Sywert niet veilig in eigen wijk door DWDD-optredens

Sywert van Lienden waant zich door zijn tv-optredens in De Wereld Draait Door niet langer veilig in zijn woonwijk. Het is een van de redenen dat hij een tijdlang niet te zien geweest is in de talkshow. Dat vertelde hij woensdagavond op NPO 1. Van Lienden woont in de Amsterdamse achterstandsbuurt Bos en Lommer. Nu hij een kind heeft wil hij daar niet langer blijven wonen. “Ik woon er op zich prettig, maar ik ga er vertrekken. Zeker als je een kind hebt wil je veiligere grond zoeken“, zegt de opiniemaker.

Als tv-bekendheid met een mening die niet politiek correct is voelt Van Lienden zich er niet veilig. “Ik ben hier een tijdlang niet geweest. Ik was het ook een beetje zat hoor dit soort talkshows, maar het was ook deels omdat ik fors bedreigd werd. Ik had het gevoel dat ik me niet altijd meer vrij kon uiten en dat ik in mijn buurt niet altijd vrij kon leven. Dan ga je ook je eigen veiligheid zoeken als die er niet is.

Bos en Lommer is volgens Van Lienden niet meer te redden. “Je doet heel erg je best om er met je buurt wat van te maken, maar als je merkt dat het onveilig is of je een minderheid in je eigen stad wordt… Wij wonen op een heel verrot stukje. Je moet je voorstellen: dit jaar zijn er al twee tot drie doden, zeven overvallen en de Turkse vlaggen hangen aan de gevels. Er zijn veel vechtpartijen en etnische spanningen.”

Wij hebben ons er jarenlang voor ingezet om het beter te maken, maar het glijdt verder af. Het paradoxale is dat wij niets meer kunnen betalen in deze stad, dus weg moeten.

Foto: De Wereld Draait Door

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen