Foto van de bosbranden gemaakt vanuit het Internationale Ruimtestation ISS

Gouverneur Californië noemt bosbranden met Kerst het nieuwe normaal

De Californische brandweer zal er aan moeten wennen dat straks ook met Kerst nog bosbranden geblust moeten worden. "Dit is het nieuwe normaal," denkt de gouverneur van de Amerikaanse staat, Jerry Brown. Deze week zijn 800 huizen verwoest, hebben 200.000 mensen hun huis moeten verlaten en is er zeker een dode gevallen.

Doorgaans zou aan de branden al lang een eind gekomen zijn, maar het natte seizoen laat dit jaar opnieuw op zich wachten. "We zijn er bijna aan toe om branden te blussen met Kerst. Dit is buitengewoon vreemd en ongebruikelijk", aldus Brown.

Toch is de verwachting niet dat de droogte voor januari voorbij zal zijn. Deskundigen waarschuwen volgens AP zelfs dat bosbranden door de klimaatverandering het hele jaar door een bedreiging worden.

Missionarissen

De dorre winters worden volgens Brown veroorzaakt door de wereldwijd toenemende uitstoot van CO2. Dat zal volgens de gouverneur anders moeten, zowel in de VS als daarbuiten. "Dus moeten we goede rentmeesters zijn van onze buurten en staat, maar ook missionarissen die het woord verkondigen dat we iets moeten veranderen aan de manier waarop we onze economie draaiende houden."

Tussen Santa Barbara en San Diego woeden zes grote branden. Hoewel duizenden brandweermensen het vuur met succes bestrijden, is het eind van de problemen nog niet in zicht. Sinds maandag is al 700 vierkante kilometer bos in vlammen opgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl