag.

Van 2- tot 5-gangenlunch
De voordeligste opties zijn een 2-gangenlunch in Bridges (€29,50), The White Room (€32,50) of Bolenius (€34,50). Daarvoor krijg je natuurlijk niet zomaar een uitsmijter, maar kunstig opgemaakte gerechten. The Duchess is ook open voor lunch maar serveert geen menu. Je eet er à la carte - shared dining - gerechten vanaf zo'n 20 euro.

Je kunt een lunch zo uitgebreid maken als je wil en lunchen met 3, 4 of zelfs 5 gangen. De prijs van het gros van de 3-gangenlunches ligt net onder de €40, zoals bij Rijks, Ron Gastrobar, Bridges, Mos en The White Room

Ook twee 2-sterrenrestaurants bieden een lunchmenu. Bij Aan de Poel (Amstelveen) en &Moshik betaal je respectievelijk €52 en €64,50 voor 3 gangen. 

Bij Bord'Eau in Hotel de l'Europe tafel je aan het begin van de middag het luxueust. Je kunt er voor €83 genieten van een 5-gangenlunch. Too much? Je kunt er ook downsizen naar 4 of 3 gangen.

Gerecht van 1-sterrenrestaurant Bolenius.Beeld Bolenius

Diner onder de €50
Wie 's avonds wil dineren op sterrenniveau kan aan tafel voor minder dan €50. Bij Sinne voor 3 gangen (€39) en zelfs 4 gangen (€48), bij Lastage op de Geldersekade voor 3 gangen. 

Bij een sterrenrestaurant diner je doorgaans niet als je weinig tijd hebt en de film van 21.00 uur nog moet halen. De zaken gaan ervanuit dat gasten voor een avondvullend programma komen en serveren daarom menu's van 3 tot en met 8 gangen.

Meest voorkomend op de menukaart bij de Amsterdamse sterrenzaken: 6 gangen. De prijzen van de 6-gangenmenu's variëren van €67 van Sinne tot €92,50 van Sazanka in het Okura Hotel.

Gerecht van The White Room, dat vorige week een eerste ster kreeg.Beeld The White Room

Prijs per gang
Per gang blijkt Ron Gastrobar het voordeligst (€10). Bij Lastage, Sinne en Le Restaurant betaal je per gang €11. Maar let op: die gemiddelde prijs is wel voor een aantal gangen, je gaat er niet aan tafel voor slechts één gang, waardoor een menu bij Ron Gastrobar uiteindelijk toch voor €62,50 op de rekening verschijnt.

De 2-sterrenrestaurants rekenen fors meer per gang. Het prijzigst is Ciel Bleu in het Okura Hotel: €27. De voordeligste 2-sterrenoptie per gang is Aan de Poel: €18.

Overigens is bij de menu's soms wel koffie en thee meegerekend, maar overige dranken niet. De meeste menu's bieden ook een wijnarrangement waarbij per gang een passende wijn geschonken wordt. Dat kan, zeker bij een uitgebreid diner, in de tientallen euro's lopen.

Gerecht van 2-sterrenzaak Librijes ZusjeBeeld Librijes zusje