Amerikaanse minister Tillerson: ‘Verhuis ambassade naar Jeruzalem niet voor 2019’

De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) met zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, tijdens een werklunch met Afrikaanse leiders bij de Verenigde Naties in New York, op 20 september 2017. © REUTERS

President Trump gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington woensdag de opdracht om met het verhuizingsproces van de ambassade te beginnen.

De Amerikaanse ambassade in Israël zal volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson niet voor 2019 van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuizen. Er zijn vergunningen nodig en het gebouw van de diplomatieke missie moet eerst nog opgetrokken worden. ‘Dat zal dit jaar niet meer gebeuren, en vermoedelijk ook niet volgend jaar’, zei Tillerson vrijdag in Parijs na een ontmoeting met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian.

De Amerikaanse president Donald Trump had woensdag Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israël erkend en daarmee internationaal tegenkanting en protest uitgelokt. Ook Frankrijk laakte de beslissing.

De bewoner van het Witte Huis gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington de opdracht om met het verhuizingsproces van de ambassade te beginnen.

Partner Content