Media
  • 33
Steeds meer Nederlanders staan niet langer achter de Europese Unie. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport ‘De sociale staat van Nederland 2017’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).In 2017 vindt 58 procent van de Nederlanders het Europese superproject een goede zaak. In 199 ...

ongeveer 1 jaar geleden door Moskowfiets

REAGEER MET EEN EMOJI
26
1
2
2
1
LEES MEER OVER

Geweldig nieuws !!!! Een Unie voor de handel helemaal prima ,maar zoals de Unie vandaag is mag hij wat mij betreft vandaag nog verdwijnen ! !

1 Moskowfiets    
ongeveer 1 jaar geleden door Moskowfiets
19
Meld

Bij mij was hij al heel lang geleden ingestort even nadat de EEG de EU is geworden en nog meer toen de Euro ingevoerd werd.

2 welofniet    
ongeveer 1 jaar geleden door welofniet
17
Meld

Prima. Laat de EU en de euro alsjeblieft instorten. Ja, dan wordt het chaos, maar dan kan eindelijk de wederopbouw beginnen. De gulden opnieuw invoeren, grenzen op slot en een sterke economische band met Rusland aangaan.

3 Winston Churchill    
ongeveer 1 jaar geleden door Winston Churchill
24
Meld

@3 ah, jij bent er dus zoeen die zijn huis wil afbreken om vervolgens in een schuurtje te gaan wonen en dat als "vooruitgang" te zien. Hilarisch.

4 TedjeR    
ongeveer 1 jaar geleden door TedjeR
61
Meld

Wat zouden de uitkomsten zijn als ze de volgende twee vragen zouden stellen:
1) Wilt u meer, gelijk of minder samenwerking tussen de EU landen?
2) Wilt u meer, gelijk of minder macht en graaiers in Brussel?

Ik gok dat er veel mensen zijn die de economische samenwerking in Europa wel zien zitten, maar dat het gedrocht in Brussel door bijna iedereen wel uitgekotst wordt.

5 beastyboy    
ongeveer 1 jaar geleden door beastyboy
15
Meld

En minder grachtengordel graag.

6 Spraypaint    
ongeveer 1 jaar geleden door Spraypaint
11
Meld

Haha, leuk... een tweejaarlijks rapport dat dus een stijging laat zien ten opzichte van twee jaar geleden nu 'ingestort' noemen.

De steun neemt toe mensen.

WNL is twee jaar te laat.

7 zeikenderechter    
ongeveer 1 jaar geleden door zeikenderechter
43
Meld

"Steun voor EU in Nederland afgelopen jaren ingestort"

Ingestort?

Ik citeer: "In 2017 vindt 58 procent van de Nederlanders het Europese superproject een goede zaak. In 1996, in de ‘hoogtijdagen’ van de EU, was dit nog 75 procent."

Een terugval van 17% in 21 jaar! Dat noem ik geen "instorten" question question question
De meerderheid (58%) is nog steeds van mening dat de EU een goede zaak betreft. Dat vind ik eigenlijk zeer positief nieuws gezien de opkomst van onnozele demagogen die anti EU zijn.

En slechts 14% zegt echt tegen de EU te zijn question Een vette minderheid dus. De steun voor de EU ligt wel iets hoger dan twee jaar geleden: toen vond 56 procent de EU een ‘goede zaak’.

Resumerend

Al is de steun afgenomen met 17% over 21 jaar (!) is de steun de laatste twee jaar juist weer toegenomen met 2%. Daar plaats ik zo mijn handtekening onder als voorstander van de EU question

8 Drumpf    
ongeveer 1 jaar geleden door Drumpf
47
Meld

Propaganda!
Ow wacht dat mag je hier alleen roepen als de cijfers het tegendeel bewijzen question

9 Rinze    
ongeveer 1 jaar geleden door Rinze
29
Meld

@7

"De steun neemt toe mensen. WNL is twee jaar te laat."

hahaha precies! Maar mensen die pathologisch gelijk een Pavlov reactie deponeren nemen zeer zelden de moeite het artikel daadwerkelijk door te nemen question question

10 Drumpf    
ongeveer 1 jaar geleden door Drumpf
35
Meld

"Veel mensen zijn tegen de EU, maar zijn wel voor een Europees samenwerkingsverband".

En hier gaat het al fout. Veel mensen denken dat de EU een op zichzelf staand entiteit binnen het continent Europa is. Maar de EU is een samenwerkingsverband. Alle poppetjes daar in Brussel zijn afgevaardigden uit alle 27 EU lidstaten. Daarnaast is het Europarlement een gekozen orgaan. Hier worden ook de beslissingen genomen.

11 Sparkplug    
ongeveer 1 jaar geleden door Sparkplug
36
Meld

@8
En die 14% echt tegen zijn op NK oververtegenwoordigd.

12 Bier is bitter    
ongeveer 1 jaar geleden door Bier is bitter
37
Meld

@12


Klopt question

13 Drumpf    
ongeveer 1 jaar geleden door Drumpf
34
Meld

Vind 58% best een aardig percentage.

14 Yisrael    
ongeveer 1 jaar geleden door Yisrael
9
Meld

@11 De EU is een samenwerkingsverband tussen landen om de handelsbarrieres weg te nemen voor internationaal opererende bedrijven/personen zoals multinationals, banken en aandeelhouders. Niet interessant voor de EU is de burger, werknemer (hooguit als lijdend voorwerp) en het midden- en klein bedrijf.

15 Conradijntje    
ongeveer 1 jaar geleden door Conradijntje
11
Meld

Achja.. 58% is eigenlijk helemaal niet zo laag vind ik. Op Nieuwskoerier lijkt het wel eens 5%. Bovendien zal dat percentage ook wel weer stijgen wanneer de ineenstorting van Groot-Britannië evident wordt.

16 Gewoon een student    
ongeveer 1 jaar geleden door Gewoon een student
33
Meld

@8 Daar heb je ze dus weer 14-15% precies 'het volk'.
Dus als men 15% van de mensen van internet trapt is het internet in 1 klap weer een normale plek.

17 Dian    
ongeveer 1 jaar geleden door Dian
34
Meld

@16

Indeed question

18 Drumpf    
ongeveer 1 jaar geleden door Drumpf
25
Meld

33% Wil meer EU, dat is een minderheid.

19 Proemevla    
ongeveer 1 jaar geleden door Proemevla
10
Meld

Ik heb weinig vertrouwen meer in uitlatingen van de "zogenaamde onafhankelijke" instanties met hun "gekleurde" nieuws. Dit nieuws wil ik echter wel geloven.
Laatst ook weer het Centraal planbureau met haar gekleurd nieuws en goed nieuws show. We gaan weer richting verkiezingen en dan zijn negatieve geluiden van "onafhankelijk" instanties natuurlijk uit den boze. Minister president Pinokkio zal wel bepalen welk nieuws naar buiten mag worden gebracht.

20 Johnboy    
ongeveer 1 jaar geleden door Johnboy
7
Meld

@17 Misschien een idee om dat officieel te maken; "het volk" is dan die 15% continu ontevredenen (want denk maar niet dat ze opeens tevreden gaan worden na een NEXIT, nee, dan gaan ze gewoon door). De rest van de Nederlandse bevolking noemen we dan "de burger" of "de Nederlander".

Zou een hoop duidelijk maken.

21 d6072b01    
ongeveer 1 jaar geleden door d6072b01
22
Meld

@15 "Niet interessant voor de EU is de burger, werknemer (hooguit als lijdend voorwerp) en het midden- en klein bedrijf".

Geen grenscontroles, waardoor men veel sneller goederen kan importeren en exporteren, een gezamenlijke munt, waardoor devaluatie niet meer voorkomt vind ik toch echt zeer positieve eigenschappen van de EU. Daar profiteert het Mkb echt wel van, met name de transportsector. Tijd is geld. Geen grenscontroles bespaart veel tijd en dus heel veel geld.

22 Sparkplug    
ongeveer 1 jaar geleden door Sparkplug
23
Meld

Mij is wederom niks gevraagd , zoals vele tientallen uit mijn omgeving nog nooit iets gevraagd is .

23 El Matador    
ongeveer 1 jaar geleden door El Matador
11
Meld

Volgens het SCP raakt de EU-discussie in ons land gepolariseerd. Iets minder dan de helft van de Nederlanders vindt dat de Europese eenwording te ver gaat, maar 33 procent procent wil juist méér EU. “Waar de voor- en tegenstanders van verdere eenwording elkaar tussen 1994 en 2002 redelijk in evenwicht hielden, is de groep tegenstanders vanaf 2006 duidelijk groter dan de groep voorstanders – waarbij het verschil in 2006 het grootst is”, stelt het SCP.

24 Moskowfiets    
ongeveer 1 jaar geleden door Moskowfiets
6
Meld

@15 voordat de eu werd opgericht had men al de TIR (zag je op alle internationale vrachtwagens).
tegenwoordig heb je dit ook nog voor verkeer tussen EU-lidstaten en niet EU-lidstaten

https://www.wegenwiki.nl/TIR

25 metoo    
ongeveer 1 jaar geleden door metoo
3
Meld

Ik hoor bij de 14% die tegen is , weg met de EU , screw them question

26 El Matador    
ongeveer 1 jaar geleden door El Matador
10
Meld

@23
Dat is niet waar.
U is in 2005 gevraagd of u akkoord was met de Europese grondwet.
Bovendien is u gevraagd of u akkoord was met het associatie verdrag met Oekraine.

Dat er vervolgens niets gedaan wordt met de uitkomsten, maar trollen en nep-onderzoeksbureaus worden aangesteld om te doen of de uitkomsten anders zijn (ja, net zoals dit onderzoek), daarvoor moet u bij de politiek zijn.

Maar het is u wel gevraagd.......
Volgende keer doen ze dat niet, u (als Europese burger) moet namelijk uw mond houden. Europa is er niet voor de bevolking, maar voor de multinationals en de graaiende politici.

27 beastyboy    
ongeveer 1 jaar geleden door beastyboy
11
Meld

@24
Inderdaad, de cijfers kloppen niet.
42% is tegenstander, 33% is voorstander.
Maar toch kopt het artikel:
"In 2017 vindt 58 procent van de Nederlanders het Europese superproject een goede zaak. "

Niet dus.
33% vindt het een goede zaak. 25% is het om het even, maar wordt voor het gemak (is wel zo fijn voor de Brusselse propaganda machine) maar even bij het "voor" kamp geteld.

28 beastyboy    
ongeveer 1 jaar geleden door beastyboy
12
Meld

@22 Allemaal kleine gemakjes. De Europese sociaal democraten hebben echter in de crisis besloten om de banken te redden en omdat de overheden van de Zuid Europese landen tijdens die crisis veel schulden hebben gemaakt houdt de ECB de rente op 0%. Dit is catastrofaal voor het aanvullende pensioen. Het ophogen van de AOW leeftijd (en daarbij die van het aanvullende pehsioen) gebeurt niet alleen vanwege de AOW uitbetaling van de overheid maar ook de sterk geslonken winsten van de pensioenfondsen. Het aanvullende pensioen wordt niet meer geindexeerd vanwege diezelfde reden. Wat interesseert mij dat ik niet meer hoef te wachten bij de grens als ik 10 jaar langer moet werken voor het halve pensioen dankzij ECB beleid en de Euro?

29 Conradijntje    
ongeveer 1 jaar geleden door Conradijntje
4
Meld

Weer zo een onafhankelijk onderzoek in opdracht van EZ. Waarschijnlijk is er van te voren vermeld wat de ambtenaren er in wilden hebben. Zo vreselijk onbetrouwbaar.

30 Ceesje    
ongeveer 1 jaar geleden door Ceesje
6
Meld

@29 Want bij een wereldwijde economische crisis was een vrijzwevende gulden*) en rente in Nederland zoveel beter geweest?

*) En dat was al tientallen jaren niet het geval omdat we aan de DM hingen.

31 d6072b01    
ongeveer 1 jaar geleden door d6072b01
14
Meld

Nog erg veel.

32 WutWut    
ongeveer 1 jaar geleden door WutWut
5
Meld

@31 Nee de koppeling van de Zuid Europese landen aan de Euro levert een overwaardering en men heeft niet meer de mogelijkheid te devaluaeren. Wij mogen tot het einde der tijden mee betalen aan de gebrekkige begrotinfsdiscipline van de zuidelijke landen. Niet voor niets kreeg Jeroen Dijsselbloem ruzie met Portugal toen hij, niet zo tactvol, het het onderwerp van feestvierende zuidelijke landen aansneedt.

33 Conradijntje    
ongeveer 1 jaar geleden door Conradijntje
3
Meld

@26 Ja precies! Weg met ons! Dat een voormalig wereldrijk als Groot-Britannië langzaam een pijnlijke dood sterft door die beslissing moet ons niet laten afschrikken hoor, wij Nederlanders zijn natuurlijk veel beter in staat geïsoleerd van de Europese gemeenschap te overleven toch?

34 Gewoon een student    
ongeveer 1 jaar geleden door Gewoon een student
21
Meld

@23

Maakt voor statistieken niets uit.
Feitelijk gegeven is en blijft dat de meerderheid van de Nederlanders de EU geen slechte zaak vinden.

Verder opmerkelijk ook dat iets minder dan de helft van de Nederlanders vindt dat de Europese eenwording te ver gaat. M.a.w er bestaat wel degelijk flinke animo voor een federaal gestuurde EU.

Zoveel steun verbaast me eigenlijk ook niets. De kwaliteit van leven van Nederlanders is de afgelopen 25 jaar beter geworden. Sinds 1990 is de levensverwachting sterk toegenomen, evenals het opleidingsniveau, de arbeidsparticipatie en het besteedbaar inkomen. De criminaliteit is afgenomen, de woningen zijn van een betere kwaliteit, meer Nederlanders sporten en we gaan vaker op vakantie.

En maar liefst 85% van de Nederlanders stelt dat het eigen gezin in welvaart leeft en rond de 85% zegt gelukkig te zijn.

M.a.w het gaat f*cking goed in Nederland question

35 Drumpf    
ongeveer 1 jaar geleden door Drumpf
21
Meld

@28 Wat u zegt klopt overigens ook niet. Maar 14% is daadwerkelijk tegen de EU.

36 Gewoon een student    
ongeveer 1 jaar geleden door Gewoon een student
18
Meld

@34 Die Britten gaan er bovenop komen ondanks de enorme tegenstand die wordt gegeven door die galbakken in Brussel.

37 El Matador    
ongeveer 1 jaar geleden door El Matador
16
Meld

@37 Tuurlijk. Blijf er vooral in geloven! Doen zelfs de meeste Brexiteers inmiddels al niet meer. Nog even en er bestaan overigens ook geen 'Britten' meer, alleen nog Engelsen, Schotten, Ieren etc.

38 Gewoon een student    
ongeveer 1 jaar geleden door Gewoon een student
23
Meld

@38 ( Doen zelfs de meeste Brexiteers inmiddels al niet meer.) Cijfers ?? Of wederom gewoon uit de duim ?

39 Moskowfiets    
ongeveer 1 jaar geleden door Moskowfiets
11
Meld

@38 De Noren en Zwitsers doen het anders prima zonder de EU. Zelfs beter dan alle andere EU-landen.

40 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
15
Meld

@39 De meeste was wellicht wat overdreven. Maar er is een significante groep 'leave' stemmers die inmiddels hun twijfels hebben bij hun stem.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/british-people-changed-minds-brexit-second-referendum-poll-finds-a7795591.html

Ze zijn natuurlijk ook gewoon voorgelogen door die demagogen van het 'leave' kamp. Er werden gouden bergen beloofd. Geld voor de zorg, economische voorspoed, geen migranten meer etc.

41 Gewoon een student    
ongeveer 1 jaar geleden door Gewoon een student
24
Meld

@40 Ondertussen moeten ze vrijwel alle EU-wetgeving overnemen om te kunnen blijven handelen... lol

En denk ook eens aan de Noorse olie en de Zwitserse financiële sector. Dat hebben wij als Nederland nu eenmaal niet.

42 Yisrael    
ongeveer 1 jaar geleden door Yisrael
13
Meld

@37 Och, ja, de Britten worden op magischer wijze weer een wereldmacht zodra ze van de EU af zijn. Alle andere beloften worden ook allemaal waargemaakt, hoor, daar hoef je écht niet bang voor te zijn. ...Behalve dan dat zo'n beetje elke belofte van het Brexitkamp onderhand al ontkracht of teruggenomen is, en van de Brexiteers zelf nooit meer iets te horen is. Het zijn nota bene de Bremainders die nu het vuile werk mogen opknappen en de rotzooi van de Brexiteers mogen opruimen. Maar geen zorgen hoor, zodra de Brexit er eenmal echt is, dan gaat álles weer goedkomen...

43 Neobullseye    
ongeveer 1 jaar geleden door Neobullseye
10
Meld

@34
Heb jij een glazen bol of zo als je zegt dat Groot-Britannië 'n pijnlijke dood sterft??
Dat weet nog niemand en jij dus ook niet!!!

44 moeder    
ongeveer 1 jaar geleden door moeder
16
Meld

@40 Dat komt omdat zij een deal hebben met de EU die ongeveer overeenkomt met de zogenaamde 'soft Brexit'. Dan ben je gewoon onderdeel van de Europese integrale markt maar heb je daar in tegenstelling tot EU leden verder niets over te zeggen. Noorwegen en Zwitserland zijn verder ook gewoon onderdeel van het Schengen akkoord.

45 Gewoon een student    
ongeveer 1 jaar geleden door Gewoon een student
11
Meld

@39

Inmiddels begint de term "Bregret" de term "Brexit" langzaam maar zeker in te halen.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/27/remain-voters-increasingly-against-brexit-re-leavers-u-turn/

Kijk ook even naar het grafiekje. En de meeste Britten voelen de echte pijn van de Brexit nog niet eens.

46 Endandit    
ongeveer 1 jaar geleden door Endandit
10
Meld

@44 Misschien krijg ik inderdaad ongelijk. Maar de vooruitzichten zien er bijzonder slecht uit. Moeten wij de Britten dan maar als een stel lemmingen volgen, niet wetende of we ons daarmee in dezelfde afgrond storten?

47 Gewoon een student    
ongeveer 1 jaar geleden door Gewoon een student
17
Meld

@40 , @42 , @44 Serieus. Waarom blijven mensen telkens maar weer Noorwegen en Zwitserland aanhalen als voorbeelden voor 'je kunt ook prima bestaan zonder de EU'? Het is onderhand al duizenden keren uitgelegd dat die twee landen alleen op papier geen lid zijn van de EU, wel alle regels moeten opvolgen en alle rekeningen moeten betalen (inclusief de 'rekening' van de open grenzen', maar zelf geen zeggenschap hebben over de beslissingen van de EU. Nee, dat is echt stúkken beter dan de huidige situatie ¬_¬

48 Neobullseye    
ongeveer 1 jaar geleden door Neobullseye
11
Meld

@46

Brackin?

49 zeikenderechter    
ongeveer 1 jaar geleden door zeikenderechter
8
Meld

Dit is toch zo'n neponderzoek, of niet?

50 GreyB    
ongeveer 1 jaar geleden door GreyB
4
Meld

@48

Omdat ze niet zo snugger zijn? Of gewoon hardleers en niet eens weten waar Noorwegen ligt, maar toch uit de EU willen omdat Geert het wil.

51 zeikenderechter    
ongeveer 1 jaar geleden door zeikenderechter
17
Meld

@50

Ja, op dat andere draadje was hunnie niks gevraagd, maar hier vinden ze dat dan wel weer best question

52 zeikenderechter    
ongeveer 1 jaar geleden door zeikenderechter
13
Meld

De dames en heren Eurofielen hebben elkaar weer gevonden lees ik maar geen nood als Nederland uit dat gedrogt mag gaan dan kunnen zij gezamenlijk een huisje huren in hun geliefde Brussel.

53 eigenmening    
ongeveer 1 jaar geleden door eigenmening
14
Meld

@3 Als ze terug gaan naar de Gulden dan zul je zien dat we weer in een klaas 10 to 50 % van de waarde van ons geld / inkomen kwijt zijn.

54 nosuchname    
ongeveer 1 jaar geleden door nosuchname
5
Meld

@52

Dat geeft alleen maar aan hoe ongelofelijk dom sommige anti EU gasten eigenlijk zijn wanneer je niet verder komt dan het argument: "mij is niets gevraagd". Die mensen begrijpen de werking van statistieken niet.

Ik kan er alleen maar om lachen, het onderzoek geeft alleen maar aan dat de scepsis weliswaar is toegenomen, lees in 17 jaar tijd, maar dat de laatste twee jaar gewoon sprake is van een groeiende populariteit vóór de EU.

Niet zo verwonderlijk ook, want we doen verdomd goed in Nederland, mede door onze deelname aan de EU. Cijfers tonen dit domweg aan. Op vrijwel alle belangrijke terreinen is vooruitgang geboekt: Nederlanders hebben meer te besteden, leven jaren langer, zijn beter opgeleid en hebben vaker werk. De criminaliteit is gedaald, huizen zijn van een betere kwaliteit. En mensen van alle leeftijden sporten meer en gaan vaker op vakantie.

Natuurlijk heb je mensen die tussen wal en schip vallen en natuurlijk heb je altijd een groep mensen die werkeloos thuis zitten en nauwelijks zicht hebben op verbetering van hun levensomstandigheden, en dat dient men, met in het bijzonder de politiek, niet te bagatelliseren, maar grosso modo hebben Nederlanders niets te klagen.

55 Drumpf    
ongeveer 1 jaar geleden door Drumpf
15
Meld

Steun voor EU in Nederland afgelopen jaren ingestort

logica: Strikt genomen kun je deze onderzoeken niet meer serieus nemen. De dagelijkse praktijk is voor iedereen zichtbaar. U bestelt een uitkomst wij leveren het bijbehorende resultaat.

Als je het echt wilt weten houdt je een referendum. Dat is ook de reden dat men dat wil afschaffen. Het is niet de bedoeling dat de echte steun voor de EU zichtbaar wordt. Ik denk niet dat Timmermans en Juncker nu echt de handen op elkaar krijgen om over de Morgherini's en dergelijke maar te zwijgen.

Conclusie: 58%? mij is niets gevraagd en ik geloof er niets van

56 purelogica    
ongeveer 1 jaar geleden door purelogica
14
Meld

@55
Mij is vanalles gevraagd om het vervolgens tegen de wens van de meerderheid plus mij aan hun laars te lappen.

57 Al    
ongeveer 1 jaar geleden door Al
6
Meld

@1 en @2 ,

Hoe denken jullie dan over nieuwe regelgeving, zoals dat mensen in hetzelfde beroep hetzelfde moeten gaan verdienen in de hele Unie?

Alleen handel klinkt heel leuk, maar voor een gelijk speelveld is er ook gewoon aanvullende regelgeving nodig. Dat hebben zaken waar mensen terecht over klagen, zoals verdringing op de arbeidsmarkt, wel bewezen.
En dus komt er al snel een politieke unie kijken, dat is ook gewoon nodig gebleken zoals tijdens de bankencrisis in 2008. Anders heb je hoogstens een vrijhandelszone met veel te grote verschillen en zonder enige daadkracht t.o.v. andere economische grootmachten.

58 progressiefliberaal    
ongeveer 1 jaar geleden door progressiefliberaal
3
Meld

Grappig, het vaste clubje eurofielen is weer super actief op dit draadje. Weliswaar met loos gebral maar toch leuk als een onderwerp mensen bindt.

59 hk-sr    
ongeveer 1 jaar geleden door hk-sr
12
Meld

Laat die hele EU maar instorten.
Met hele zooitje wat daar zit erbij.

60 annie    
ongeveer 1 jaar geleden door annie
10
Meld

@16
WHAAAAAAHAHAHAHA..

U gelooft nog in sprookjes.
Fantastisch!
Kinderen groeien in mijn optiek te snel en zweren dan de sprookjes af.
Ben blij te zien dat dat niet bij alle kinderkes het geval is.

Slaap lekker en droom ze.

61 BenErWeer    
ongeveer 1 jaar geleden door BenErWeer
11
Meld

@3
En Engeland .. question

62 sparta    
ongeveer 1 jaar geleden door sparta
9
Meld

Wat ik uit het verhaal kan opmaken is dat het ene soort onderzoek al 30 jaar een stabiele pro-EU groep ziet (bij de Eurobarometer) en de andere soort redelijk heftige verschuivingen. Dat kan niet allebei waar zijn, en waarschijnlijker nog, beide beweringen zijn onwaar. Want het vertrouwen in de EU ligt op minder dan 50%, zo blijkt uit staatje 3.3 hier: file:///C:/Users/NIEUWN~1/AppData/Local/Temp/SSN%202017%20-%20Publieke%20opinie%20(Hfd%203).pdf Hoe kan men steun uitspreken voor een zaak waar men geen vertrouwen in heeft? Dat zal wel aan de vraagstelling liggen, die er niet bij gegeven wordt.

Verder klopt het wel dat NL'ers redelijk optimistisch zijn en vertrouwen hebben in de verschillende onderdelen van de staat e.d. Dat komt omdat men hooguit het NOS hoernaal volgt als bron van nieuws en zich er verder niet mee bezig houdt. En dan ontgaat je veel, zoniet alles.

63 Ness    
ongeveer 1 jaar geleden door Ness
10
Meld

@3
"een sterke economische band met Rusland aangaan."

En wat zou die dan moeten zijn?

NL is voor Rusland al het grootste exportland
Dit komt voornamelijk door olie die Rusland naar Rdam verscheept en na rafinage weer terug gaat naar Rusland, omdat Rusland onvoldoende rafinage cappaciteit heeft
Daarnaast nemen we wat gas af voor de industrie, voor huishoudens is Russisch gas niet geschikt

Wat wilt u verder nog dan?
Rusland produceert verder zeer weinig
En andersom heeft Rusland landbouw producten import gesanctioneerd (behalve de NL pootaardappelen, want die heeft Rusland dan weer niet)

Dus hoe ziet u die 'sterke economische band met Rusland' vormgegeven worden?

64 LGK    
ongeveer 1 jaar geleden door LGK
10
Meld

Uit het artikel:
In 2017 vindt 58 procent van de Nederlanders het Europese superproject een goede zaak. In 1996, in de ‘hoogtijdagen’ van de EU, was dit nog 75 procent.

Ingestort??
17% minder in 20 jaar tijd??

65 Uit Den Haag    
ongeveer 1 jaar geleden door Uit Den Haag
15
Meld

De voordelen van een EU zouden best zeer groot kunnen zijn, helaas is het project door stompzinnig wanbeleid door een stel linkse maakbaarheidsdenken idealisten, een soort salonsocialisten dus, naar de kloten geholpen.

Nexit, en zo spoedig mogelijk.

66 Positivo    
ongeveer 1 jaar geleden door Positivo
7
Meld

@34 "wij Nederlanders zijn natuurlijk veel beter in staat geïsoleerd van de Europese gemeenschap te overleven toch?"

Er is niets tegen handelsovereenkomsten tussen de europese landen; waar het (vooral) mis ging is vooral het Schengen akkoord.

Dat G.B. het zo zwaar te verduren krijgt heeft alles te maken met de schrik van de EU dat er andere landen zullen volgen en dat moet vooral ontmoedigd worden.

67 Mappie    
ongeveer 1 jaar geleden door Mappie
4
Meld

@43 "Och, ja, de Britten worden op magischer wijze weer een wereldmacht zodra ze van de EU af zijn. "

Wereldheerschappij hoeft ook niet.
Het gaat om nationale zelfstandigheid en het recht als natie zelf te bepalen met wie men zaken doet, hoe men dat doet en wie men binnenlaat om dat mogelijk te maken !

68 Mappie    
ongeveer 1 jaar geleden door Mappie
7
Meld

@54 "Als ze terug gaan naar de Gulden dan zul je zien dat we weer in een klaas 10 to 50 % van de waarde van ons geld / inkomen kwijt zijn."

We zouden er natuurlijk ook op kunnen mikken die 10% die we kwijtraakten bij de invoering van de euro terug te krijgen.

69 Mappie    
ongeveer 1 jaar geleden door Mappie
4
Meld

de meerderheid zal me een worst wezen...die zetten keer op keer misbaksels en hufters op de zeteltjes in den haag.
ik moet ergens binnen die 14% vallen of misschien is er nog een categorie die de EU wil saboteren en bestrijden...vast een nog kleiner groepje maar daar zit ik dan helemaal bij.

maar goed...geen slechte uitslag gezien de enorme propaganda en angstpraat vanuit het pro EU kamp.
maar goed...dit zal hooguit leiden tot wat stoere praat van Rutte hier terwijl hij zich als Mister Europe profileert in Brussel.
Vervolgens zegt meneertje Huichelmans gretig "ja" op alle maatregelen tot maximale integratie en zorgt ie ervoor dat hij zn vriendjes op maximale voorsprong brengt ten koste van alles en iedereen als hij straks premier af is.

...en zou je dan nog verwachten dat hij met pek en veren op de boemel naar Brussel gestuurd zal worden...vergeet het maar...Nederland buigt het hoofd en slikt gedwee het zuur door.

70 MarkUg    
ongeveer 1 jaar geleden door MarkUg
4
Meld

@29

"Het aanvullende pensioen wordt niet meer geindexeerd vanwege diezelfde reden."

Dat van mij wel...

71 silversurfer    
ongeveer 1 jaar geleden door silversurfer
8
Meld

Lubbers en Balkende en Rutte hebben hoog verraad gepleegd.
Dan Gerrit zalm die ons zo bestal met de euro.

73 Gratiebarmhart    
ongeveer 1 jaar geleden door Gratiebarmhart
2
Meld

@73 goed en duidelijk geschreven. alleen de rol van de Parasieten Van De Arbeiders (pvduhuh) moet ook vermeld worden.
De steun van Nederlanders vpoor Nederland is ook ingestord. Ze hebben voor ons een soort van corrupte Weimar-Republiek gecreeerd. Met een eeuwig uitlachende sodomiet als hoofd van ONZE regering. Geen steun meer voor het pedo-sodomieten mannetjes-volk dat onze sportjeugd misbruikt. Toen kwam in 1933 een snorremans in de regering, die de Weimar nepdemokraten in een half jaar vernietgde En het volk juichde.Degenen die in Weimar regeerden verloren hun macht over de media en het geldwezen. Ze hadden van de Duitsland veel rechten gekregen, maar namen als zeer kleine groep heel Duitsland in de tang. Hetzelfde gebeurt nu in Europa vanuit Brussel en de Ruttes daar en ook in ons --eens zo fijne - Nederland. In deze video wat Weimar deed. Idem dito nu in Europa.-.-Hier gaan we de geschiedenis in. Wie domineerde ? https://youtu.be/3IaiekQxeh4

74 flessenkraai    
ongeveer 1 jaar geleden door flessenkraai
2
Meld

Het is heel lastig om uit een dergelijk onderzoek een conclusie te trekken. Het probleem is namelijk dat de EU een te groot begrip is waar alles in een keer onder valt. De EU is bijvoorbeeld een instantie die heel veel belasting geld verspilt door iedere keer te verhuizen tussen Straatsburg en Brussel. Als je zou vragen aan de Nederlanders of ze dat een goede zaak vinden dan durf ik er vergif op in te nemen dat een meerderheid vind dat dat zou moeten veranderen. Daaruit zou je dus ook de conclusie kunnen trekken dat de manier waarop de huidige EU functioneert vrijwel geen draagvlak heeft onder de Nederlanders. Bijna niemand in Nederland is het eens met alles wat er in de EU besloten wordt en alle verdragen die er nu actief zijn vanwege de EU.

Zoals de EU nu in dit soort onderzoeken wordt gepresenteerd is het een soort van aan/uit knop. Je doet mee of je doet niet mee. Er wordt geen alternatief gepresenteerd. Mensen kunnen dus feitelijk niet kiezen omdat een stem tegen de EU ook een stem zou zijn tegen alle handelssamenwerking en dat wil ook niemand. Net zo goed als dat er waarschijnlijk niemand is in Nederland die alles goed vind wat er uit de EU komt is er ook niemand die alles slecht vind dat uit de EU komt.

Het enige echt zinnige uit dit onderzoek is dan ook dat een grote meerderheid van de Nederlanders klaarblijkelijk niet wil dat er nog meer macht naar Brussel gaat. Dit terwijl dit wel continu gaande is. Zoals het nu is heeft de EU zover ik weet nog nooit bevoegdheden afgestaan aan de individuele lidstaten terwijl andersom het continu gebeurd. Mensen zijn dan ook naarstig op zoek naar de noodrem door middel van referenda maar dat blijkt niet te werken. Een andere manier van de Nederlanders om te proberen het tij te keren is een proteststem uit te brengen. Ook dit wordt totaal genegeerd. De overige partijen sluiten gewoon een pakt waardoor alle invloed van proteststemmen verloren gaat. Het is toch niet meer uit te leggen dat een politieke partij als de SGP met 3 zetels meer politieke macht heeft dan een politieke partij als de PVV met 20 zetels?

Het zou heel goed kunnen zijn dat er een enorme grote meerderheid van de Nederlanders voor economische samenwerking werking is binnen Europa, zelfs de PVV wil dat, maar er is zeker geen meerderheid van de Nederlanders die 100% tevreden is hoe dat nu geregeld is. Als het dan niet mogelijk is om als burger op enige zinnige manier invloed uit te oefenen op het beleid wat in Brussel gemaakt wordt en als we het er ook niet mee eens zijn dat Brussel nog meer invloed krijgt terwijl dat wel gebeurd dan is de enige echte conclusie die je zou moeten trekken dat we op deze manier niet meer mee zouden moeten doen.

75 RazorBlade    
ongeveer 1 jaar geleden door RazorBlade
1
Meld

Ik weet niet precies wat ik hier van moet denken, maare in 2005 was er een referendum over de
EU grondwet en 61,5 procent was tegen en 38,5 procent was voor.

https://www.europa-nu.nl/id/vgvqpnqs5qbn/referendum_over_eu_grondwet_in_nederland

76 DWZ    
ongeveer 1 jaar geleden door DWZ
1
Meld

Tereecht dat er minder steun is voor de EU bij het volk. Er wordt immers alleen over hen gepraat en niet MET hen. Opzouten.

77 Dalon    
ongeveer 1 jaar geleden door Dalon
1
Meld

Ik heb het al enkel keren gevraagd maar nooit antwoord gekregen. Hoe zouden vandaag de dag de BeNeLux, Duitsland, Frankrijk er hebben voorgestaan zonder aangesloten te zijn geweest bij de EU? In mijn beleving toch vele malen beter. De miljarden die aan Griekenland, Portugal etc betaald zijn, en naar alle waarschijnlijkheid nooit terugbetaald zullen worden, de miljarden die telkens nodig zijn om de buitengrenzen te bewaken, de opvang van honderdduizenden asielzoekers enz enz. Die miljardensteun zal een keer terugbetaald moeten worden. Hoe? Tsja, u en ik misschien?

78 nostradamus666    
ongeveer 1 jaar geleden door nostradamus666
3
Meld

@78 Inderdaad, kijk naar Zwitserland. Daar hebben ze het toch ook niet zo slecht zou ik zeggen.

79 RazorBlade    
ongeveer 1 jaar geleden door RazorBlade
4
Meld

@79

Kom je weleens in Zwitserland? Moet je eens doen, en bezoek dan eens de lokale supermarkt, dan begrijp je direct waarom zoveel Zwitsers in de buurlanden hun boodschappen inslaan.

Zwitserland is een prachtig land, maar de regelzucht is ronduit verstikkend. Als je dacht dat in Nederland voor alles wel een regeltje bestaat dan is dat nog niets vergeleken met Zwitserland. Op elke straathoek een camera, hardrijden zonder boete zit er ook bijna niet bij question

80 Drumpf    
ongeveer 1 jaar geleden door Drumpf
2
Meld

Haaahahahaha

Het SCP rapport bárst van het positieve nieuws.
Echt álles gaat beter.
Waarmee het 'gesundes volksempfinden' van de populistisch rechtse doemdenkers van WNL, GeenStijl en anderen definitief tot het rijk der fabelen is verwezen.

Oh wacht! Er is wel degelijk iets minder goed. Na pagina na pagina positief nieuws te hebben doorgespit hebben de wakkere 'journalisten' van WNL wel degelijk een spat 'bewijs' gevonden dat hun sombere wereldbeeld wel degelijk strookt met dat van 'de' Nederlander.

We zijn somberder over de EU gaan denken!!!!

Als je kijkt naar het algemene beeld van dit onderzoek, kun je maar één conclusie trekken:

Het gaat de Nederlander niet snel genoeg met de Europese integratie. De EU moet moderniseren, sterker worden, meer macht krijgen.

Maar ja, dat zal bij de populisten op extreem rechts wel niet de conclusie zijn.

Die blijven hangen in die groef op hun aloude langspeelplaat: het gaat slecht met Nederland (nee), we zijn de immigranten zat (nee), we hebben tabak van moslims (nee), we vertrouwen die graaiers in den haag voor geen cent (nee), we zijn allemaal dood ongelukkig (nee).

Neeeuh, vrienden op nieuwskoerier, uw dagelijkse gehuil over 'de toestand van Nederland' strookt niet met de waarheid.

Hoeveel moeite WNL ook doet u van het tegendeel te overtuigen.
.

81 hippodepippo    
ongeveer 1 jaar geleden door hippodepippo
1
Meld

de EU is niet democratisch - parlementsleden kunnen niet eens wetsvoorstellen indienen

82 Jeb    
ongeveer 1 jaar geleden door Jeb
1
Meld

@82

Zo snel mogelijk veranderen dus. Voorwaarts! Gelukkig hebben Duitsland en Frankrijk dat inmiddels ook begrepen.
.

83 hippodepippo    
ongeveer 1 jaar geleden door hippodepippo
1
Meld

@12

25 Uur verder en wat blijkt, zelfs nog erger dan gedacht, 18 keer oververtegenwoordigd. Proest!

84 Bier is bitter    
ongeveer 1 jaar geleden door Bier is bitter
1
Meld

@84 : ik heb wat in dat onderzoekje zitten grutten - het is een samenraapsel van diverse onderzoekjes waarvan een flink aantal gedaan door de EU-barometer, een EU instituut dat politici ervan moet overtuigen dat zij op de juiste koers liggen - maar in 2005 stemde 62% van NL tegen een EU-grondwet. Dat aantal is alleen maar toegenomen; er is nauwelijks steun voor méér EU. Het is die meerderheid die je hier tegenkomt. Een en ander kun je hier nagaan: https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2017/De_sociale_staat_van_Nederland_2017 of doorklikken op de link in het artikel. Check publieke opinie. De uitslagen van de EU-barometer raken echt kant noch wal, het is reclame. In Nederland worden bv 500 mensen ondervraagd, en hun mening geldt dan voor alle 17 miljoen.

85 Ness    
ongeveer 1 jaar geleden door Ness
4
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Aanslag Frankrijk
Aanslag in Straatsburg. Vier doden, twaalf ge...

1 dag geleden door Mrs. K

’Nederland kan klimaat niet redden...&r...
Nederland in zijn eentje weinig kan uitricht...

17 uur geleden door Moskowfiets

Nieuwe beelden versterken de Palestijnse bewe...
Het Israëlische leger beweerde dat de 23-jari...

13 uur geleden door Uit Den Haag

Emotionele reacties op documentaire Verdacht:...
De NPO-documentaire Verdacht, waarin veertien...

18 uur geleden door AD

Franse aanklager: verdachte schietpartij riep...
De man die gisteren in ieder geval twee mense...

13 uur geleden door AD


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Crezee
Trump heeft drie woorden na het kijken naar C...
@14 idd. +...

3 minuten geleden door Crezee

Positivo
Het volk is niet meer van de partij...
Het zal nog veel erger worden, alle nieuwkome...

4 minuten geleden door Positivo

BlackNinja
Trump heeft drie woorden na het kijken naar C...
@10 klopt. Ik geloof dat op NK de Westerse be...

5 minuten geleden door BlackNinja

semperpenis
Gehandicapte man in rolstoel door 4 mannen mi...
@7 helemaal mee eens. mooie afsluiting van uw...

6 minuten geleden door semperpenis

B55
EU-beul Timmermans: Juncker-opvolger plant de...
@57 Het gaat in deze discussie niet om Ron Pa...

8 minuten geleden door B55

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig