(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee universiteiten in de Verenigde Staten hebben meer dan tweeduizend gemeenten onderzocht op zoek naar een mogelijk verband tussen alcoholconsumptie en de legalisering van (medicinale) cannabis. En wat blijkt? In staten met legale mediwiet daalt het gebruik van sterke drank, wijn en bier behoorlijk!

Kassabonnetjes uit 2000 gemeenten

De uitgebreide studie ‘Helping Settle the Marijuana and Alcohol Debate: Evidence from Scanner Data‘ is uitgevoerd door wetenschappers van de University of Connecticut en van Georgia State University. Zij maakten daarvoor gebruik van de cijfers van ’s werelds grootste dataverzamelaar Nielsen; in dit specifieke geval de kassabonnetjes van 90 winkelketens in meer dan 2000 Amerikaanse gemeenten m.b.t. de alcoholverkoop tussen 2006 en 2015. Daarbij dus zowel retailers in staten met gelegaliseerde medicinale cannabis als in staten waar alle vormen van wiet verboden zijn.

Het doel? Vaststellen of er een verband is tussen dalende alcoholverkopen en legale mediwiet. De wetenschappers van de twee uni’s stellen dat de Nielsen-data betrouwbaarder is dan gegevens uit enquêtes, waar mensen nijgen om hun daadwerkelijk consumptiegedrag te onder- of overschatten.

Minder drank in legale wietstaten

De onderzoekers doken allereerst in de vraag of toegang tot medicinale cannabis zou leiden tot minder alcoholgebruik, aangezien sommige drinkers hun drank wellicht vervangen door wiet, meer nog dan beide substanties regelmatig te gebruiken. ‘In de economie echter is de algehele opvatting – terecht of niet – dat deze twee substanties elkaar vervangen, terwijl er in de gezondheidszorg geen sterke perceptie bestaat wat dit verband betreft’, verklaren de wetenschappers.

Belangrijke data dus, om meerdere redenen. Maar de belangrijkste is wel dat het aantoont dat wanneer mensen de keuze krijgen zij wellicht de voorkeur zouden geven aan wiet boven booze. De onderzoekers stelden inderdaad vast dat nadat de medicinale cannabiswetten waren geïmplementeerd staten een daling in alcoholverkoop zagen, in sommige gevallen wel met 15 procent!

Wanneer mensen de keuze krijgen kiezen ze vaker voor wiet in plaats van drank en gelijk hebben ze…

Drank en cannabis zijn ‘sterke substituten’

Uit de data over 2016 blijkt dat de drankindustrie als geheel een forse daling van de consumptie kende met 1,3 procent. Dat is een heel procent meer dan de jaarlijkse 0,3% in de vijf voorafgaande jaren. Bovendien is de terugval het meest evident in staten als Colorado, Washington en Oregon waar cannabisgebruik voor volwassenen in de afgelopen 5 jaar is gelegaliseerd.

‘Wij stellen vast dat cannabis en alcohol sterke substituten zijn. Staten die mediwiet legaliseren ervaren significante afnames van de gecombineerde verkoop van sterke drank, wijn en bier. Sterker nog; de effecten zijn niet tijdelijk ook, want tot 24 maanden na de aanname van de wetten observeren we nog significante dalingen’, zo concluderen de onderzoekers.

Alcoholindustrie in lichte paniek

Legale (medicinale) wiet betekent dus simpelweg dat er minder wordt gedronken, het geen de alcoholindustrie uiteraard enige zorgen baart. Een industrie trouwens die in een nog geenszins grijs verleden lobbyde TEGEN de legalisering van cannabis…

Tja, wiet is nu eenmaal op alle fronten beter en gezonder dan drank, dus medelijden hoeven we niet te hebben met de drankenfabrikanten. En zelf zitten ze trouwens ook niet stil wat dit betreft: een maand geleden stapte één van de grootste drankfabrikanten in de VS – Constellation Brands Inc. – voor liefst 191 miljoen dollar in de legale wietbranche door voor dat geld een 10% aandeel te kopen van Canopy Growth. Inderdaad, dat is een gigantische aan de beurs genoteerde Canadese… wietkweker!

[beeld:  Maxim Ahramenko/Shutterstock]
(advertentie)