Filippijnen maken zich op voor “het ergste” nu blijkt dat 733.000 kinderen slecht vaccin hebben gekregen

© AP

Een groot vaccinatieprogramma van de Filipijnse overheid is stopgezet nadat bleek dat het vaccin tegen knokkelkoorts de ziekte alleen maar erger maakt bij mensen die de ziekte nog nooit gehad hebben. Meer dan 733.000 kinderen hebben het wel al gekregen, dus wordt gevreesd voor het ergste.

Guy Stevens

Knokkelkoorts is een virusinfectie die vooral voorkomt in tropische en subtropische gebieden. Ze wordt overgebracht door de overdag stekende Aedes-mug. Wie eraan lijdt, klaagt over hoge koorts, hoofd-, gewrichts- en spierpijn, misselijkheid en braken, uitslag en een trage hartslag. De ziekte doet denken aan griep, maar heeft ook een levensbedreigende vorm. Die is de voorbije twintig jaar merkbaar meer aanwezig. Vorig jaar zijn minstens 1.000 mensen gestorven aan de ziekte in de Filipijnen, terwijl er 211.000 mensen de ziekte hadden.

Om te vermijden dat de ziekte levensbedreigende proporties aanneemt, is de Filipijnse overheid met een groot vaccinatieprogramma begonnen. Het focust zich op scholen, war de voorbije dagen al 733.000 kinderen het vaccin Dengvaxia toegediend kregen.

© AFP

Goed nieuws, zou je dan denken, maar de Franse farmareus Sanofi Pasteur heeft nu toegegeven dat het vaccin de ziekte net erger kan maken bij mensen die nog nooit knokkelkoorts gehad hebben. Omdat de kans bij kinderen veel kleiner is dat ze de ziekte al eens gehad hebben, zit de Filipijnse overheid met de handen in het haar.

“We zijn klaar voor een worst case scenario”, zegt Eric Tayag, woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, aan ABS-CBN. “Het vaccin werd alleen gegeven aan kinderen van 9 jaar en ouder in gebieden waar knokkelkoorts vaak voorkomt en de kans dus groter is dat ze het al eens gehad hebben. Maar we volgen alle gevaccineerden op om te kijken of er geen vervelende neveneffecten zijn.”

Volgens Sanofi is de kans reëel dat de versterkte symptomen, door het vaccin, echt zichtbaar worden. Het programma wordt nu meteen stopgezet en de overheid beraadt zich over een nieuw programma.

© AFP

Aangeboden door onze partners