Hij was de rijkste man ter wereld, maar het losgeld voor zijn kleinzoon weigerde hij te betalen

© rr

Nu Kevin Spacey niet langer de hoofdrol mag spelen, wordt er al flink gepraat over de nieuwe film All the Money in the World. Maar dat is niet het enige schandaal rond de prent. Waar de film over gaat is ook behoorlijk controversieel, kwam The Washington Post te weten.

Guy Stevens

All the Money in the World heet de film die vanaf 22 december in de bioscoop te zien zal zijn. De prent vertelt het bijzondere verhaal van John Paul Getty, in 1973 de rijkste maar ook met voorsprong de gierigste man ter wereld. Zelfs om zijn kleinzoon te redden van gangsters had hij geen geld over.

1 miljard

John Paul Getty werd in 1892 geboren in Minnesota. Zijn ouders werkten in de petroleumindustrie en jonge John bleek al snel veel talent te hebben voor zaken. Door olierijke gebieden in het Midden-Oosten te kopen duurde het niet lang voor hij stinkend rijk was. Zo bezat hij in 1973 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) en was daarmee de rijkste man ter wereld.

De gierigste man ter wereld ook. Een voorbeeld: op zijn 30 hectare groot domein in het Britse Surrey had hij alleen een betaaltelefoon. Zo kon hij nooit verplicht worden om te betalen voor oproepen van andere mensen.

Veel liefde voor zijn familie heeft hij nooit getoond. “Kinderen opvoeden zou in de weg gestaan hebben van zijn minnaressen”, heeft John Pearson, de auteur van het boek waarop de film gebaseerd is, verteld aan The Washington Post. ‘Old John’, zoals hij genoemd werd, had vijf vrouwen en vijf zoons. “Maar hij was drugsverslaafd, een luierik en een nietsnut.”

Zijn kleinzoon John Paul III ontmoette hij pas toen die 11 jaar oud was. Vier jaar later zag hij opnieuw en vond de oude man niets aan zijn kleinzoon. Hij noemde hem een hippie, terwijl de zoon van ‘Old John’ na zijn scheiding van de moeder van John Paul III een relatie had met het modelTalitha Pol, opium rookte, in Rome en Marokko vertoefde en vaak tijd doorbracht met The Rolling Stones. Een bohemien, zeg maar, die in 1971 het spoor bijster raakte toen Pol stierf. Hij verhuisde naar Londen om er te leven op heroïne en koeken.

© AFP

De ‘gouden hippie’

John Paul III had het moeilijk na het overlijden van zijn stiefmoeder, mocht van zijn moeder van school en verhuisde naar Rome om het daar te maken als schilder. Op zijn zestiende stond hij vooral bekend als feestneus en naaktmodel. Lokale media noemden hem ‘de gouden hippie’.

Maar op 10 juli 1973 liep het verkeerd. De ‘gouden hippe’ strompelde dronken naar huis in Rome, aan het Pizza Farnese, en stopte aan een kiosk om de krant en stripalbum te kopen. Plots stopte een wagen met drie mannen naast hem. Ze riepen hem. “Ik had geen idee wie ze waren. Misschien had ik iemands vrouw geneukt of waren het agenten, wist ik veel”, vertelde hij daarover in een interview in het magazine Rolling Stone.

De mannen sloegen hem op het hoofd en gaven hem chloroform, waardoor hij snel buiten westen was en ze hem konden meenemen. Paul was in handen gevallen van een bende maffialeden. Ze hielden hem gevangen in een grot in het zuiden van Italië. “Doe niets stom”, kreeg hij te horen. “Je gaat hier lang zitten.”

Een dag later kreeg zijn moeder Gail telefoon van de ontvoerders. Ze vroegen 17 miljoen dollar losgeld, maar Gail twijfelde. Eerst vroeg ze zich af of, zoals de politie suggereerde, de jongen zichzelf gekidnapt had om het geld van zijn familie los te krijgen. Hij had daar al over opgeschept tegen vrienden, dat hij een plan had voor de perfecte valse ontvoering. Zelfs de Italiaanse media noemden het een hoax.

“Zijn vader wist op dat moment van niets, die was nog altijd van de wereld”, zegt Pearson. Terwijl Gail alles deed om aan het geld te komen, gaf ‘Old John’ een ijskoud statement aan de media. “Ik geloof niet in ontvoerders betalen. Ik heb nog veertien andere kleinkinderen. Als ik betaal voor één, zal ik in de toekomst ook wel moeten betalen voor de kidnapping van de andere veertien.”

John Paul III bleef intussen in zijn grot zitten, dronken door goedkope cognac. Hij kreeg een radio en een vogel, om toch wat vertier te hebben. Elke dag mocht hij een uur wandelen en roken. Via kleine krassen op de rots hield hij bij hoeveel dagen hij al zat.

50 dagen

Een dag die hem bijbleef, was de vijftigste. Dat was het moment waarop hij voelde dat de kidnappers het echt beu begonnen te worden. Dat werd pijnlijk duidelijk op een ochtend in oktober, toen ze zijn haar knipten, hem vijf steaks als ontbijt gaven en hem echt aanmoedigden om veel te eten. Vervolgens werd hij geblinddoekt en kreeg hij een zakdoek in zijn mond, waar hij hard op beet terwijl de mannen zijn armen, benen en hoofd vastmaakten. Ze namen een vreselijk scherp mes en sneden zijn rechteroor af.

“Ik moet overgeven”, vertelde Paul aan Rolling Stone. De wonde werd in de dagen erna geïnfecteerd en van de penicilline die ze hem gaven, werd hij alleen maar ziek. “Ik heb tien dagen lang niet kunnen bewegen. Ik plaste de hele tijd in mijn broek.”

Zijn oor werd met wat lokken haar en een briefje opgestuurd naar een Italiaanse krant. “Als het losgeld niet betaald is binnen de tien dagen, sturen we je zijn andere oor”, stond erin.

Betaald

De moeder herkende het oor en betaalde de mannen uiteindelijk - na onderhandelingen - 2,9 miljoen dollar. 2,2 miljoen daarvan betaalde ‘Old John’ zwaar tegen zijn zin. De resterende 700.000 dollar leende hij aan zijn zoon, met 4 procent intrest.

Op 12 december, na vijf maanden ontvoering, werd het geld overhandigd en drie dagen later werd de ‘gouden hippie’ vrijgelaten. Hij begon te wandelen en werd snel opgepikt door de politie en zijn moeder.

© BELGAIMAGE

Paul noemde zijn thuiskomst “absoluut gek”. Sindsdien was hij even geliefd als The Rolling Stones, gilden alle meisjes naar hem en kreeg hij dozen vol fanmail. “Die vrouwen wilden allemaal seks met mij, niet normaal.” Hij belde zijn opa om hem te bedanken, maar die wilde niet hem praten. Via een tussenpersoon wenste hij hem “veel geluk”.

Voor het interview met Joe Eszterhas van Rolling Stone vroeg Paul 500 dollar, en nog eens 2.000 dollar voor een fotosessie. “Ik hoorde toen dat hij cocaïne naam, heel veel cocaïne”, aldus Eszterhas. “Hij gedroeg zich als een rockster, maar had geld nodig. Ik moest hem het geld geven voor het interview.”

Uiteindelijk werden negen mannen opgepakt die in verband gebracht werden met de kidnapping. Twee van hen werden uiteindelijk veroordeeld. Slechts 85.000 van de 2,9 miljoen dollar werd gerecupereerd.

In 1974 werd de ‘gouden hippie’ 18 jaar, maar blinken deed hij niet meer. Hij trouwde wel en werd vader, maar sukkelde met drugs en had zelf amper geld. Zijn druggebruik leidde in 1981 tot een beroerte, waardoor hij voor de rest van zijn leven verlamd was. In 2011 stierf hij op 54-jarige leeftijd. Hij had zijn vader en gierige grootvader overleefd, maar ervan genieten heeft hij nooit kunnen doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen