Start van hoofdcontent

Stad

nl

Massaal fout geparkeerd op invalidenplekken

3 december 2017, 17.02 uur · Aangepast 3 december 2017, 18.41 uur

Automobilisten die in stad parkeren lijken zich niets aan te trekken van invalidenparkeerplekken. Zeker vier keer per dag wordt er in de stad een auto weggesleept die op een invalidenplek staat.

Ook de persoonlijke parkeerplaats van Juliëtte Zwaanswijk aan de Keizersgracht is vaak bezet. 'Het is hier best druk, maar mensen kijken vaak niet verder. Ik denk dat het de laatste maand wel twee of drie keer per week gebeurt. Dus dat is echt vaak', aldus Zwaanswijk.

Kunstbeen
Ze heeft een kunstbeen en kan daardoor niet ver lopen. Daarom belt ze soms de gemeente als de plek bezet is. 'Ik heb zelf echter nog nooit een sleepdienst gezien, echt nog nooit. En ik heb ze best vaak gebeld. En dan zeggen ze, ja mevrouw, het is druk. En dan bel ik nog een keer en dan zeggen ze, ja, het is nog steeds druk.'

De gemeente laat AT5 weten dat auto's die onterecht invalidenparkeerplekken bezet houden de 'hoogste prioriteit' hebben bij de sleepdienst. Over het algemeen zou er na een melding binnen een uur een sleepwagen ter plaatse komen, al kan dat soms 'iets langer' duren door drukte.

Weggesleept
In augustus zijn er 86 voertuigen door de gemeente weggesleept wegens het onterecht bezet houden van een invalidenparkeerplek. In september ging het om 103 voertuigen en in oktober om 134 voertuigen, wat neerkomt op ruim vier voertuigen per dag.

Zwaanswijk wil het liefst een inklapbaar paaltje op haar invalidenparkeerplaats neerzetten, maar de gemeente liet haar weten dat dat niet in het straatbeeld past. Wel komt er een proef met sensoren op twee invalidenparkeerplekken in het centrum, die automatisch zorgen voor een melding als er een auto parkeert die er niet hoort.