De Amsterdamse beurs, met dalende koersen na de aankondiging van de brexit
NOS NieuwsAangepast

Toezichthouder: pensioenfondsen nog steeds kwetsbaar

De Nederlandse pensioenfondsen zijn in vergelijking met andere landen nog steeds gevoelig voor grote tegenvallers op de financiële markten. Dat blijkt uit een Europese stresstest, die volgens De Nederlandsche Bank (DNB) de kwetsbaarheden van de fondsen onderstreept. "Dat geldt des te meer nu veel fondsen niet over voldoende buffers beschikken om schokken op te vangen", zegt DNB.

Een extreem negatief scenario op de financiële beurzen, zoals een beurskrach, in combinatie met flinke daling van de rente, kan grote impact hebben op de vermogens van de fondsen. In het voorbeeld ging de gemiddelde dekkingsgraad met een kwart omlaag.

Ook vorig jaar bleek al uit de test dat de pensioenfondsen niet genoeg buffers hadden om schokken op de beurs op te vangen.

Stabiliserende werking

Dat Nederlandse fondsen relatief zwaar geraakt worden, heeft volgens DNB te maken met het Nederlandse stelsel, waarbij het de bedoeling is om de pensioenen te laten meestijgen met de inflatie. Daardoor wordt er veel belegd in aandelen en vastgoed, die bij de stresstest vaak onderuit gingen.

DNB benadrukt dat de pensioenstelsels in Europese landen nogal verschillend zijn en je ze daardoor moeilijk kunt vergelijken. In het rapport wordt ook opgemerkt dat de fondsen, die na een schok juist meer aandelen bijkopen om de beleggingsmix constant te houden, juist een stabiliserende werking hebben op het financiële systeem.

Er is niet bekendgemaakt welke pensioenfondsen hebben meegedaan aan de test. Volgens DNB gaat om fondsen die representatief zijn voor de sector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl