Direct naar artikelinhoud
Brexit

"Brexit zodanig complex dat het zelfs voor politici te ingewikkeld wordt"

De Britse premier Theresa May.

De brexit tot een goed einde brengen wordt een enorm complexe uitdaging voor de Britse premier Theresa May. Zo complex, waarschuwen enkele vooraanstaande Britse academici, dat politici en ambtenaren mogelijk niet tegen de taak opgewassen zijn. Dat schrijft The Guardian.

Theresa May kondigde al aan dat ze ten laatste in maart volgend jaar het beruchte artikel 50 zal inroepen, wat het begin van de twee jaar durende onderhandelingen over de scheiding van de EU inluidt. De Britse regering zal ook alle Europese wetgeving in Britse wetteksten gieten, zodat het Britse parlement kan bepalen hoeveel ze daarvan willen behouden, en hoeveel afdanken.

Een hele klus, en dat zal nog maar het begin zijn, waarschuwt 'The UK in a Changing Europe', een onafhankelijke groep academici, in een rapport. "De brexit kan de grondwet van het Verenigd Koninkrijk voor een serieuze test plaatsen. En ook de limieten van de andere wetgeving, het politieke proces en de administratieve capaciteiten zullen afgetast worden", zegt professor Anand Menon van King's College in Londen, die de groep aanstuurt.

Kantelende machtsbalans

De experten stellen vast dat het voor het Britse overheidsapparaat een enorm karwei wordt om te achterhalen welke wetgeving een Europese oorsprong kent, die om te zetten naar Britse wetgeving, en vervolgens te bepalen welke van die wetten behouden moet worden, en welke overboord mogen.

Bovendien waarschuwt Menon ervoor dat het onduidelijk blijft of het Verenigd Koninkrijk parallel met de uitvoering van artikel 50 - de scheiding van de EU dus - met diezelfde EU kan onderhandelen over haar toekomstige status.

Nog een bijkomend probleem is dat de overheveling van Europese bevoegdheden naar het Verenigd Koninkrijk - denk aan landbouw, milieu of hoger onderwijs - de machtsbalans tussen het centrale bestuur in Londen en de regionale parlementen weleens zou kunnen doen kantelen.

Zielig argument

Voorstanders van de brexit, zoals minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en de bevoegde brexitminister David Davies, hebben in het verleden steeds de gevaren van een brexit gerelativeerd. En dat tot frustratie van de academici. 

"Een irritant aspect van het huidige debat is dat iedereen die waarschuwt voor potentiële moeilijkheden van de brexiteers het verwijt krijgt de capaciteiten van het Verenigd Koninkrijk te minimaliseren. Dat klinkt goed, maar is een zielig argument", sneert Menon. "Sinds wanneer is een rationeel debat iets slechts? Een gewaarschuwd man is er twee waard, en dit rapport zal potentiële struikelblokken helpen identificeren."