In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Honderden miljoenen om groei verkeer op te vangen verdeeld

Minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven zijn het eens geworden met verschillende regio's over het aanpakken van knelpunten in het verkeer, melden ze aan de Tweede Kamer. In het regeerakkoord is afgesproken om daar extra geld voor uit te trekken. Ruim 700 miljoen euro wordt nu besteed om wegen, het spoor en rivieren aan te pakken.

De A2 tussen Deil en Den Bosch wordt verbeterd, de A1 in de buurt van Barneveld, de A58 tussen Tilburg en Breda en de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem. De kosten worden ook voor een deel door de regio's gedragen. Tot 2030 komt er in Nederland in totaal 1000 kilometer aan rijstroken bij.

Automobilisten op de A2 worden de komende twee jaar zoveel mogelijk verleid uit hun wagen te komen met bijvoorbeeld extra parkeerruimte om over te stappen op de trein, bus of fiets.

Langs de snelweg komen extra op- en afritten. De aansluitende wegen op de A2 worden verbeterd. Daarmee hopen de overheden de ergste drukte op korte termijn te bestrijden. Volgens Omroep Brabant komt er een onderzoek naar de verbreding van de A2 bij Vught.

Opstelplekken

Staatssecretaris Van Veldhoven investeert onder meer 150 euro miljoen in extra opstelplekken voor treinen. Dat zijn parkeerplaatsen waar treinen overnachten en klaar worden gemaakt voor de volgende dag. Omdat er meer en langere treinen bijkomen, zijn deze opstelplekken volgens Van Veldhoven nodig op het spoor. Als er genoeg van zijn kunnen alle treinen elke dag volgens de dienstregeling rijden.

ProRail is blij met de investering in de extra parkeerruimte voor treinen. "Meer dan welkom", aldus John Voppen, directeur operatie van de spoorwegbeheerder. "We kunnen dan de volgende stap maken naar nog meer treinen op het spoor". Op dit moment is er een tekort aan opstelplekken, vooral rond de grote steden. ProRail ziet ernaar uit dat bestaande locaties worden uitgebreid of aangepast.

Met de provincie Brabant en de gemeente Tilburg heeft minister Van Nieuwenhuizen afspraken gemaakt over de verbreding van het Wilhelminakanaal. Sluis II wordt herbouwd, waarmee het kanaal bevaarbaar wordt voor grotere schepen. In Noord-Nederland worden op de vaarweg Lemmer-Delfzijl drie bruggen aangepakt zodat er hogere containerschepen onderdoor kunnen.

Schiphol

Volgend jaar neemt het kabinet besluiten over de gezamenlijke aanpak van verschillende knelpunten, zoals Schiphol. Ook worden er afspraken gemaakt over verbetering van de bereikbaarheid in de regio's Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Advertentie via Ster.nl