Direct naar artikelinhoud

Trump lijkt met een tweet belemmering van de rechtsgang te bekennen, maar weet hij wel wat hij zegt?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdagmiddag een tweet verstuurd waaruit kan worden geconcludeerd dat hij de rechtsgang heeft belemmerd - een vergrijp waarvoor Richard Nixon uiteindelijk werd afgezet.

Trump lijkt met een tweet belemmering van de rechtsgang te bekennen, maar weet hij wel wat hij zegt?
Beeld epa

'Ik moest generaal Flynn ontslaan omdat hij gelogen had tegen vicepresident Pence en de FBI', schrijft Trump. 'Dat is zo jammer want zijn daden tijdens de transitie waren legaal. Er was niets te verbergen!'

Tot dusver heeft Trump altijd gezegd dat Flynn, zijn eerste Nationale Veiligheidsadviseur, is ontslagen omdat hij tijdens de transitie - de periode tussen de verkiezing van Trump en zijn beëdiging - alleen tegen de vicepresident had gelogen over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur Sergei Kysljak. Flynn had verzwegen dat hij in december 2016 met Kysljak over de sancties sprak, die president Barack Obama aan Rusland had opgelegd. Nu zegt Trump dus dat hij toen al wist dat Flynn daarover ook heeft gelogen tegen de FBI, op 24 januari. Dit is het vergrijp waarvoor Flynn nu wordt vervolgd; hij bekende gisteren schuld, nadat hij was voorgeleid voor de rechter in Washington.

Twitter bericht wordt geladen...

Tamelijk substantiële bekentenis

Als Trump toen al wist dat Flynn iets strafbaars had gedaan, dan is het feit dat hij FBI-directeur Jim Comey een paar dagen na het ontslag verzocht om het onderzoek naar Flynn 'te laten lopen' een poging de rechtsgang te belemmeren. Toen Comey dat weigerde, zette Trump de FBI-directeur zelf aan de kant.

'Dit is een tamelijk substantiële bekentenis van essentiële elementen van een belemmering van de rechtsgang', twitterde jurist Susan Hennessey van het goed ingevoerde Lawfare blog en Brookings instituut zaterdag.

De vraag is wel of Trump weet wat hij zegt. Hij kan altijd nog zeggen dat hij zich vergist heeft - hij twittert wel vaker onzin - of zeggen dat hij het niet zo heeft bedoeld. Feit is dat de bekentenis van Flynn nu al tot een ongedwongen fout van Trump heeft geleid. Ook al is er (nog) geen bewijs van samenwerking door het team-Trump met de Russen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, dan nog kan Trump in grote problemen komen als er aanwijzingen zijn dat hij iets probeert te verbergen - zeker als hij zich op deze manier in de eigen voet schiet.

Twitter bericht wordt geladen...


Dit schreven we onlangs ook nog over Trump en Flynn:

Na bekentenis Flynn dreigt Trumps schoonzoon Kushner in het nauw te raken
Jared Kushner, de schoonzoon en politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, dreigt in het nauw te raken nu Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn het op een akkoordje heeft gegooid met speciaal aanklager Robert Mueller.

Net sluit zich rond Trump-entourage: Flynn bekent liegen tegen FBI
Met deze schuldbekentenis is het onderzoek naar de Russische banden van Trumps campagneteam aangeland bij de binnenste cirkel van de president.

Wat is nu écht belangrijk in de stroom aan nieuws rondom Trump, en wat is vooral afleiding? De Volkskrant brengt orde in de chaos met het Trumpfilter.