(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op 30 november werd de ‘Cannabis Act’ geïntroduceerd in de Senaat in Canada, gesteund door premier Trudeau en de meerderheid van de bevolking. juli volgend jaar moet het zover zijn en dan is Canada het eerste G7-lid dat zowel medicinale als recreatieve wiet heeft gelegaliseerd. Ondertussen doen steeds meer staten in de VS hetzelfde, met als gevolg dat beide landen zich volgens deskundigen mogen verheugen in toekomstige miljardenopbrengsten.

Ervan uitgaande dat Bill C-45 ofwel de ‘Cannabis Act‘ vrij snel door de laatste politiek horde in Canada – de Senaat dus – kan worden geloodst, kunnen recreatieve wietconsumenten vanaf 1 juli 2018 legaal inkopen doen. Tegenover CNN zegt een van de sponsors van de wet, senator Tony Dean uit de staat Ontario: ‘Ik denk dat het breed erkend wordt dat het criminaliseren van cannabis een mislukking is.’ Dean is er dan ook heilig van overtuigd dat de wietwet op 1 juli, of zelfs nog eerder, wordt aangenomen door zijn collega’s.

Miljardenomzet in Canada en VS

De cannabisbranche in Canada bereidt zich ondertussen al lang en breed voor op dat historische moment. De ene na de andere megakwekerij – binnen of in kassen – wordt aangekondigd en de aandelen van de nu nog alleen mediwiet producerende ondernemingen rijzen de pan uit op de beurzen. Niet vreemd ook als je weet dat praktisch iedere deskundige voorspelt dat de legale wietmarkt er eentje van vele miljarden dollars zal worden.

Volgens de laatste schattingen van Marijuana Business Daily (MBD) loopt de jaarlijkse omzet van de recreatieve cannabismarkt in Canada op naar 2,3 tot 4,5 miljard dollar in 2021. Die enorme bedragen hebben overigens geen enkele invloed op de voorspoedige gang van zaken bij de zuiderburen, waar funwiet staat voor staat ook gelegaliseerd wordt. Voor de VS voorspelt MBD dat er op jaarbasis 7,1 tot 10,3 miljard dollar verkocht wordt in 2021. Voor alle duidelijkheid: dit zijn de cijfers ZONDER het gedeelte medicinale cannabis!

Wietverkoop in Canada via internet

Senator Dean gaat er vanuit dat de verkoop in Canada ook vrijwel direct na 1 juli begint, ondanks het korte juridische en politieke traject dat nog rest tot die datum. Want dat is een groot verschil in aanpak natuurlijk: in de VS hebben de individuele staten gemiddeld meer dan 1 jaar de tijd nodig om hun verkoop- en belastingstructuur op te bouwen, terwijl in Canada gewerkt wordt met een door de federale regering gesteund online verkoopsysteem, dat al is geïmplementeerd voor de medicinale cannabisindustrie.

Ofwel: Canadezen kopen hun wiet op websites en krijgen het vervolgens thuisbezorgd. Distributeurs als Ganja Express, Buy My Weed Online en Emerald Health Therapeutics bieden nu al een keur aan producten aan, uiteenlopend van traditionele toppen die per gram worden verkocht tot concentraten en edibles.

De verkoop van recreatieve wiet zal zowel Canada als de VS bepaald geen windeieren leggen… [beeld: 3Dalia/Shutterstock]

Californië is de Big Fish

Zoals gezegd bijten beide buurlanden elkaar vooralsnog totaal niet met de green rush. Bedrijven zijn alleen actief in eigen land, alleen de Amerikaanse bierbrouwer Constellation Brands (o.a. Corona) kocht voor 190 miljoen dollar 10% van de aandelen van de Canadese wietproducent Canopy Growth. Tegenover CNN verklaren diverse wietfirma’s uit de VS dat ze geen plannen hebben om in Canada actief te worden. Nick Kovacevich, CEO van Kush Bottles – gespecialiseerd in vaporizers – geeft de simpele reden: ‘Wij hebben een grotere market opportunity hier in de VS’.

En dat is geen grootspraak, want Californië is de Big Fish in de wietrevolutie. Op 1 januari aanstaande is recreatieve cannabis er officieel gelegaliseerd en de deskundigen bij MBD gaan ervan uit dat deze staat met bijna 40 miljoen inwoners (méér dus dan er in heel Canada wonen) uiteindelijk goed is voor de helft (!) van alle Amerikaanse funwiet verkopen.

Canada heeft de betere kaarten

Toch hangt er boven de Amerikaanse wietbedrijven altijd nog een donkere wolk: de landelijke status van cannabis. Op federaal niveau is wiet – zowel medicinaal maar zeker recreatief – nog altijd verboden. Chris Walsh van MBD: ‘In de VS wordt de groei van recreatieve cannabis kunstmatig gehinderd door het feit dat wiet illegaal is’.

Hij wijst daarbij op de problemen met banken, die geen zaken kunnen en mogen doen met wietondernemingen omdat ze dan gestraft kunnen worden door Trump & Co. ‘De groei die we in de VS zien is slechts een fractie van wat het zou kunnen zijn’, vindt Walsh. ‘De steun van de federale regering in Canada opent een heleboel deuren die op dit moment in de VS gesloten zijn.’

[openingsfoto: p_saranya/Shutterstock]
(advertentie)