Ksenia Sobtsjak tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Journaliste tegen Poetin: waarom worden tegenstanders vermoord?

"Waarom worden politieke tegenstanders die zich kandidaat stellen bij verkiezingen opgesloten of vermoord?" Die opvallend kritische vraag kreeg de Russische president Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou van een andere kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De vraagsteller was de Russische journalist Ksenia Sobtsjak. Zij is de dochter van de oud-burgemeester van Sint-Petersburg en Poetins mentor Anatoli Sobtsjak. Ze wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen en bezocht de persconferentie als journalist.

Ze greep de gelegenheid aan om Poetin kritische vragen te stellen over het gebrek aan politieke tegenstanders voor de president. Volgens haar was het de enige manier voor haar om in debat te gaan met kandidaat Poetin.

'Waarom word je gedood of gevangen gezet als je oppositie voert in Rusland?

Sobtsjak (36) is de voormalig presentatrice van een populaire realityserie en hoofdredacteur van een Russisch modeblad. Ze was een bekende van de vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov en heeft zich steeds nadrukkelijker opgeworpen als tegenstander van Poetin.

Ze confronteerde Poetin ook met de zaak rond oppositieleider Aleksej Navalny, die waarschijnlijk niet aan de presidentsverkiezingen mag deelnemen omdat hij eerder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld. Volgens Navalny was het proces tegen hem politiek gemotiveerd. Hij is vastberaden mee te doen aan de verkiezingen en zegt dat Poetin bang is voor eerlijke verkiezingen.

Die opvatting bestreed Poetin vandaag. Volgens de president zijn mensen als Navalny gevaarlijk voor de stabiliteit in Rusland. "Wilt u couppogingen? Dat hebben we allemaal al achter de rug. Wilt u echt daarnaar terug?", zei Poetin tegen Sobtsjak. "Ik weet zeker dat het overgrote deel van de Russen dat niet wil."

De president waarschuwde voor een situatie zoals in Oekraïne: "Wilt u de ene Maidan-revolutie na de andere? Wilt u dat er tientallen Saakasjvilis rond komen lopen?", linkte Poetin Navanly indirect aan de oud-president van Georgië, Michail Saakasjvili. Die laatste werd onlangs in Oekraïne gearresteerd. Saakasjvili is momenteel de aanjager in de anti-corruptieprotesten tegen de Oekraïense leider Porosjenko.

Groot applaus

Poetin verzekerde dat hij werkelijke politieke oppositie niet schuwt, maar waarom komen ze niet met een "duidelijke, positieve boodschap?". Moet hij dan zijn eigen politieke tegenstanders opleiden, vroeg de president. Zijn opmerkingen werden gevolgd door een groot applaus van journalisten uit de zaal.

Sobtsjak wil meedoen aan de verkiezingen, maar het is de vraag of dat ook gaat gebeuren.

De 65-jarige Poetin is sinds 1999 onafgebroken aan de macht in Rusland, dan weer als president, dan weer als premier. Alles wijst erop dat hij ook bij de komende verkiezingen weinig heeft te vrezen. Poetin doet als onafhankelijke kandidaat mee aan de presidentsverkiezingen van 18 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl