Betogers in Hamburg worden door de politie aangepakt
NOS NieuwsAangepast

Invallen bij extreem-links in Duitsland om rellen G20-top

In Duitsland heeft de politie in acht deelstaten huiszoeking gedaan vanwege de ernstige ongeregeldheden tijdens de G20-top in Hamburg afgelopen zomer. Bij de rellen begin juli raakten honderden mensen gewond, zowel demonstranten als politieagenten. De schade liep in de miljoenen.

De politie zegt dat de huiszoekingen in verband staan met het onderzoek naar een incident op industrieterrein Rondenbarg. Daar werd een groep van zo'n 200 in het zwart geklede demonstranten door de mobiele eenheid uit elkaar gedreven. Vanuit de groep was met stenen en vuurwerk gegooid naar de politie.

Bij de invallen vandaag is niemand aangehouden. Wel heeft de politie een luchtdrukpistool, een aantal messen, 26 computers en 35 telefoons in beslag genomen. Er waren ruim 600 agenten betrokken bij de acties.

Schwarzer Block

De betogers die bij het incident betrokken waren, maakten deel uit van het radicale Schwarzer Block, een groep van extreem-linkse gemaskerde jonge mannen en vrouwen die geweld niet uit de weg gaan. Bij de actie raakten 14 demonstranten gewond. 59 mensen werden aangehouden. De politie nam onder meer hamers, staalkabels, fakkels en een brandblusser in beslag.

De invallen van vandaag waren vooral bedoeld om meer te weten te komen over de organisatiestructuur van het Schwarzer Block. Mogelijk leidt het onderzoek later nog tot aanhoudingen.

Het politie-optreden leidde tot kritiek op de ME, die de demonstranten te hard zou hebben aangepakt. Op beelden die door de politie zijn gemaakt, is te zien dat na de charge verschillende betogers op de grond blijven liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl