Woudagemaal onder stoom gebracht voor wegpompen Fries boezemwater

Het Woudagemaal in Lemmer wordt zondagmiddag aangezet. Het historische stoomgemaal moet helpen om de grote hoeveelheid neerslag die is gevallen weg te pompen naar het IJsselmeer.

Ook speelt waterbeheerder Wetterskip Fryslân met het aanzetten van het stoomgemaal in op de verwachte sneeuw- en regenval de komende dagen. Het Woudagemaal helpt het elektrische Hooglandgemaal bij Stavoren die het water naar het IJsselmeer pompt. Wetterskip beheert ook twee kleine gemale, bij Zwarte Haan en Roptazijl. Die pompen boezemwater naar de Waddenzee, maar kunnen niet worden gebruikt als het zeepeil te hoog is.

Op stoom

Zaterdag zijn de stoomketels van het Woudagemaal bij Lemmer opgestookt en is er voldoende druk opgebouwd om het gemaal te laten werken. De verwachting is dat aan het begin van zondagmiddag het gemaal begint te draaien. Het gemaal is speciaal zondagmiddag opengesteld voor publiek, van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Zolang het gemaal draait, is publiek ook de komende dagen welkom, van 10:00 uur tot 17:00 uur.

UNESCO

Het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd. Sinds 1998 staat het gemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Jaarlijks wordt het gemaal twee tot drie keer gebruikt om overbodige Friese boezemwater naar het IJsselmeer te spuien.