Eshetu A.
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse Ethiopiër krijgt levenslang voor oorlogsmisdaden

De rechtbank in Den Haag heeft een Ethiopische Nederlander die verdacht werd van het plegen van oorlogsmisdaden in zijn vaderland tot levenslang veroordeeld. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie.

De 63-jarige man uit Amstelveen is volgens het OM verantwoordelijk voor de dood van 75 mensen en het martelen van honderden anderen tussen 1974 en 1978. Dat was tijdens het schrikbewind van de communistische dictator kolonel Mengistu. A. spreekt tegen dat hij schuldig is. Het regime was destijds verwikkeld in een meedogenloze strijd met verschillende rebellengroepen.

Eshetu A. vluchtte in 1991 naar Nederland. In Ethiopië is hij in 2007 in een massaproces bij verstek ter dood veroordeeld. Later werd dat omgezet naar levenslang.

Omdat een Ethiopisch vonnis hier niet ten uitvoer kan worden gebracht, startte het OM een nieuwe zaak tegen hem.

Onmetelijk leed

De rechtbank verwijt A. dat hij tijdens het conflict in Ethiopië ernstige misdrijven heeft begaan, zoals opsluiting onder mensonterende omstandigheden, marteling en het op gruwelijke wijze doden van een grote groep mensen.

Hij heeft, zo staat in het vonnis, "met zijn daden op een kille en berekenende manier zijn landgenoten van hun wezenlijke rechten beroofd: het recht op vrijheid, het recht om niet wreed of onmenselijk behandeld te worden of niet te worden gemarteld en het meest wezenlijke recht: het recht op leven." Daarmee heeft hij de slachtoffers en hun naasten "onmetelijk leed aangedaan".

Kinderen

De gemartelde mensen hebben vreselijk pijn geleden en doodsangsten doorstaan. De misdaden zijn des te wreder, omdat een groot deel van de slachtoffers kinderen waren, stelt de rechtbank. Nabestaanden en slachtoffers lijden tot op de dag van vandaag onder wat A. hen heeft aangedaan.

Verder rekent de rechtbank A. aan dat zijn oorlogsmisdrijven ernstig inbreuken zijn op de internationale en dus Nederlandse rechtsorde, ook nu nog. Hij is hier komen wonen en door zijn naturalisatie is hij deel gaan uitmaken van de Nederlandse samenleving. Omdat hier ook mensen wonen die gelijktijdig met A. in Ethiopië waren en het conflict hebben meegemaakt, kan hij hier berecht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl