Binnenland

Bonusquote – Juliëtte Rot, bedreigd door tuigvlogger Ismail Ilgun: ‘De criminaliteit gaat door’

02-11-2016 09:13

Een dieptepunt in de verwikkelingen rond het Zaanse vlogtuig afgelopen zomer, was de bedreiging van Democratisch Zaanstad-fractievoorzitter Juliëtte Rot door tuigvlogger Ismail Ilgun. Op de schokkende beelden is te zien hoe agressief Ilgun is, maar ook dat Rot zich de kaas niet van het brood laat eten.

Inmiddels hebben media en useful idiots er alles aan gedaan om het imago van Ilgun schoon te poetsen. De rondhangende crimineel die met zijn kameraadjes de Zaanse wijk Poelenburg bijkans onleefbaar maakte, zou ‘de stem van zijn generatie’ vertolken en kreeg een contract bij platenlabel Top Notch. In de Volkskrant mocht Ilgun zonder enige zelfreflectie of kritische reactie zich beklagen over onrecht en racisme en in de Rode Hoed kon meneer komen filosoferen over journalistiek. Want ja, zomaar moeten toegeven dat de integratie mislukt is omdat werkloze jonge Turken de media ‘hun’ wijk uit vegen omdat zij zich ‘soldaten van Erdogan’ wanen, dát is natuurlijk beslist niet de bedoeling.

En Juliëtte Rot?

Het AD interviewde haar over de nasleep van de bedreigingen.

Alles lijkt weer normaal, maar Rot voelt zich in de steek gelaten. “Ik kreeg nauwelijks steun van het college en in de raad. De VARA-website Joop.nl publiceerde in september al een afbraakstuk vol leugens over mij. Door Ismail nu op het schild te hijsen en mij als ‘extreem-rechts’ af te schilderen denken sommige mensen dat de problemen zijn opgelost. Maar dat is niet waar: in Poelenburg speelt criminaliteit nog altijd een ondermijnende rol.”

Vreemd, wij maar denken dat tuig contracten en flatterende interviews geven, oh ja en in dure bolides als een maniak laten rondscheuren, dé oplossing is voor alle problemen? Niet dus.

Haar geloof in de rechtsstaat blijft overeind. “Ik sprak met een agent die me vertelde dat ze in Poelenburg mijn bloed wel kunnen drinken. Hij was me dankbaar, zei hij. ‘Eindelijk heeft iemand de moed gehad om op te staan.’ Daarom ga ik ook door, tot ik erbij neerval.”

Nouja en zonder steun val je gauw neer. Jammer wel dat dit geluid niet ‘de stem van een generatie’ is in Nederland.