Direct naar artikelinhoud

Reisverbod voor Australische pedofielen

Het vliegveld van Sydney, waar vandaag direct de eerste pedofiel werd tegengehouden.Beeld REUTERS

In Australië is vandaag een wet van kracht geworden die veroordeelde kindermisbruikers verbiedt naar het buitenland te reizen. Op de luchthaven van Sydney werd ook meteen de eerste veroordeelde pedofiel tegengehouden.

Zo’n 20.000 geregistreerde Australische kindermisbruikers mogen voortaan alleen nog naar het buitenland voor een specifiek doel, zoals familiebezoek of een zakenreis, en mits zij daarvoor toestemming hebben gekregen van de autoriteiten. De regering in Canberra hoopt hiermee kindersekstoerisme te bestrijden.

Australië kampt al jaren met pedofielen die relatief goedkoop naar landen als Thailand, Maleisië en Indonesië reizen om daar kinderen te misbruiken. “Te lang konden deze roofdieren onopgemerkt naar het buitenland reizen, onder meer naar landen met minder strenge wetgeving, waar ze kans zagen om gruwelijke misdaden te begaan”, aldus minister Julie Bishop van buitenlandse zaken.

'Geen kinderverkrachtingsvakanties meer voor deze Australische abnormalen'
Derryn Hinch, senator

Australië heeft een speciaal register waarin ongeveer 20.000 veroordeelde kindermisbruikers zijn opgenomen. Zo’n 3200 van hen zijn zo ernstig over de schreef gegaan, dat zij op grond van de nieuwe regels nooit meer naar het buitenland mogen. De anderen zullen na een aantal jaar, als ze zich aan hun meldplicht en andere voorschriften hebben gehouden, wel weer mogen reizen.

Inbreuk op burgerrechten

De nieuwe wet baart sommige juristen en mensenrechtenactivisten zorgen, omdat het een inbreuk is op de burgerrechten van pedofielen. Zij zijn bang dat de wet zal leiden tot willekeur. Bovendien wijzen hulpverleners erop dat pedofielen, zeker als ze voor het eerst de fout in zijn gegaan, waarschijnlijk meer kans hebben om zichzelf te corrigeren als zij zo normaal mogelijk kunnen leven.

Maar veel kinderrechtenactivisten in Zuidoost-Azië zijn blij met de nieuwe wet. En ook de Australische senator Derryn Hinch, een van de drijvende krachten achter de wetgeving, reageert opgetogen.'Supertrots moment', twittert Hinch, die zelf in zijn jeugd werd misbruikt. 'Geen kinderverkrachtingsvakanties meer voor deze Australische abnormalen.'

Twitter bericht wordt geladen...