CVW verdiende 2,4 miljoen aan afhandeling bevingsschade

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam. Foto archief DvhN

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam. Foto archief DvhN

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft afgelopen jaar 2,4 miljoen euro verdiend aan de afhandeling van aardbevingsschade, drie ton meer dan in 2015.

De omzet was 38,9 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2016. Vorig jaar kwam er felle kritiek op de winst van ruim 2 miljoen euro die het CVW maakte. Volgens critici boekte de organisatie winst over de rug van gedupeerde Groningers, er werd gesproken over ‘bloedgeld’.

Van de winst wordt 1,1 miljoen euro uitgekeerd aan de beide aandeelhouders, te weten ingenieursbureau Arcadis en verzekeringsconcern CED.

Boze reacties

In 2016 werden bijna 14.000 schademeldingen gedaan bij het CVW, dat in oktober 2014 werd opgericht. Veel schades werden echter afgekeurd en bestempeld tot ‘C-schade’, die niets met aardbevingen te maken zou hebben. Dat leidde tot boze reacties en veel aanvragen voor contra-expertise en arbitrage.

Het was ook in andere opzichten geen rustig jaar voor CVW-medewerkers, blijkt uit het jaarverslag. ,,Sommige medewerkers hebben moeite met de permanente druk op het CVW door media en politiek.’’

Agressieve reacties

Bovendien kampen personeelsleden met agressieve reacties, wordt er af en toe gedemonstreerd voor het CVW-kantoor in Appingedam en was er in september vorig jaar een kortstondige bezetting van de hal.

,,Dit soort acties – agressief gedrag, telefonische bedreigingen en aantijgingen via sociale media – raakt het personeel diep en wordt niet getolereerd. Aan een boze schademelder die persoonlijke bedreigingen uitte is een gebiedsverbod uitgereikt. Verder zijn enkele waarschuwingsbrieven verstuurd naar schademelders die zich jegens medewerkers onheus hebben gedragen.’’

Anti-agressietrainingen

Inmiddels worden er bij het CVW anti-agressietrainingen gegeven. Ook is er een ‘interventie-team’ opgericht om medewerkers te beschermen tegen ‘agressieve bewoners’ en is de receptie in het gebouw anders ingericht.

Het CVW telde afgelopen jaar 309 medewerkers, van wie een derde een tijdelijk contract had. De organisatie wordt bekostigd door de NAM. Die komt meer op afstand te staan en maakt plaats voor Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, die de regie overneemt.

CVW-directeur Peter Kruyt kondigde vorige maand aan dat hij nog voor het einde van het jaar bij de organisatie vertrekt. In deze krant erkende hij dat het schadeherstel in het aardbevingsgebied danig is onderschat.