Direct naar artikelinhoud
Update

Er komt controle op de besteding van hulpgeld Irma op Sint-Maarten

Luchtfoto's van het ministerie van defensie tonen de impact van orkaan Irma op Sint-Maarten op 6 september.Beeld Photo News

Een Integriteitskamer gaat op Sint-Maarten toezien op de besteding van hulpgeld. Al kostte het moeite de oppositie te overtuigen.

Het parlement van Sint-Maarten had woensdagavond veel tijd nodig om in te stemmen met de komst van een Integriteitskamer. Hoewel een meerderheid akkoord was met die Nederlandse voorwaarde voor hulpgeld – eerder nam het parlement een motie met die strekking aan – had de oppositie zo veel vragen dat pas na vele uren tot stemming kon worden overgegaan.

'Nederland is er zo kien op dat wij ons aan de afspraken houden. Dan kunnen wij er ook op rekenen dat zij zich aan de afspraken houden.'
Vicepremier Rafael Boasman

Diezelfde meerderheid stuurde vorige maand oud-premier William Marlin weg, omdat die de Nederlandse eisen terzijde legde. Vicepremier Rafael Boasman nam het roer tijdelijk over en stelde een ontwerp op voor zo’n Integriteitskamer. Dat voorstel had de instemming van staatssecretaris Raymond Knops van koninkrijksrelaties.

Tijdens het debat had Boasman grote moeite om de parlementsleden ervan te overtuigen dat het eiland zich niet geheel aan Nederland zou overleveren. “Nederland is er zo kien op dat wij ons aan de afspraken houden”, zei hij. “Dan kunnen wij er ook op rekenen dat zij zich aan hun afspraken houden.”

Nu het parlement akkoord is, zal het in september door orkaan Irma getroffen eiland in tranches 550 miljoen euro ontvangen. De Wereldbank zal het geld verstrekken.

Integriteitskamer

Nederland en Sint-Maarten dragen ieder een lid voor in de driekoppige Integriteitskamer. Het derde lid wordt door deze twee kandidaten in overleg genomineerd. De leden moeten onderzoek doen wanneer er vermoedens van integriteitsschendingen zijn. De Integriteitskamer staat onder supervisie van een raad van toezicht. De Integriteitskamer kan huiszoekingen laten doen en gegevens en apparatuur in beslag nemen, maar heeft daarvoor wel een schriftelijke machtiging van de raad van toezicht nodig.

Sint-Maarten heeft zich lange tijd verzet tegen de komst van de Integriteitskamer. De vorige premier William Marlin vond dat Sint-Maarten ‘genoeg eigen instituties, regelgeving en middelen in handen heeft’.

'Wie tegen integriteit is, heeft iets te verbergen'

Christina Hodge (69) zit in het bestuur van het gemeenschapscentrum van Dutch Quarter, een van de armste wijken van Sint-Maarten.

“De vorige premier, Marlin, moest opstappen omdat hij geen Integriteitskamer wilde. Ik vond het gek dat hij moest vertrekken. Volgens mij deed hij goed werk voor het eiland. Bijna niemand in het parlement wilde de Integriteitskamer, maar hij moest weg.

“Het is goed dat de Integriteitskamer er komt en ik hoop dat Nederland iemand zal aanstellen om erop toe te zien. Iemand zal de verspreiding van het geld moeten controleren, anders verdwijnt het, en wordt het eiland nooit opgebouwd. Ik snap niet dat er mensen tegen een Integriteitskamer zijn. Als je tegen integriteit bent, dan heb je iets te verbergen.

“De overheid zegt altijd dat ze geen geld heeft. Maar van mijn pensioen van 1000 Antilliaanse gulden, gaat er 850 naar de belasting. Mijn dochter wilde een stukje land bebouwen, voor een vergunning moest ze 2000 gulden betalen. Ik weet niet waar al dat geld heen gaat.”

'Als een witte man zegt dat hij 10 euro geeft, doet hij dat ook'

Bernard Bathelio (55) werkt aan een door Irma beschadigd huis in Simpson Bay.

“Het is goed dat Nederland de verspreiding van het geld overneemt. Witte mensen doen wat ze zeggen. Als een witte man zegt dat hij jou morgen tien euro geeft, dan doet hij dat ook. Ik werk nu aan het herstellen van een huis van een witte man. Dan weet ik zeker dat ik het geld krijg. Als ik voor zwarte mensen werk, krijg ik het geld nooit. Daarom vind ik het niet erg dat Nederland macht naar zich toe trekt. Als zij er niet zouden zijn om hulp te bieden op Sint-Maarten, dan werd het niks.

“Ik kom uit Haïti, en ik heb een werkvergunning op Sint-Maarten. Normaal gesproken doe ik allerlei klusjes om rond te komen: dan weer een paar maanden in een supermarkt, dan weer in de bouw. Nu werk ik aan dit huis om het herbouwen van mijn eigen huis te betalen. Dat is volledig weggewaaid. Ik ben nu dertig jaar op Sint-Maarten. Orkaan Louis, in 1995, veroorzaakte meer doden. Maar de chaos en de problemen hier op het eiland na Irma zijn vele malen groter.”

'Help eerst de mensen, houd je daarna pas bezig met politiek'

Sheena Bruno (25) verkoopt in een strandtent Johnny Cakes, een Sint-Maartense snack.

“Ik snap niet dat de regering moest aftreden van Nederland en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit is het slechtste moment. Je moet eerst de mensen helpen en je daarna pas met de politiek bezighouden. Het geld is hier nú nodig. Nog elke dag weten mensen niet hoe ze aan voedsel moeten komen!

“In Nederland begrijpen ze niet hoe de gewone man er hier aan toe is. Mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd en geen elektriciteit. Iedereen zou volop bezig moeten zijn met het opbouwen van het land. Dit is het slechtste moment om verkiezingen te organiseren.

“Die Integriteitskamer moet voorkomen dat politici het geld in eigen zak stoppen? Daar eindigt het geld toch wel. One way or another. Ook de nieuwe regering zal wel weer binnen een half jaar vallen. Zo gaat het altijd hier op Sint-Maarten.”

Lees ook: Integriteitskamer op Sint-Maarten gaat er komen, maar de twijfels blijven