Opinie & Commentaar
EO

Hup Lilian Marijnissen!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hup Lilian Marijnissen!

De dag waarvan je wist dat die zou komen was deze week daar: Lilian Marijnissen neemt het stokje over van Emile Roemer als fractievoorzitter van de SP en trad daarmee in de voetsporen van haar vader. Is dat erg? Nee.

De kritiek was niet van de lucht. Nepotisme! Erfopvolging! Een nieuwe partij dynastie! Dat ‘de dochter van’, die vanuit het niets binnen kwam op nummer 3 op de SP-kandidatenlijst, koud negen maanden in de Tweede Kamer zit en nu de kar mag trekken, zou van velen niet moeten mogen. Maar is ze niet gewoon de beste?

Lilian Marijnissen was qua stemmen nog veel meer waard dan haar nummer 3 notering. Ze haalde tijdens de verkiezingen van maart vorig jaar 124.626 voorkeurstemmen, tegen 57.956 voor de nummer twee, Renske Leijten. Ze heeft 13 jaar ervaring in de gemeenteraad van Oss, waar ze op haar 17e al verkozen werd. Ze verkreeg landelijke bekendheid door tientallen acties voor de zorg bij vakbond FNV en was een goedgebekte, mediagenieke persoonlijkheid.

Waarom zou zij niet de leider van de SP kunnen zijn? Alleen omdat ze de dochter van Jan Marijnissen is?

Op de persconferentie van de SP werd benadrukt dat er heus wel de mogelijkheid was voor anderen om hun vinger op te steken. Die hadden wat minder voorbereidingstijd, maar soit. Uiteindelijk stak behalve Lilian Marijnissen alleen Sadet Karabulut haar hand op.

Twee (!) vrouwen om uit te kiezen. En dat in een tijdperk waarin een ‘brede volkspartij’ als de PvdA vrouwen met een lampje moest zoeken die gewillig waren om het leiderschap te dragen.

Met Lilian Marijnissen is het aantal vrouwelijke partijleiders in de Tweede Kamer in één klap verdubbeld. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vierde deze week nog redelijk eenzaam dat het 100 jaar geleden is dat vrouwen passief kiesrecht kregen. En Thieme vroeg ook meerdere Prinsjesdagen aandacht voor het gebrek aan vrouwen in de politiek.

Dat gebrek ligt ook deels aan vrouwen zelf. Ze willen vaak niet. Als ze gevraagd worden, zeggen ze nee. Soms moet je ze meerdere keren vragen. Lilian Marijnissen was immers ook al voor 2012 gevraagd om op de SP Tweede Kamerkandidatenlijst te gaan staan. Toen zei ze ook ‘nee.’ Ze zou er nog niet klaar voor zijn.

Nu zei ze ‘ja’. Hoera! Marianne Thieme is niet meer alleen.

Bertine Moenaff is politiek redacteur bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie