Direct naar artikelinhoud
Golding

Leiders van Britse extreemrechtse partij Britain First opgepakt

Paul GoldingBeeld Wikipedia

Voorzitter Paul Golding en zijn rechterhand Jayda Fransen van de extreemrechtse, Brits-nationalistische partij Britain First zijn donderdag in Belfast gearresteerd. Golding werd wegens een toespraak opgepakt, die hij in augustus in de Noord-Ierse stad had gehouden. 

Golding wilde in Belfast eigenlijk zijn vicevoorzitter Jayda Fransen steunen. Zij moest zich daar voor de rechtbank verantwoorden voor dezelfde manifestatie in augustus. Net als bij Golding gaat het om de inhoud van een redevoering die ze destijds  hield. Ze wordt verdacht van "dreigend en beledigend" taalgebruik, berichten Britse media.

Golding werd nog voor de zitting van Fransen gearresteerd. Zij werd na de zitting onmiddelijk opnieuw aangehouden, deze keer vanwege een andere zaak. Het gaat vermoedelijk om berichten die ze achterliet op sociale media, maar de autoriteiten hebben dat niet bevestigd. De nummer twee van Britain First verwierf vorige maand wereldwijde bekendheid door de Amerikaanse president Donald Trump, die haar tweets met antimoslimfilmpjes deelde via de berichtensite.

Enkele betogers protesteren tegen de aanhouding van Fransen in Belfast.Beeld Getty Images

Trump kreeg daarvoor in de VS en Groot-Brittannië bakken kritiek over zich heen. Een regeringswoordvoerder in Londen omschreef Britain First als een extreemrechtse groepering, die door haar door haat vervulde retoriek probeert "verdeling te zaaien, leugens te verspreiden en spanningen aan te wakkeren."

Britain First heeft inmiddels voor februari een demonstratie als steunbetuiging aan Trump aangekondigd. De president zou dan een bezoek brengen aan het nieuwe Amerikaanse ambassadegebouw in Londen. Downing Street heeft zijn komst nog niet bevestigd.