Direct naar artikelinhoud

Verhuurder vergat schietpartij te melden aan nieuwe huurders

De eigenaar van een woning in de Oude-IJselstraat had de nieuwe huurders moeten vertellen dat zij in het oude huis van Zinna B. kwamen te wonen, en onder de rest van de probleemfamilie.

Zinna B. werd in juni 2016 beschoten toen ze de deur uit stapte.Beeld Maarten Brante

Dat heeft de kantonrechter deze week bepaald. Volgens de rechter had de verhuurder het stel moeten wijzen op de gevaarlijke situatie waar zij in hun nieuwe woning mogelijk in terechtkwamen. 

Het tweetal tekende in december 2016 namelijk een huurovereenkomst voor de oude woning van Zinna B. en haar man. Zinna B. was waarschijnlijk drie keer doelwit van een aanslag. 

Drugsgeld
Op 9 april 2016 werden 's nachts door onbekende oorzaak twee auto's voor haar deur beschadigd. Op 9 mei ontplofte voor de deur van haar woning een handgranaat en een maand later werd ze beschoten toen ze de deur uit stapte. 

Waarschijnlijk ligt de oorsprong van het geweld in de beschuldiging van criminelen dat Zinna B. en haar man voor tonnen aan drugsgeld hebben weggemaakt. B. kreeg in juni een gebiedsverbod en moest gedwongen verhuizen. In november ging de eigenaar van het pand daarom op zoek naar een nieuwe huurder.

Verhuisd
Maar de verhuurder vertelde de geïnteresseerden niet dat zij kwamen te wonen in het oude huis van B., waar bovendien haar ouders en jongere broer nog boven woonden. Een andere zoon huurde een appartement in het naastgelegen portiek.

Inmiddels zijn zij allemaal verhuisd, maar vorig jaar was dat nog niet het geval. Dat moesten de kersverse huurders horen van een buurtbewoner.

Ontbinden
Die vertelde dat de buurt veel overlast ervaarde van de familie en dat er die dag nog een arrestatie was geweest. Twee dagen later schreef het stel aan de eigenaar van hun nieuwe huurhuis daarom dat ze wilden vertrekken. Ook eisten ze de al betaalde huur terug. 

De verhuurder weigerde het contract te ontbinden en zei dat de bewoners op een normale manier moesten opzeggen, inclusief opzegtermijn. Volgens hem waren die gebeurtenissen in de Oude-IJselstraat zo bekend dat hij die niet hoefde te melden.

De rechter is het daar niet mee eens en oordeelt dat de verhuurder de huur, ruim 1900 euro, terug moet betalen.