Direct naar artikelinhoud

Sneeuwvrij voor werknemers: mag dat zomaar?

Sneeuwvrij voor werknemers: mag dat zomaar?
Beeld ANP

De Nederlandse Spoorwegen roepen iedereen op voor de grote-boze-sneeuwstorm van vanmiddag naar huis te reizen. Kan je als werknemer zomaar je biezen pakken na de lunch?

Het regent (of sneeuwt) weeralarmen vanmorgen. De NS roepen op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. Vanmorgen reden al veel treinen niet, maar vanmiddag verwacht het spoorbedrijf grote problemen. Rijkswaterstaat spreekt over ‘zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door sneeuw’. 

Na de lunch je biezen pakken, lijkt het beste idee voor mensen die in een andere stad werken dan wonen. Maar kan dat wel? “Je kunt als werknemer niet op je eigen houtje sneeuwvrij nemen”, zegt advocaat Anja Hoffmans, gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Vrij nemen of thuiswerken kan je alleen in overleg met je werkgever doen.
Anja Hoffmans

Voor zover zij weet, komt het woordje sneeuw in geen enkele cao voor. “Het valt dus onder de categorie bijzondere omstandigheden. Vrij nemen of thuiswerken kan je alleen in overleg met je werkgever doen. Ik verwacht dat een aantal werkgevers al uit zichzelf aangeeft dat mensen vroeg naar huis mogen om daar hun werk voort te zetten.”

NS-argument

Dat is anders voor werknemers die niet thuis kunnen werken en echt op hun werk moeten zijn, zoals verpleegkundigen, artsen, buschauffeurs, pakketbezorgers, leerkrachten. “Zij kunnen simpelweg niet thuiswerken. Zij kunnen aan de oproep van de NS geen gehoor geven.” Andere werknemers doen er volgens Hoffmans goed aan de NS-oproep als argument te gebruiken als zij in overleg treden met hun werkgever.

“Maar de NS is natuurlijk niet doorslaggevend in de relatie tussen werkgever en werknemer”, zegt de advocaat. Zelf zit ze thuis te werken. “Het zou zonde van mijn tijd zijn om te gaan reizen. En ik neem thuis ook gewoon de telefoon op, zoals je merkt.” Vanaf 14.00 uur geldt code oranje voor alle provincies, behalve Groningen, Friesland en Drenthe. 

Lees voor de laatste up-date over het winterweer ook: Winterweer houdt Nederland in zijn greep