Direct naar artikelinhoud
Column

Trump heeft met Jeruzalem een belangrijke stap gezet naar het Laatste Oordeel

Trump heeft met Jeruzalem een belangrijke stap gezet naar het Laatste Oordeel
Beeld Trouw

Nadat ik een paar maanden geleden een bezoek had gebracht aan het Bethlehem Bible College, liep ik langs de Israëlische afscheidingsmuur naar het checkpoint om de bus naar Jeruzalem te pakken. 

De muur, uitbundig beschilderd door graffiti-kunstenaar Banksy, staat vol leuzen, en één had de vorm van een vraag: ‘Do you believe in the power of faith?’ Ik dacht: ja, maar het is zowel een kracht ten goede als ten kwade, vooral hier waar ‘haat vaak de gedaante van gebeden heeft’, om de Israëlische auteur Amos Elon te citeren.

Op het Bible College sprak ik de Palestijnse theoloog Munther Isaac, die me vertelde hoezeer de Palestijnse christenen zich in de steek gelaten voelen door hun buitenlandse geloofsgenoten, met name de evangelicals in de Verenigde Staten. In de ban van huiveringwekkende eindtijd-scenario’s omhelzen deze gelovigen alles wat Israël doet, en dat zou nog tot daaraan toe zijn als ze niet de electorale basis vormden van Donald Trump en de kerkelijke vrienden van vicepresident Mike Pence.

In het Witte Huis is een ‘geestelijke opwekking’ gaande, aldus voorganger Ralph Drollinger, die wekelijkse bijbelstudies houdt met acht ministers en andere topfiguren uit de regering. De evangelischen maken er geen geheim van dat zij het zijn die Trump zover hebben gekregen om Jeruzalem tot hoofdstad van Israël te verklaren, wat een klap is in het gezicht van de Palestijnen en een uitnodiging voor een gewelddadige confrontatie. “Wij zijn in extase”, meldde Paula White, de pinksterprediker die Trump ziet als Gods gezalfde en een officieel gebed uitsprak bij zijn inauguratie.

SGP en ChristenUnie schaarden zich woensdag enthousiast achter Trumps Jeruzalem-besluit, terwijl daar toch geen enkele goede reden voor te verzinnen is.

Finesses

Om haar opwinding te begrijpen, moet je - het spijt me - iets weten van de premillenniastische variant van het dispensationalisme. De theologische finesses laat ik even onbesproken, ik denk ook niet dat Trump die kent, maar het gaat erom dat het einde der tijden wordt ingezet zodra de joodse tempel in ere is hersteld. Dat moet gebeuren op de Tempelberg, wat niet zonder complicaties is, want daar staan al twee gebouwen: de Al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel. Bovendien is dit Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen claimen als hun toekomstige hoofdstad.

We zijn er dus nog niet, maar Trump heeft wel een belangrijke stap gezet in de richting van het Laatste Oordeel. Want als de tempel eenmaal herbouwd is, zal Jezus terugkeren, en dan zullen alle gelovigen in een fractie van een seconde worden opgenomen in de hemel, de ongelovigen verbluft achterlatend op aarde. Dit heet in vaktermen ‘de opname van de gemeente’; een kernpunt in het evangelische denken. In Amerika werd er een reeks boeken aan gewijd onder de titel ‘Left behind’, waarvan tussen 1995 en 2007 ruim 65 miljoen exemplaren werden verkocht.

In Nederland verscheen die serie als ‘De laatste bazuin’, en nu ben ik bang dat deze boeken op de een of andere manier bij de SGP en ChristenUnie terecht zijn gekomen. Beide partijen schaarden zich woensdag enthousiast achter Trumps Jeruzalem-besluit, terwijl daar toch geen enkele goede reden voor te verzinnen is.

Lees hier meer columns van Stevo Akkerman