Direct naar artikelinhoud

Trump zet omstreden plan door en laat drastisch snijden in uitgestrekte natuurparken Utah

De Amerikaanse president Donald Trump gaat rigoureus snijden in twee uitgestrekte nationale natuurgebieden in Utah om de ontwikkeling in die staat te stimuleren. Hij jaagt hiermee de oorspronkelijke bewoners en milieuactivisten tegen zich in het harnas. Deze noemden het plan eerder al een ongehoorde aanval op cruciale landschapsbescherming.

Bears Ears in UtahBeeld epa

Het gaat om Bears Ears National Monument, in december vorig jaar door Trumps voorganger Barack Obama tot beschermd gebied verklaard, en Grand Staircase-Escalante, sinds 1996 het geesteskind van toenmalig president Bill Clinton. Bears Ears, genoemd naar de twee geologische bulten in het midden, levert 85 procent van zijn oppervlakte in. Grand Staircase-Escalante, een paradijs voor geologen, wordt gehalveerd. In totaal krijgt 5000 vierkante kilometer een ander bestemmingsplan. 

Trumps mededeling, die de grootste reductie van natuurmonumenten in de Amerikaanse geschiedenis betekent, komt niet uit de lucht vallen. In april gaf hij Binnenlandse Zaken opdracht uit te zoeken welke van de door eerdere presidenten aangewezen 27 nationale parken konden worden opgeheven of verkleind. Dat zou lokale overheden meer zeggenschap geven over het gebied en de grondstoffen.

'Sommige mensen denken dat de natuurlijke bronnen van Utah beheerd moeten worden door een handjevol bureaucraten ver weg in Washington. En raad eens? Die hebben het mis', zei Trump in Salt Lake City.

Twitter bericht wordt geladen...

Olie en uranium

Enkele uren nadat Trump had gesproken, hebben tien milieuorganisaties bij de federale rechtbank in Washington een aanklacht ingediend. Die vinden dat Trump zijn bevoegdheid te buiten gaat. Presidenten mogen weliswaar natuurmonumenten aanwijzen, maar zo'n besluit niet zomaar terugdraaien, luidt het verweer.

De tegenstanders zijn bang dat nu binnen afzienbare tijd veel meer olieboringen in het gebied zullen worden gedaan en dat de uraniummijn die net buiten het park ligt zal worden uitgebreid. Volgens milieubeschermers begaat Trump een -uit ecologisch standpunt- monumentale blunder. Afgevaardigden van de vijf Native Tribes (Indianen) in Bear Ears hebben al aangekondigd de regering-Trump gerechtelijk te zullen vervolgen.

Overigens zitten nog 25 andere nationale monumenten op de schop, waaronder Gold Butte in Nevada en Vermillion Cliffs in Arizona.


De onwaarschijnlijke wildernis van Bears Ears

Onze correspondent Michael Persson toog onlangs naar het weidse land van Bears Ears, gewijde grond voor indianen. Het natuurpark telt honderdduizend archeologische vindplaatsen. Maar ja, het is een Obama-erfenis, en Obama-erfenissen moeten kapot, vindt Trump. (+)

Scroll hier door de mooiste foto's van één van de grootste beschermde gebieden van de westelijke Verenigde Staten.

Bears Ears in de nacht.Beeld EPA