Poetin Sneeuw
Politiek analist Dmitry Babich werkt voor het Russische persbureau Sputnik. De westerse media gaven hem als één van de weinige opinieleiders die het opnemen voor Vladimir Poetin de kans om zijn zegje te doen.

Novini sprak met Babich onder meer over de media in Rusland, Russisch 'nepnieuws' en de maatregelen die in het Westen worden genomen tegen Russische media.

"De reden dat invloedrijke personen in het Westen zo kwaad zijn op RT en Sputnik is dat wij de westerse media te kijk zetten als vooringenomen en misleidend," zei hij.

Pro-Poetin talk

Babich werd vlak na de ramp met vlucht MH17 geïnterviewd door actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

"De interviewer deed alsof het 100 procent zeker was dat het vliegtuig was neergehaald door Russen of hun handlangers en dat het allemaal de schuld was van Poetin," zei hij.

"Mijn pogingen hem erop te wijzen dat het niet alleen de schuld kon zijn van Rusland werden afgedaan als 'pro-Poetin talk'," vervolgde hij.

Russische media worden er in het Westen vaak van beschuldigd nepnieuws te verspreiden, maar volgens Babich kunnen de westerse media er ook wat van.


Commentaar: Exact. Zoals Sott.net redacteur Joe Quinn een jaar na de ramp schreef in zijn artikel 'Eén jaar later: Al het bewijs suggereert nog steeds dat MH17 door een straaljager is neergeschoten':
In de onmiddellijke nasleep van de vliegramp, en ik bedoel 'onmiddellijk', gaven de westerse media en de westerse politieke elite waar zij voor werken, 'pro-Russische rebellen', Rusland, en zelfs Vladimir Poetin de schuld van het neerhalen van het vliegtuig met een Buk M1 raket. Er werd geen bewijs geleverd om de bewering te staven.

Sindsdien is de 'trial by media' voortgezet, alhoewel nog steeds zonder een schijn van bewijs dat 'Rusland het heeft gedaan'. Vlak voor de eerste MH17-herdenking, gaf CNN een 'belastende' nieuwe verklaring vrij waarin niet bij naam genoemde "Amerikaanse functionarissen" werden geciteerd die zeiden dat ze het concept van het officiële eindrapport hebben gezien dat in oktober dit jaar gepubliceerd zal worden. Het conceptrapport onthult blijkbaar schokkende nieuwe harde bewijzen in de vorm van het statement: "Rusland heeft het gedaan". Een uitgemaakte zaak!
Lees ook: MH17, wordt de Buk gesloten? Het Nederlandse eindrapport is duidelijk bevooroordeeld


In scène gezet

"Neem Omran, het met bloed bevlekte jongetje uit Aleppo," zei hij. "Er is geen tv-zender in het Westen die daar geen beelden van heeft uitgezonden en steeds met de onderliggende boodschap: Kijk eens hoe barbaars de Syrische en Russische luchtmacht tekeer gaan boven Aleppo."

"RT spoorde Omran en zijn vader op en het bleek dat het hele verhaal nep was en in scène was gezet door de zogenaamde Witte Helmen, die trouwens zelf ook een neporganisatie zijn," klonk het.


In de westerse media wordt ook vaak gesproken over een zogenaamde trollenfabriek in Sint-Petersburg van waaruit het Westen zou worden bestookt met nepnieuws.

De analist gelooft niet in die Russische trollenfabrieken. "De westerse media zijn van zichzelf al zo vooringenomen, tegenstrijdig en gewoonweg nep, dat er geen Russische trollen voor nodig zijn om dat aan het licht te brengen. Dat doet het volk in het Westen zelf al," zei hij.

Stuk diverser

Babich wees erop dat de Russische media een stuk diverser zijn dan de westerse. Zo zijn er in Rusland kranten - waaronder Vedomosti, Kommersant en Nezavisimaya - die steun betuigen aan de westerse interventie in Syrië en die de Russische hulp afwijzen.

In het Westen zie je geen enkele krant schrijven dat we Assad met rust hadden moeten laten of dat we er verkeerd aan hebben gedaan ons met Syrië te bemoeien, aldus de analist.

Hij merkte op dat de meeste oorlogen van de afgelopen 20 jaar zijn ontketend vanuit het buitenland en volop werden gesteund door de westerse media. Kijk naar bijvoorbeeld Syrië of Libië.

"Met zulke voorbeelden voor ogen moet je een idioot zijn om niet in te zien dat dezelfde tactieken van regimeverandering ook op Rusland worden uitgetest," zei hij.

Tegenspraak

De westerse media richten de aandacht vaak op vermoorde Russische journalisten, maar volgens Babich is de journalistiek met name in landen als Oekraïne een gevaarlijk beroep geworden.

"Het is in Oekraïne niet langer mogelijk iets positiefs te zeggen over Rusland, maar de westerse pers blijft liever gefocust op de positie van journalisten in Rusland," zei hij.

"Het lijkt ze niks uit te maken dat sinds Porosjenko aan de macht is, er jaarlijks journalisten worden vermoord in Oekraïne," voegde hij toe.

Hij wees er tot slot op dat moorden op Russische journalisten wel worden opgelost, maar dat de westerse media daar niet over berichten.

Dat zou te veel in tegenspraak zijn met de leidende verhaallijn van het 'wetteloze Rusland'.