Jeroen Dijsselbloem ontmoet de President van de Europese Raad Tusk voor de bijeenkomst van de Eurogroep
NOS NieuwsAangepast

​Krijgen we een Ronaldo als voorzitter van de Eurogroep?

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De Europese ministers van Financiën kiezen vandaag een opvolger voor Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep. Een belangrijke post, want de voorzitter maakt de agenda, zet de toon en is in feite de hoeder van de euro. Vandaar dat de afgelopen maanden heel wat mensen zijn gepolst of ze eventueel belangstelling hebben.

De nieuwe voorzitter moet natuurlijk goed liggen in de groep. Dat was nog wel eens een probleem bij Dijsselbloem, die af en toe zijn collega's flink wist te shockeren. Soms op de inhoud - zoals de Grieken die tijdens de crisis zijn bloed wel konden drinken vanwege zijn vasthoudendheid - maar soms ook vanwege een uitspraak, zoals zijn vraaggesprek eerder dit jaar in een Duitse krant. Het ging over begrotingsdiscipline en de voorzitter van de Eurogroep zei dat landen niet kunnen aankloppen voor financiële steun als het geld wordt "opgemaakt aan drank en vrouwen".

Er zijn vier kandidaten voor de opvolging van de PvdA'er. De stemming is trouwens simpel: negentien landen mogen stemmen.

De koploper, Mario Centeno

Ze noemen hem wel de Ronaldo van de Portugese economie, Mario Centeno. Hij is de oude baas van de Centrale Bank, die later als minister van Financiën de Portugese economie en de begroting op orde heeft gebracht.

Dat is ook een nadeel voor deze socialist. Het land stond lang aan de rand van de financiële afgrond en waarom zouden de andere ministers de eurozaken aan hem toevertrouwen?

Centeno heeft wel indruk gemaakt de laatste tijd in de eurogroep. Nederland gaat waarschijnlijk op de Portugees stemmen. En verder heeft hij de steun van de man die het de vorige keer tegen Dijsselbloem opnam, de Spaanse minister Luis de Guindos.

De voormalige favoriet, Peter Kazimir

De Slowaak Peter Kazimir was tot voor kort de gedoodverfde opvolger van Dijsselbloem. Hij speelde een belangrijke rol bij de Griekse crisis, stelde zich hard op tegen de Griekse minister Varoufakis. Is eveneens socialist en een ervaren rot in de groep van euroministers.

Maar zijn land Slowakije heeft er de afgelopen weken een potje van gemaakt. Slowakije wilde het geneesmiddelenagentschap EMA, dat uiteindelijk in Amsterdam terecht is gekomen. Nadat bij die stemming duidelijk werd dat Bratislava kansloos was, hebben de Slowaken de kont tegen de krib gegooid en zijn ze boos in een hoekje gaan mokken.

Die houding is ze door diplomaten in Brussel niet in dank afgenomen en dat kan Kazimir vandaag wel eens stemmen kosten.

De outsider, Pierre Gramegna

De Luxemburgse liberaal Pierre Gramegna kan de spreekwoordelijke derde zijn die er met het been vandoor gaat. Zijn grote nadeel is zijn land. Luxemburg heeft al veel topposities, met Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Bovendien is het land een belastingparadijs - hoewel ze daar zelf anders over denken - en ook dat wordt niet als een goed signaal gezien.

En dan is er nog het verdelingsvraagstuk. De christen-democraten en sociaal-democraten hebben afgesproken om de posten onder elkaar te verdelen in ruil voor steun aan de Europese Commissie. Dat is eerder dit jaar misgegaan toen een nieuwe voorzitter van het Europees Parlement moest worden benoemd. Dat werd toen de Italiaanse christen-democraat Antonio Tajani. Als de sociaal-democraten nu nog een keer misgrijpen zijn de rapen gaar.

De volslagen outsider, Dana Reizniece-Ozola

De vierde kandidaat is een groot talent. Dana Reizniece-Ozola is begin dit jaar door de invloedrijke Financial Times uitgeroepen tot minister van Financiën van het jaar. Ze is niet alleen fiscaal goed onderlegd, maar de voormalige schaakkampioene blonk volgens het juryrapport ook uit met het economische herstelprogramma voor Letland.

Of de enige vrouwelijke kandidaat kans maakt is lastig te zeggen. Insiders houden het erop dat ze niet kansloos is.

De stemming is geheim. Na elke ronde krijgen de kandidaten te horen van de huidige voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, hoeveel stemmen er op hen zijn uitgebracht. Zo hebben ze de mogelijkheid om zich terug te trekken. De ministers stemmen net zo lang tot er een kandidaat de meerderheid heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl