Windmolens en klimaat
NOS Nieuws

Grote beleggers gaan CO2-impact van hun investeringen meten

Twaalf financiële instellingen gaan meten hoeveel CO2-uitstoot hun investeringen veroorzaken. Daardoor kunnen ze zien welke investeringen het meest vervuilend zijn. Ze kunnen dan beslissen daarmee te stoppen of de betreffende bedrijven aanmoedigen de CO2-uitstoot te verminderen.

Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) ontwikkelde de methode. Onder de twaalf deelnemers zijn ABN Amro, ASN Bank en de vermogensbeheerders PGGM en Achmea Investment Management.

Invloed gebruiken

De nieuwe meetmethode maakt het mogelijk de CO2-vervuiling van vergelijkbare bedrijven te meten, zegt Piet Sprengers, voorzitter van het platform PCAF en hoofd duurzaamheidsbeleid bij ASN. Het helpt investeerders daarmee te kiezen voor de minst vervuilende bedrijven.

Sprengers: "Uiteindelijk gaat het erom dat we onze invloed als financier en belegger gebruiken om eraan bij te dragen dat de temperatuurstijging binnen veilige marges blijft." Bedrijven die veel grondstoffen en water gebruiken of met energie uit kolen werken, zullen slecht scoren qua CO2-voetafdruk.

Het rapport met de methode om de CO2-afdruk van beleggingen te meten wordt vanavond aangeboden aan de Nederlandse klimaatgezant op de klimaatconferentie in Parijs. De methodiek is vrij beschikbaar. De twaalf investeerders hopen dat andere instellingen hun voorbeeld volgen en ook deze rekenmethode gaan gebruiken om de klimaatimpact van hun investeringen te meten.

ING stopt met steenkool

ING maakte vandaag, ook in Parijs, bekend dat het stopt met investeren in bedrijven die te veel steenkool gebruiken. Er wordt geen geld meer gestoken in bedrijven die in 2015 voor meer dan 5 procent van hun energiegebruik afhankelijk waren van steenkool. Ook belooft de bank dat het eind 2025 geen geld meer heeft zitten in steenkoolcentrales.

ING praat wel mee, maar zit niet bij de kerngroep van het platform PCAF. Volgens ING-woordvoeder Cohen Stuart is een betrouwbare meting van de CO2-impact van investeringen niet mogelijk. "ING heeft dit in een pilot geprobeerd, maar kwam daar niet uit doordat de betrokken bedrijven onvoldoende gegevens leverden. Daardoor blijft het bij hele grove schattingen."

Ook Sprengers ziet nog onzekerheid in de data die bedrijven aanleveren aan hun investeerders, maar dankzij de nieuwe rekenmethode worden de hiaten volgens hem nu juist zichtbaar en kunnen bedrijven daarop worden aangesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl