Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Wat als Clinton wint? Deze gewapende Trump-supporters trainen in de bossen

Wat als Clinton wint? Deze gewapende Trump-supporters trainen in de bossen

Een uurtje ten zuiden van Atlanta maken gecamoufleerde en gewapende leden van de 'Three Percent Security Force' zich op voor training. Lees: schietoefeningen, één-op-één gevechtstraining en een geïmproviseerde campagnebijeenkomst voor de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

"Hoeveel mensen stemmen hier op Trump? Ooh-rah", roept Chris Hill, in het gewone leven een jurist, maar hier beter bekend onder zijn codenaam 'Bloodagent'. "Ooh-rah" scandeert een twaalftal aanwezigen.

Nu de meest gecontesteerde race naar het Witte Huis in de recente geschiedenis zijn einde nadert, bereiden enkele gewapende milities zoals deze zich voor op de mogelijkheid van een 'gestolen verkiezing' op 8 november. Het land zal zich volgens hen in onrust storten, als Hillary Clinton wint. "Wij zullen niet het eerste schot lossen", klinkt het. "Maar we zijn ook niet van plan om onze wapens thuis te laten."

Wat als Clinton wint? Deze gewapende Trump-supporters trainen in de bossen

"Laatste kans"

Militieleden zoals Hill vinden hun energie in de campagne van Donald Trump. Ze staan volledig achter zijn beloftes om illegale immigranten te deporteren, moslims buiten te houden en een muur te bouwen langs de grens met Mexico.

Trump heeft in zijn speeches herhaaldelijk gewaarschuwd dat de verkiezingen "gemanipuleerd" kunnen zijn en heeft terloops laten verstaan dat hij de resultaten niet zal aanvaarden. En zeker niet als hij verliest. Zeker één gevormde paramilitaire groep, de 'Oath Keepers', heeft zijn leden al officieel opgeroepen om kieskantoren te monitoren op tekenen van fraude.

De 'Three Percent Security Force' lijkt dat niet van plan, maar ze hebben zo hun redenen om zich voor te bereiden op een land geleid door Hillary Clinton. "Dit is de laatste kans om Amerika van de ondergang te redden", stelt Hill. "Ik ben verrast dat ik acht jaar van Obama heb kunnen overleven zonder compleet gek te worden. Maar Hillary wordt meer van hetzelfde."

"Laatste kans"

"Sterven in het proces"

De 'Three Percent Security Force' (die overigens de naam onttrekt aan de notie dat niet meer dan 3 procent van de Amerikaanse bevolking vocht in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Groot-Brittannië), begint na de oerkreten de dag met een kampvuur.

Vervolgens schiet het ene lid na het andere gretig met pistolen en geweren op een ineengeflanste schietbaan. Er wordt serieus geoefend, maar ook gelachen en gekird van plezier als een lid met een krachtig geweer erin slaagt een boompje omver te schieten. Tussen de oorlogsspelletjes door wordt gesproken over een mogelijke gewapende mars in Washington als Clinton wint.

Hill zegt dat hij niet wil dat zijn leden het voortouw nemen in de mars, maar dat ze demonstranten zullen verdedigen als dat nodig blijkt. Zijn groep zal ook niet twijfelen om te reageren als 'president Clinton' wapeneigenaars zou willen ontwapenen. "Ik zal er zijn om mijn landgenoten te helpen en te voorkomen dat ze ontwapend worden. Ik zal vechten, doden, en ik zou kunnen sterven."

"Sterven in het proces"

"Blijven trainen"

In de afgelopen week hebben verschillende prominente Trump-aanhangers gehint op geweld.

"Als Trump verliest, pak ik mijn musket", schreef voormalig Illinois-afgevaardige Joe Walsh op Twitter. De conservatieve commentator Wayne Root fantaseerde dan weer over Clintons dood terwijl hij speechte op een campagnebijeenkomst van Trump in Las Vegas.

De 'Three Percent Security Force' traint alvast verder. "We gaan harder blijven trainen en onze operationele mogelijkheden vergroten voor het geval dat de dag komt waarvan we hoopten dat hij nooit zou komen."

"We gaan harder blijven trainen voor het geval dat de dag komt waarvan we hoopten dat hij nooit zou komen"

Paramilitairen

Gewapende paramilitaire groepen zijn geen uitzondering in de VS. Begin jaren 90 werden ze voor het eerst echt zichtbaar, en de laatste jaren zijn ze echt 'booming business'. De angst dat president Obama wapeneigendom aan banden zou leggen, bracht tegenstanders van antiwapenbeleid bij elkaar. 

Er zouden in 2015 zo'n 276 gewapende milities in de VS actief zijn geweest. Dat is fors meer dan in 2008, toen er slechts 42 werden geteld.