Illegaal vuurwerk steeds zwaarder: Vroeger de ramen er uit, nu vliegt het dak er af

Sibo Dam van de Politie bekijkt illegaal professioneel vuurwerk (dummy s). Foto: Jilmer Postma

Sibo Dam van de Politie bekijkt illegaal professioneel vuurwerk (dummy s). Foto: Jilmer Postma

In het Noorden is steeds zwaarder illegaal vuurwerk in omloop. Na de Cobra 8 is dit jaar de Cobra 80 op de zwarte markt verschenen. Met nog meer kruit.

Vroeger blies illegaal vuurwerk de ramen uit een woning. Nu vliegt ook het dak er af. ,,Illegaal vuurwerk wordt steeds gevaarlijker. Het zijn bommen”, zegt Pieter van Veen, coördinator vuurwerk van de eenheid Noord-Nederland.

Voor hem op tafel van het politiebureau in Drachten liggen twee Cobra’s, een Big Boy, een lawinepijl en nitraatbommen. Dummy's, dat wel.

Maar ze zien er net zo uit als de partij vuurwerk die deze week in Hoogeveen in beslag is genomen. En daar zat ook een Cobra 8 bij. De EOD liet de boel ontploffen in een weiland.

2000 kilo in Klazienaveen

De handel in illegaal vuurwerk gaat heel het jaar door, zegt Van Veen. Begin oktober werd in een schuur in Klazienaveen liefst 2000 kilo in beslag. Van Veen: ,,Dat maken we niet vaak mee.”

Bestellingen gaan vaak via websites. Het spul komt vooral uit Polen, maar ook uit Duitsland, België en Italië en China. ,,Het aanbod uit China is dit jaar kleiner omdat vuurwerkfabrieken stil hebben gelegen.”

Pakketten komen met postorderbedrijven de grens over. ,,We werken nauw samen met de douane en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die controleert bij distributiecentra.”

Kinderen van 13 jaar bestellen illegaal vuurwerk

Opvallend is dat steeds vaker minderjarigen pakketten illegaal vuurwerk bestellen. ,,Kinderen van dertien jaar. Hun ouders weten vaak van niets. Minderjarigen knutselen ook met vuurwerk. Plakken het vast aan een spuitbus of een fles wasbenzine. Dan krijg je ook nog scherfwerking. Dat zijn in feite bommen.”

Vorig jaar kwam een man (54) uit Meppel om het leven toen hij illegaal vuurwerk probeerde af te steken.

De politie Noord-Nederland zet zo’n vijftig mensen in voor het opsporen van illegaal vuurwerk. De districten Friesland, Groningen en Drenthe hebben een eigen coördinator en alle zeventien basisteams hebben twee vuurwerkspecialisten.

Daarnaast houdt nog een aantal agenten zich bezig met vuurwerk.

Dertig pakketten onderschept

In het Noorden worden gemiddeld ongeveer dertig pakketten illegaal vuurwerk onderschept. Daarnaast wordt er veel op straat gepakt, als mensen bellen over vuurwerkoverlast.

Sibo Dam, vuurwerkcoördinator in Friesland. ,,We nemen het vuurwerk in beslag en onderzoeken de woning. In negentig procent van de gevallen, ligt er nog meer vuurwerk in huis.”

Jongeren zien vuurwerk als lucratieve handel. Dam: ,,Een pakketje van twaalf stuks kopen ze in voor 2,50 euro en verkopen het voor 15 euro.”