Uber uithangbord
© InFootage/Shutterstock.com

Technieuwswebsite Gizmodo meldt maandag op basis van anonieme bronnen dat taxidienst Uber jarenlang informatie van concurrenten verzamelde. De gegevens werden automatisch verzameld door systemen die dag en nacht draaiden. Ook werd er soms fysiek gesurveilleerd om de automatisch verzamelde gegevens aan te vullen. Er werden data opgeslagen over technologieën, chauffeurs en bestuursleden van andere taxidiensten. In september stopte Uber met het verzamelen van gegevens, nadat er ophef ontstond over deze manier van werken.

Programma’s

Gizmodo baseert zich op drie mensen die bekend zijn met de werkwijze van Uber, verklaringen die in de rechtbank gedaan werden, en interne documenten van Uber. Daaruit bleek dat er twee teams waren die zich richtten op het verzamelen van gegevens. Het Marketplace Analytics-team, dat zich richtte op concurrenten, en de Strategic Services Group, die gegevens verzamelde om beveiligingsredenen.

Een deel hiervan was al bekend. Zo kwam eerder al naar buiten dat Uber spioneerde bij concurrent Lyft. Uber verzamelde informatie over chauffeurs en het aantal gemaakt ritten, en gebruikte deze informatie om chauffeurs weg te kapen bij Lyft. Zo beschikten ze bijvoorbeeld over unieke nummers, waarmee chauffeurs geïdentificeerd en gevolgd konden worden tijdens hun taxiritten. Dit programma, dat intern Hell werd genoemd, wordt onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten. Hell kwam aan het licht in april, toen The Information erover berichtte.

Internationaal

Uber verzamelde gegevens over de hele wereld om hun marktaandeel te verbeteren en om werknemers te beschermen tegen groepen die een bedreiging zouden vormen voor Uber. Het is niet bekend of hierbij wetten overtreden zijn. Veel van de gegevens kwamen van websites die voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is op zich niet illegaal, tenzij de voorwaarden van de betreffende diensten dit verbieden. Of deze voorwaarden geschonden zijn wordt nog uitgezocht.

Geheim netwerk

De groepen binnen Uber die zich bezighielden met spionage gebruikten computers en servers die los stonden van het Uber-netwerk, zodat de praktijken niet aan Uber gelinkt konden worden. Soms werden ze zelfs op persoonlijke titel van medewerkers gezet. De medewerkers binnen de teams communiceerden door middel van de versleutelde app Wickr. Volgens de bronnen die Gizmodo tot zijn beschikking had, werd deze constructie gebruikt, omdat de teams bang waren voor aanvallen van hackers. Als Uber zelf gehackt zou worden, zou de verzamelde informatie buiten schot blijven.

Het netwerk moest ook geheim blijven voor demonstranten en andere groepen die een bedreiging zouden kunnen vormen voor Uber. Op die manier konden werknemers bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor demonstraties bij kantoren van Uber.

De spionagepraktijken die werden beschreven door de anonieme bronnen zijn dus stopgezet in september, maar de gevolgen ervan in de vorm van rechtszaken gaan naar verwachting nog door voor Uber. Zo wordt Uber aangeklaagd door Google-zuster Waymo, die claimt dat Uber technologieën voor zelfrijdende auto’s heeft gestolen.

Laat een reactie achter