De bijna vierhonderd jaar oude Tomioka Hachimangu-tempel, Tokio.
NOS Nieuws

Priesteres tempel Tokio vermoord met samurai-zwaard

In een Japans opvolgingsdrama is de priesteres van een eeuwenoude tempel in Tokio vermoord met een samurai-zwaard. De 58-jarige Nagako Tomioka werd in haar achterhoofd en borst gestoken toen zij uit haar auto stapte, volgens de politie door haar jongere broer en zijn vrouw.

Tomioka's 56-jarige broer Shigenaga Tomioka doodde na de moord eerst zijn 49-jarige vrouw, en daarna zichzelf. In de buurt van de tempel zijn volgens Japanse media een bebloed samurai-zwaard en twee lange messen gevonden.

De chauffeur van de priesteres raakte gewond aan een arm toen hij wegvluchtte. Op de stoep van het tempelterrein lag vanochtend nog een bloedspoor van de achtervolging.

Vete

De aanleiding voor de samurai-moord is een vete over de opvolging in de bijna vierhonderd jaar oude Tomioka Hachimangu-tempel, die is gewijd aan de shinto-oorlogsgod Hachiman. De dader Shigenaga volgde in 1990 zijn vader op als hoogste priester, schrijft de Japanse krant The Asahi Shimbum. Maar Shigenaga werd in 2001 ontslagen, naar verluidt vanwege financieel wanbeleid.

De vader werd zelf weer hoogste priester en installeerde zijn dochter als tweede priesteres. Zij volgde haar vader in 2010 op als hoogste geestelijke. Broer Shigenaga raakte verbitterd, schrijft de krant. In 2006 werd hij al een keer opgepakt vanwege dreigbrieven aan zijn zus, waarin hij dreigde haar te doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl