Ajax-trainer Marcel Keizer
NOS VoetbalAangepast

Keizer: mooi voetbal niet genoeg om PSV te verslaan

Tien punten. Dat is het verschil tussen Ajax en koploper PSV in aanloop naar de topper in Amsterdam zondag. En dus voelt Ajax-trainer Marcel Keizer de druk.

"Natuurlijk is dit voor ons een hele belangrijke wedstrijd", sprak Keizer op de wekelijkse persconferentie. "We staan tien punten achter, dan weet je dat je moet winnen. Maar alles of niets? Nee, daarvoor is het nog te vroeg."

Ajax-trainer Keizer kent belang topper: winst op PSV moet

Wisselvallig

Na klinkende zeges op NAC Breda (0-8) en Roda JC (5-1) leek het lek voor Ajax boven. Maar vorige week verspeelde de ploeg van Keizer bij FC Twente opnieuw dure punten (3-3).

"We weten dat wisselvalligheid onze zwakte is", erkent Keizer. "Na FC Twente hebben de spelers elkaar de waarheid gezegd. En ik heb vandaag een extra lange bespreking gehouden. Je moet ze laten beseffen dat er meer nodig is dan alleen mooi voetbal. Daar hoort ook een slimme overtreding bij, maar ook een overtreding juist niet weggeven. Jonge jongens leren gelukkig heel snel."

In PSV treft Ajax een ploeg die juist uitblinkt in stabiliteit, effectiviteit en zelfvertrouwen.

"We spelen tegen een hele goede ploeg", beseft Keizer. "Zij spelen compact en op de counter, daar zijn ze heel goed in. Wij zullen daar veel beweging tegenover moeten zetten. Wij willen tegenstanders stuk spelen en zijn ook aardig op weg als je kijkt naar het aantal kansen dat we creëren. Maar we krijgen ook nog te veel goals tegen."

Hakim Ziyech is voor mij onomstreden.

Ajax-trainer Marcel Keizer

De laatste weken groeide de kritiek op Keizer en zijn zoektocht naar de juiste balans in zijn elftal. Wel of geen Frenkie de Jong? Huntelaar of Dolberg? Younes of Kluivert? Wordt het niet eens tijd om knopen door te hakken?

"Dat is weer het conservatieve Nederland", verzucht Keizer. "Als ik trainers volg in het buitenland, dan zie ik juist heel veel wisselingen in formatie en spelers. Wij spelen ook altijd vanuit dezelfde principes: hoog druk zetten, snel aansluiten, etcetera. Dat doen we ook tegen NAC, Feyenoord of Twente. Mijn spelers kunnen dat allemaal."

Ziyech

En wat te doen met Hakim Ziyech? De spelmaker werd in de laatste thuiswedstrijd zelfs uitgefloten door het eigen publiek.

"Hakim is voor mij onomstreden", zegt Keizer gedecideerd. "Ik heb het idee dat hij alleen maar beoordeeld wordt op ballen die hij verliest. Maar ik vind dat je hem ook moet beoordelen op de ballen die hij geeft, de assists en de passes die hij geeft voor een assist. Spelers als Justin Kluivert en David Neres zijn heel blij met hem. Zij hebben heel veel baat bij Hakim, hij zet ze aan het werk."

Marcel Keizer in gesprek met Hakim Ziyech tijdens Ajax-FC Utrecht (1-2)

Keizers voorganger Peter Bosz ging er prat op dat hij geen kranten las en geen televisieprogramma's over voetbal keek. Ook Keizer probeert zich af te sluiten voor de stemmen die van buiten de Arena klinken. "Vorig jaar heb ik het hele jaar met Peter in de kleedkamer gezeten. Dat beviel me prima. Ik weet van mezelf wat ik kan en wat ik doe. Interne kritiek is prima. Kritiek van buitenaf in de media krijg ik niet mee. Alleen wat ik hier van jullie hoor."

Wat gebeurt er met Marcel Keizer als er zondag niet gewonnen werd? "Dan ben ik heel chagrijnig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl